Eén op de elf organisaties heeft losgeld betaald bij ransomware

Twintig procent van de organisaties is slachtoffer geweest van ransomware en social engineering

| Experis | 2 min | 01 december 2020 20:21
Copyright: Experis
Eén op de elf (9%) organisaties die slachtoffer is geweest van ransomware, heeft weleens losgeld betaald aan de cybercriminelen om zo de toegang tot het IT-systeem weer terug te krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van Experis, IT-dienstverlener, onder 532 IT-verantwoordelijken. Veel meer organisaties hebben aangifte gedaan na een ransomware-aanval, namelijk 52 procent. In totaal is een vijfde (20%) van alle organisaties weleens slachtoffer geweest van ransomware.

Niet denken, toch doen

Zeven procent van de IT-verantwoordelijken geeft aan dat hun organisatie losgeld zou betalen aan de makers van ransomware, mochten zij slachtoffer worden. Dit is dus een lager percentage dan het aantal bedrijven dat betaalde toen zij slachtoffer werden van ransomware. Opvallend is dat relatief veel IT-verantwoordelijken hun organisatie niet kunnen inschatten op dit vlak: 39 procent weet niet wat hun organisatie zal doen.

Social engineering – vooral phishing succesvol

Naast ransomware is ook social engineering een vorm van cybercrime. Een vorm die tot evenveel slachtoffers leidt als ransomware. Zo zegt opnieuw 20 procent van de organisaties weleens slachtoffer geweest te zijn van social engineering. Van die 20 procent, zijn de meeste organisaties slachtoffer geweest van phishing. Met 83 procent is dit veruit de vaakst gebruikte manier van social engineering. Wormaanvallen, helpdesk scan (de situatie waarin cybercriminelen zich voordoen als de IT-helpdesk) en CEO-fraude vinden relatief een stuk minder vaak plaats. Respectievelijk zijn 28, 18 en 17 procent van de organisaties slachtoffer geweest van deze vormen van social engineering.

Aangevallen zonder het te weten

Alle bovenstaande gegevens zijn van organisaties waarbinnen bekend is dat ze slachtoffer zijn geworden van cybercrime, maar er heerst ook veel onwetendheid op het gebied van cyberaanvallen binnen organisaties. Uit het onderzoek blijkt dat niet binnen iedere organisatie bekend is of zij wel of niet is aangevallen door cybercriminelen. Zo geeft 29 procent van de IT-beslissers aan dat hun organisatie succesvol aangevallen kan zijn, zonder dat zij dat wisten.

Boudijn Driesen, Managing Director Experis Nederland: “Het is triest dat zoveel organisaties last hebben van cybercrime. Het is voor organisaties cruciaal om te allen tijde de bedrijfsprocessen en –gegevens goed te beschermen. Zeker nu we massaal thuiswerken, brengt dit extra risico’s met zich mee. Ik vind het zorgelijk dat drie op de tien organisaties niet weet of zij succesvol aangevallen is. Zonder deze kennis kan je niet inschatten of jouw organisatie risico’s loopt en hier vervolgstappen op nemen. De tijd van de struisvogeltactiek is voorbij: organisaties moeten niet wegkijken van de risico’s die ze lopen. Door de risico’s inzichtelijk te maken, kun je vervolgens het securitybeleid aanscherpen en beter monitoren. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Experis
Experis, onderdeel van ManpowerGroup, is gespecialiseerd in arbeidsbemiddeling voor hoog opgeleide Professionals in Engineering, Finance en IT.
Meer over Experis
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.