G DATA CyberDefense: 2021 wordt het jaar van ransomware 2.0

Aanvallen gericht op kleine en middelgrote bedrijven blijven toenemen

| G DATA | 3 min | 01 december 2020 14:19
Copyright: G DATA
Het afgelopen jaar zagen we weer veel cyberaanvallen. Met name ransomware aanvallen waren aan de orde van de dag. Daarnaast zien we sinds COVID-19 het aantal aanvallen op thuiswerkers toenemen. Maar wat kunnen we volgend jaar verwachten van deze cybercriminelen? G DATA CyberDefense kondigt vandaag zijn voorspellingen voor 2021 aan.

Ransomware 2.0

Volgens de onderzoekers van G DATA CyberDefense zal ransomware volgend jaar agressiever, doelgerichter en intelligenter worden. Cybercriminelen zullen gecodeerde databases aanvallen om vervolgens losgeld te vragen aan organisaties en individuen. Indien de getroffen organisaties geen losgeld betalen dreigen ze de gestolen data op het internet te zetten. Daarnaast zullen de cybercriminelen op dezelfde manier ook de slachtoffers, van wie de persoonsgegevens zijn, voor losgeld benaderen. Op deze manier wordt er dubbel geprofiteerd van de aanval en zijn de inkomsten hoger.

Meer innovatieve malware

Daarnaast kunnen we ook meer innovatieve mobiele malware verwachten, waarbij ontwikkelaars mobiele malware gaan verpakken als een update van een populair softwarepakket. In dit geval doen apps zich in eerste instantie voor als een legitieme app, waardoor ze vaak door sommige beveiligingsoplossingen als legitiem worden bestempeld. Pas na een aantal updates wordt de malware ongemerkt geïnstalleerd op het systeem, met alle gevolgen van dien.

Social engineering wordt professioneler

Gezien de verdedigingsmechanismen van beveiligingsoplossingen steeds beter worden, zullen cybercriminelen in 2021 ook hun aanvalsmethoden verbeteren. Social engineering zal hierdoor professioneler worden, waardoor cybercriminelen nog meer op zoek gaan naar persoonlijke gegevens. Op deze manier kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot een netwerk of computer. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat organisaties hun medewerkers beter gaan trainen, waardoor de kans op menselijke fouten aanzienlijk kan worden verkleind.

Kleine en middelgrote bedrijven steeds vaker slachtoffer

Kleine tot middelgrote ondernemingen zullen in 2021 steeds vaker slachtoffer van cybercrime worden. Vaak denken kleinere bedrijven onterecht dat ze niet interessant genoeg zijn om te worden gehackt. Cybercriminelen weten dat kleinere ondernemingen vaak minder goed beveiligd zijn en zien dit als een mogelijkheid om snel geld te verdienen. Websites van kleinere ondernemers zullen ook steeds vaker dienen als platform voor het verspreiden van kwaadaardige software omdat ze minder goed beveiligd zijn. Deze trend zal zich net zolang voortzetten totdat kleine en middelgrote ondernemingen begrijpen dat hun activiteiten net zo interessant zijn voor cybercriminelen als grote bedrijven.

IoT-Botnets blijven groeien

De groei van IoT zal blijven doorzetten, organisaties en individuen zullen hierdoor extra beveiligingsmaatregelen moeten nemen. Botnets van IoT apparaten blijven groeien waardoor er een toename is in DDoS- en ransomware-aanvallen. Zelfs de schijnbaar onschuldigste IoT devices kunnen niet zonder beveiliging worden gebruikt. Als een apparaat niet continu wordt gemonitord en niet als onderdeel van de netwerkinfrastructuur wordt gezien, moet dat worden rechtgezet. Daarnaast zullen ook de cyberaanvallen op IoT apparaten binnen het industriële domein toenemen. De convergentie van informatietechnologie en operationele technologie maakt omgevingen kwetsbaarder. Deze omgevingen draaien vaak op legacy systemen waarvoor patches niet beschikbaar zijn of eenvoudigweg niet zijn geïnstalleerd. Organisaties die IoT gebruiken doen er daarnaast goed aan om een integrale cybersecurity roadmap te ontwikkelen en regelmatig security audits uit te voeren. Op deze manier kunnen ze controleren of de organisatie op het gewenste security niveau zit en indien nodig aanpassingen maken in de processen en technologie. Het is hierbij belangrijk dat personeel op de juiste manier omgaat met IoT systemen en op de hoogte is van de risico’s. Tenslotte worden de meeste cyberincidenten veroorzaakt door menselijk handelen.

“De methodes waarop cybercriminelen slachtoffers afpersen met ransomware worden steeds agressiever. De tactiek waarbij cybercriminelen een dubbelslag slaan, door zowel organisaties als individuen van wie de persoonsgegevens zijn te benaderen voor losgeld, zullen we volgend jaar vaker gaan zien. Ik zou dit dan ook ransomware 2.0 willen noemen,” aldus Eddy Willems, security evangelist bij G DATA CyberDefense. “Hoewel deze ontwikkelingen zorgen voor steeds grotere uitdagingen, ben ik er zeker van dat we ook in 2021 oplossingen zullen vinden om onszelf online te beschermen.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over G DATA
IT-beveiliging is in Duitsland uitgevonden: G DATA CyberDefense AG wordt gezien als de uitvinder van antivirus. Meer dan 30 jaar geleden ontwikkelde het bedrijf, dat in 1985 in Bochum werd opgericht, het eerste programma dat de strijd aanbond met computervirussen. Tegenwoordig is G DATA één van ’s werelds leidende leveranciers van IT-beveiligingsoplossingen. Het productportfolio bevat beveiligingsoplossingen voor consumenten, kleine zelfstandigen, het MKB en grote ondernemingen.
Meer over G DATA
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.