Meer snelladers overtuigt 55 procent van de toekomstige elektrische bestuurders in Nederland om eerder elektrisch te rijden

Een derde van de Nederlanders vindt dat laden te veel tijd kost en bijna de helft maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van laadpalen langs de weg

| EVBox | 4 min | 25 november 2020 10:01
Copyright: EVBox
Dit zijn twee van de drie grootste obstakels die men ervan weerhoudt om elektrisch te gaan rijden. Meer snelladers (voetnoot 1), voornamelijk langs (internationale) snelwegen, bij openbare parkeergelegenheden en winkelcentra trekt meer dan de helft van de toekomstige elektrische bestuurders over de streep.

In Europa zijn bestuurders van een elektrische auto (voetnoot 2) nog steeds bezorgd over de beschikbaarheid van laadpalen langs de weg. Dit is in Nederland minder het geval. In het algemeen denkt 29 procent van de Nederlanders geen laadpaal te kunnen vinden waar en wanneer ze die nodig hebben. 28 procent denkt van wel. Het plaatsen van meer snelladers langs de weg kan deze barrière wegnemen. Dat toekomstige elektrische bestuurders (voetnoot 3) bereid zijn meer te betalen als ze hun auto sneller kunnen opladen, onderstreept die urgentie des te meer.

Dit zijn enkele bevindingen van de EVBox Mobility Monitor—het jaarlijkse marktonderzoek van EVBox naar de adoptie van elektrische auto’s en eventuele barrières hiervan. Dit onderzoek werd samen met Ipsos uitgevoerd onder 3600 respondenten uit zes verschillende Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

De meningen in Europa over de laadinfrastructuur zijn verdeeld

Beperkte laadmogelijkheden langs de weg en de tijd die je moet wachten totdat je auto volledig opgeladen is, zijn twee van de top drie obstakels voor Nederlanders om elektrisch te rijden. In Europa zijn er sinds dit jaar bijna 250.000 publieke laadpunten, wat een verviervoudiging is van het aantal laadpunten in 2015. De EVBox Mobility Monitor suggereert dat de huidige elektrische bestuurders hiervan enigszins op de hoogte zijn, aangezien ze een stuk positiever zijn over de beschikbaarheid van laadpunten (49 procent) dan de algemene bevolking (25 procent). In Duitsland is 60 procent van de elektrische bestuurders positief, gevolgd door 55 procent van de Britten en 52 procent van de Nederlanders.

Nederland passeerde onlangs een aantal van 60.000 semi-publieke laadpunten.

De EVBox Mobility Monitor laat zien dat de Nederlander het meeste vertrouwen heeft in de algehele laadinfrastructuur van zijn land vergeleken met de rest van Europa: bijna de helft van de elektrische bestuurders (47 procent) is positief. In andere landen zijn de meningen nog altijd verdeeld.

Bijna de helft van de toekomstige elektrische bestuurders in Nederland is bereid meer te betalen voor snelladen

Veel Nederlandse elektrische bestuurders (59 procent) zijn bekend met de verschillen tussen regulier laden en snelladen:
  • Met een thuislaadpaal kan 1 uur opladen een extra actieradius van maximaal 60 km opleveren
  • Met snelladers kun je 250 km binnen 30 minuten laden
  • Ultrasnelladers (tot 350kW) laden zelfs 400 km in 15 minuten
45 procent van de huidige en toekomstige elektrische bestuurders die overwegen (opnieuw) een elektrische auto te kopen, gaf aan dat ze bereid zijn meer te betalen voor snelladen, wetende dat ze hun auto hiermee sneller kunnen laden. 18 procent geeft aan hier niet meer voor te willen betalen.image
image

Waar worden snelladers gebruikt?

De meeste Europeanen maken (nog) geen regelmatig gebruik van snelladers. Slechts 21 procent gebruikt meer dan 5 keer per maand een snellader. Dit is geen verrassing, aangezien men momenteel voornamelijk thuis (73 procent) of op het werk (40 procent) laadt. Daarnaast worden snelladers meestal tijdens verdere reizen en minder bij het dagelijkse woon-werkverkeer gebruikt. Snelladen gebeurt het meest tijdens tussenstops en bij tankstations langs de snelweg (55 procent), winkelcentra (48 procent) en openbare parkeergelegenheden in steden (47 procent).
image

Elektrische bestuurders waarderen hightech van snelladers

De huidige Europese elektrische bestuurder verwacht dat snelladers alle benodigde functionaliteiten hebben om een laadervaring zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo vond bijvoorbeeld een vierde (25 procent) een goed kabelsysteem nuttig. De drie meest gewenste functies zijn: statusindicatoren (40 procent) waarop je van een afstand kunt zien wat de laadstatus of beschikbaarheid van het laadstation is, touchscreens (34 procent) en begeleidende verlichting (28 procent).
image

“Ons onderzoek laat zien dat de bestuurders van elektrische auto’s graag meer snelladers zien bij winkels, supermarkten, tankstations en in steden. Om de groei van de markt de komende tien jaar bij te kunnen benen, is het noodzakelijk dat het Europese beleid de installatie van snelladers op zulke locaties stimuleert. Het uitbreiden van het elektriciteitsnet en de kosten die daarbij komen kijken, is de volgende uitdaging. Hiervoor is het wenselijk dat de regelgeving in Europa op één lijn zit om snelladers op een efficiënte en intelligente manier te kunnen installeren.“ zegt Joke van der Eerden (Directeur EVBox Benelux)

Over de EVBox Mobility Monitor

Dit marktonderzoek is uitgevoerd door Ipsos op aanvraag van EVBox. De enquête is afgenomen in zes Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk) onder 3600 burgers, waaronder 600 elektrische bestuurders.

1) Regulier en snelladen uitgelegd: thuis kan iemand gemiddeld tot 120 km binnen één uur bij het bereik van hun auto laden, met snelladen is dit zo’n 250 km in 30 minuten en met ultrasnelladen (tot 350kW) maar liefst 400 km in 15 minuten—afhankelijk van het type auto, laadstation, e.d. Lees hier meer over de verschillen tussen AC- en DC-laden.
2) Onder elektrische bestuurders verstaan we bestuurders van een hybride, plug-in hybride en volledig elektrische auto.
3) Toekomstige elektrische bestuurders zijn respondenten die aangaven dat ze zeker of hoogstwaarschijnlijk een elektrische auto gaan kopen wanneer ze op zoek zijn naar hun volgende auto.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over EVBox

EVBox Group is opgericht in 2010 en versnelt sindsdien de adoptie van elektrisch vervoer door het bieden van alles-in-één-laadoplossingen aan bedrijven en particulieren wereldwijd. EVBox Group maakt elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk met een uitgebreid aanbod aan commerciële laadstations en (ultra)snelladers van EVBox tot schaalbare, open source laadbeheersoftware van Everon.

Als dochteronderneming van ENGIE, loopt EVBox Group voorop in onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve laadtechnologieën in meerdere laboratoria en fabrieken door heel Europa en Noord-Amerika. Vanuit kantoren in onder andere Parijs, Chicago en Amsterdam, werkt EVBox Group voortdurend aan een schonere toekomst voor ons vervoer.
Meer over EVBox

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.