Dag tegen Geweld tegen Vrouwen: Kaspersky introduceert speciale tool die stalkerware en spyware detecteert

‘TinyCheck’ moet vrouwen beschermen tegen inbreuk op privacy

| Kaspersky | 3 min | 25 november 2020 16:53
Copyright: Sydney Sims op Unsplash
Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen introduceert Kaspersky een speciale tool voor het detecteren van stalkerware en spyware. De introductie valt in dezelfde maand dat de Coalition Against Stalkerware, waar Kaspersky actief partner van is, precies een jaar bestaat. De coalitie is opgericht om door technologie gefaciliteerd misbruik te bestrijden en heeft als doel organisaties tegen huiselijk geweld en de IT-beveiligingswereld te verenigingen.

Stalkerware is wereldwijd een groeiend probleem, wat helaas ook vaak wordt gebruikt als middel bij geweld tegen vrouwen. Zo kan iemand met stalkerware in het geheim het privéleven van een ander bespioneren via een smart device en zo alle activiteiten en bewegingen volgen van het slachtoffer.

TinyCheck tegen stalkerware

Om gebruikers, waaronder kwetsbare vrouwen, te beschermen tegen stalkerware, heeft Félix Aimé, een beveiligingsonderzoeker in Kaspersky's Global Research and Analysis Team (GReAT), 'TinyCheck' ontwikkeld - een eenvoudige tool om stalkerware en spyware op smartphones en tablets te detecteren, zonder de dader ervan bewust te maken dat een dergelijke controle wordt uitgevoerd.

De gebruiksvriendelijke open-source tool is gebaseerd op Raspberry Pi, een breed toegankelijk platform. Met een normale wifi-verbinding scant TinyCheck het uitgaande verkeer van een mobiel apparaat en identificeert het interacties met bekende kwaadaardige bronnen, zoals spyware-gerelateerde servers. Het doel van TinyCheck is non-profitorganisaties te helpen bij het beschermen van slachtoffers van huiselijk geweld en hun privacy.

“Het idee kwam bij me op tijdens een vergadering toen ik de kwestie van stalkerware besprak met een Franse non-profitorganisatie voor vrouwenrechten. De groep wilde mensen helpen die vermoeden dat er stalkerware op hun apparaten draait, zonder extra applicaties te hoeven installeren of forensische analyses uit te voeren”, legt Félix Aimé uit.

De eerste versie van de open-source tool is nu beschikbaar op https://github.com/KasperskyLab/tinycheck.

Voor gebruikers die vermoeden dat ze mogelijk worden getroffen of worden beïnvloed door stalkerware, heeft Kaspersky de volgende aanbevelingen:
  • Neem contact op met uw lokale ondersteunende organisaties of de politie. Ze kunnen u professionele hulp bieden als u zich zorgen maakt over stalkerware op uw apparaat of deze hebt gevonden. De Coalition Against Stalkerware-website biedt een lijst met ondersteunende organisaties.
  • Bezoek www.stopstalkerware.org en bekijk een verklarende video van de Coalition Against Stalkerware om nuttige informatie te vinden voor slachtoffers en waarschuwingssignalen van stalkerware. De video bevat veelvoorkomende indicatoren om te controleren of iemand denkt dat hij het slachtoffer is van stalkerware en welke stappen hij wel en niet moet nemen.
Gebruik bewezen cyberbeveiliging, zoals Kaspersky Internet Security, om uw apparaat te controleren en te ontdekken of er stalkerware op is geïnstalleerd.

Over Coalition Against Stalkerware

De Coalition Against Stalkerware ("CAS" of "Coalition") is een groep die zich bezighoudt met het aanpakken van misbruik, stalking en intimidatie door het creëren en gebruiken van stalkerware. De coalitie bestaat momenteel uit directe hulpdiensten en internationale slachtofferdienstverleners, evenals beveiligingsbedrijven op het gebied van informatietechnologie, en probeert een breed scala aan organisaties samen te brengen om het criminele gedrag dat wordt gepleegd door middel van stalkerware actief aan te pakken en het publiek bewust te maken van deze belangrijke kwestie. Vanwege de hoge maatschappelijke relevantie voor gebruikers over de hele wereld, met periodiek nieuwe varianten van stalkerware, staat de Coalition Against Stalkerware open voor nieuwe partners en roept op tot samenwerking. Bezoek de officiële website www.stopstalkerware.org voor meer informatie over de Coalition Against Stalkerware.

Kijk hier voor meer informatie over de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Kaspersky
Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.