AWS en BlackBerry bundelen krachten voor vernieuwing intelligent voertuig-dataplatform

BlackBerry IVY helpt autofabrikanten gepersonaliseerde rijervaringen te creëren met nieuwe BlackBerry QNX- en AWS-technologie

| BlackBerry | 5 min | 1 december 2020 15:40
Gewaardeerd
Copyright: BlackBerry
Amazon Web Services (AWS) en BlackBerry gaan een meerjarige, wereldwijde overeenkomst aan om het Intelligent Vehicle Data Platform (IVY) van BlackBerry te ontwikkelen en op de markt te brengen. BlackBerry IVY is een aanpasbaar, cloud-verbonden softwareplatform waarmee autofabrikanten op een consistente en veilige manier voertuigsensordata kunnen interpreteren en standaardiseren. Zo kunnen zij bruikbare inzichten creëren op basis van die data, zowel in het voertuig als in de cloud. Autofabrikanten kunnen deze informatie gebruiken om reactieve diensten in het voertuig te realiseren die de bestuurders- en passagierservaring verder verbeteren.

Snellere innovaties

BlackBerry IVY pakt een essentieel probleem in de auto-industrie aan voor datatoegang, -verzameling en -beheer. Moderne auto's en vrachtwagens bestaan uit duizenden onderdelen van verschillende leveranciers waarbij elk voertuigmodel een unieke set eigen hardware- en softwarecomponenten omvat. Deze onderdelen, waaronder steeds meer verschillende voertuigsensoren, produceren gegevens in unieke en gespecialiseerde bestandsformats. De zeer specifieke vaardigheden die nodig zijn om met deze data om te gaan, en de uitdagingen om er toegang toe te krijgen vanuit ingebouwde voertuigsubsystemen, beperken de mogelijkheden van ontwikkelaars om snel te innoveren en nieuwe oplossingen op de markt te brengen. BlackBerry IVY lost deze uitdagingen op door machine learning (ML) toe te passen op die gegevens om zo voorspellende inzichten en beslissingen te genereren. Autofabrikanten kunnen daardoor meer gepersonaliseerde rijervaringen bieden.

Prestaties verder verbeteren

Meerdere voertuigbesturingssystemen en multicloud-implementaties worden ondersteund om de compatibiliteit tussen automodellen en -merken te garanderen. BlackBerry IVY bouwt voort op de BlackBerry QNX-software om data uit auto's te verzamelen en te standaardiseren. Ook maakt IVY gebruik van het brede dienstenportfolio van AWS, inclusief mogelijkheden voor Internet of Things (IoT) en ML. BlackBerry IVY werkt in de embedded systemen van een auto, maar wordt op afstand beheerd en geconfigureerd vanuit de cloud. Het resultaat is dat autofabrikanten meer inzicht krijgen in voertuiggegevens, controle krijgen over wie er toegang toe heeft en edge computing-mogelijkheden om te optimaliseren hoe snel en efficiënt de gegevens worden verwerkt. Met de geïntegreerde mogelijkheden van BlackBerry IVY kunnen autofabrikanten nieuwe functies en prestaties leveren aan klanten gedurende de levensduur van hun met de cloud verbonden voertuigen, en nieuwe manieren ontwikkelen om meer omzet te genereren en bedrijfsmodellen te ontwikkelen, gebaseerd op voertuigdata.

Zo kan het platform bijvoorbeeld voertuigdata gebruiken om rijgedrag en gevaarlijke situaties, zoals een glad wegdek of filevorming, te herkennen. Vervolgens kan het een bestuurder aanraden om relevante voertuigveiligheidsfuncties in te schakelen, zoals tractiecontrole of cruise control. IVY geeft autofabrikanten vervolgens feedback over hoe en wanneer die veiligheidsvoorzieningen worden gebruikt zodat ze gerichte investeringen kunnen doen om de voertuigprestaties te verbeteren. Bovendien kunnen bestuurders van elektrische voertuigen ervoor kiezen om de batterij-informatie van hun auto te delen met laadnetwerken. Zo kan BlackBerry IVY proactief een laadstation reserveren en laadtijd aanpassen aan de locatie en route van de bestuurder. Het kan ook inzicht bieden aan ouders van tieners die ervoor kunnen kiezen om op maat gemaakte meldingen te ontvangen op basis van inzichten van voertuigsensoren wanneer het aantal passagiers in het voertuig verandert, wanneer de bestuurder lijkt te sms'en, afgeleid is of de snelheidslimieten niet in acht neemt. Ouders kunnen tegelijkertijd een herinnering krijgen om het kinderslot in te schakelen wanneer het voertuig een kind op de achterbank detecteert.

Verschillende modellen, één platform

BlackBerry IVY stelt autofabrikanten in staat om sneller nieuwe voertuigtoepassingen en verbonden diensten voor meerdere automerken en -modellen te bouwen, te implementeren en winstgevend te maken. In plaats van te investeren in eenmalige oplossingen die voldoen aan de specifieke techniek van verschillende automodellen, kunnen autofabrikanten die BlackBerry IVY inzetten de data gebruiken als bouwstenen voor nieuwe diensten die in ieder model werken. Autofabrikanten gebruiken de Application Programming Interfaces (API's) van het platform om data en output te delen met hun softwareontwikkelingsteams. Zo kunnen ze innoveren terwijl ze ook de privacy en veiligheid van klanten beschermen. Dit door te bepalen wie toegang heeft tot voertuig- en app-data op detailniveau.

Bovendien maakt BlackBerry IVY het voor autofabrikanten eenvoudiger om samen te werken met meer ontwikkelaars om de creatie van diensten te versnellen die betere voertuigprestaties, lagere onderhouds- en reparatiekosten en meer gemak bieden. Door real-time prestatiegegevens te analyseren, konden autofabrikanten bijvoorbeeld de eerste tekenen van mogelijk defecte onderdelen herkennen, code implementeren om getroffen voertuigen te identificeren, getroffen bestuurders op de hoogte stellen en gerichte terugroepacties uitvoeren. Autofabrikanten kunnen de software op afstand implementeren en bijwerken via de Cloud Console van het platform (een webinterface voor het beheer van BlackBerry IVY) om de functionaliteit van het systeem continu te verbeteren.

"Data en connectiviteit bieden nieuwe mogelijkheden voor innovatie in de auto-industrie, en BlackBerry en AWS delen een gemeenschappelijke visie om autofabrikanten en ontwikkelaars betere inzichten te bieden. Zo kunnen ze nieuwe diensten aan consumenten blijven leveren", aldus John Chen, Executive Chairman en CEO van BlackBerry. “Dit softwareplatform belooft een tijdperk van uitvinding voor voertuigen te brengen en helpt bij het creëren van nieuwe toepassingen, diensten en mogelijkheden. Dit alles zonder de veiligheid of privacy van de klant in gevaar te brengen."

"AWS en BlackBerry maken het voor elke autofabrikant mogelijk om de klantervaring continu opnieuw uit te vinden en voertuigen om te zetten van stukjes technologie in systemen die kunnen groeien en zich kunnen aanpassen aan de behoeften en voorkeuren van de gebruiker", aldus Andy Jassy, CEO van Amazon Web Services. “Door deze gezamenlijke inspanning met BlackBerry zullen we autofabrikanten de inzichten, mogelijkheden, behendigheid en snelheid bieden die ze nodig hebben om bij te blijven in een verbonden wereld. Aangezien autofabrikanten snel vooruit willen in hun digitale transformaties, stelt BlackBerry IVY hen in staat om hun merken op te bouwen en de standaard te worden voor connected autodiensten in de auto-industrie."

Ga naar https://blackberry.qnx.com/en/aws voor meer informatie over BlackBerry IVY en de algemene beschikbaarheid.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over BlackBerry
BlackBerry (NYSE: BB en TSX: BB) levert betrouwbare beveiligingssoftware en -diensten. Het bedrijf biedt organisaties en overheidsinstellingen de technologie die ze nodig hebben om het Internet of Things te beveiligen. Gevestigd in Waterloo, Ontario, zet het bedrijf zich in voor veiligheid, cybersecurity en dataprivacy. Daarnaast is BlackBerry voorloper op belangrijke gebieden zoals kunstmatige intelligentie, endpointsecurity en -management, encryptie en geïntegreerde systemen.
Meer over BlackBerry
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.