Plegt-Vos bouwt gerobotiseerde fabriek voor slimme productie duizenden kant-en-klare woningen

Plegt-Vos bouwt als eerste een gerobotiseerde fabriek voor massaproductie van kant-en-klare woningen en woningcomponenten

| Plegt-Vos | 3 min | 01 december 2020 11:57
Copyright: Plegt-Vos
Bouwonderneming Plegt-Vos start als eerste in Nederland met de bouw van een gerobotiseerde fabriek voor de jaarlijkse productie van duizenden kant-en-klare, duurzame woningen en woningcomponenten. De fabriek wordt gebouwd op een kavel van circa 10 hectare op het Bedrijvenpark Twente in Almelo. In februari 2021 start de bouw van de eerste hal. Deze zal in januari 2022 operationeel zijn en starten met een productiecapaciteit van 30 woningen per week. De komende jaren worden vier andere hallen in fases toegevoegd waardoor deze capaciteit steeds verder uitbreidt. In totaal worden vijf productiehallen en een experience center gebouwd.

Nieuwbouw zit fors in de problemen

Nederland heeft te maken met drie grote problemen in de nieuwbouw:
  • Bouwprojecten worden steeds onbetaalbaarder, met name door de toegenomen complexiteit van het ketenmanagement en de duurzaamheidseisen.
  • Een toenemend gebrek aan gespecialiseerde arbeidskrachten met als gevolg een lagere kwaliteit en langere oplevertijden.
  • Een fors oplopend woningtekort.
Volgens Theo Opdam, algemeen directeur bij Plegt-Vos, is het daarom tijd om radicaal anders te kijken naar de manier waarop de bouw georganiseerd wordt en hier hypermoderne technologie voor in te zetten. Door componenten vooraf te produceren en op de bouwplaats razendsnel in elkaar te zetten, wordt het mogelijk om betaalbaar, beter, duurzamer en gevarieerder te bouwen. Plegt-Vos heeft al ervaring met het bouwen van woningcomponenten in hun fabriek in Langeveen.

Het antwoord: Een gerobotiseerde fabriek die kant-en-klaar woningen en componenten levert

Met de slimme oplossing van een hypermoderne gerobotiseerde fabriek heeft Plegt-Vos een antwoord op de groeiende behoefte aan betaalbaar wonen in Nederland.

Theo Opdam: “Met onze fabriek geven we de keten op een volledig nieuwe manier vorm. Door slimmer te produceren en met data om te gaan, beperken we verspilling tot een minimum. De robots zorgen voor snelheid en kwaliteit. Zo zijn we in staat om het bouwproces sneller, betaalbaarder én duurzamer te maken. Wij zijn de eerste in Nederland die deze nieuwe manier van werken met gebruikmaking van robots en het opnieuw inrichten van de keten aandurven.”

De fabriek produceert naast kant-en-klare woningen en woningcomponenten voor grondgebonden woningen en appartementsgebouwen, ook standaard renovatie- en verduurzamingsoplossingen voor bestaande bouw. Dit betreft volledige woningen tot woningdelen zoals gevels, daken, binnenwanden en complete badkamers. Alles wordt compleet en kant-en-klaar geleverd vanuit de fabriek. Doordat het gehele bouwproces in de fabriek wordt geïntegreerd, kan op de bouwlocatie de woning in slechts enkele dagen tijd afgemonteerd worden.

Maatwerk mogelijk door slimme oplossingen

Door het gebruik van moderne technieken kan virtual reality zodanig worden ingezet dat de klant zijn of haar woning naar eigen keuze vorm kan geven. Door een directe koppeling met de fabriek gaat de gewenste woning als gedigitaliseerde uitkomst van de virtual reality beleving gelijk het gerobotiseerde productieproces in. Dit maatwerk was eerder niet op een betaalbare manier mogelijk. Robotisering en digitalisering openen op deze manier de deuren naar betaalbaar maatwerk en eindeloze variatie.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.