Stahl beheert wereldwijde hr-processen met SAP SuccessFactors

| SAP | 3 min | 2 december 2020 12:20
Copyright: Stahl
Het Nederlandse Stahl heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het stroomlijnen van zijn wereldwijde hr-processen, zodat medewerkers de best mogelijke ‘experience’ hebben. Voor de ondersteuning van die processen implementeerde Stahl samen met SAP-partner SOA People meerdere onderdelen van de Human Capital Management (HCM)-suite SAP SuccessFactors.

Stahl is wereldwijd marktleider in performancecoatings en bewerkingsproducten voor leer. De producten van het bedrijf zijn overal aanwezig. Ze zijn bijvoorbeeld te vinden in schoenen, tassen, jassen, zitbanken, autostoelen en zelfs in metalen en houten constructies. De coatings van Stahl vormen de ‘toplaag’ die ervoor zorgt dat materialen niet scheuren, verkleuren, kraken of piepen.

Zeker de afgelopen jaren heeft het van oorsprong Amerikaanse bedrijf uit Waalwijk een sterke groei doorgemaakt. Stahl realiseerde die groei onder andere door overnames. Zo werd in 2017 de overname afgerond van de Leather Chemicals-divisie van BASF. Door de overnames en autonome groei is Stahl nu met ongeveer 2.000 medewerkers actief in 27 landen.

Naar een globale hr-benadering

De circa 25 hr-medewerkers van Stahl waren lange tijd lokaal actief en hadden ook een lokale benadering, met respect voor verschillende culturen en lokale gebruiken. “Diversiteit zit in de cultuur van ons bedrijf, en willen we ook zeker behouden”, zegt Michele Taraschi, Group Human Resources Director bij Stahl. Die lokale benadering zorgde echter wel voor inefficiënties en een hoge administratieve last. Zo vonden de salarisboordelingen op meerdere momenten in het jaar plaats, en hanteerden de Stahl-landen in dat proces verschillende termen en definities.

Om verdere groei mogelijk te maken – en de administratieve last te beperken – was een stroomlijning van de hr-processen noodzakelijk. “De eerste stap was het creëren van één hr-team met één gemeenschappelijk doel: de werknemersbetrokkenheid optimaliseren door altijd de beste ervaring te bieden”, legt Taraschi uit. “Vervolgens hebben we de lokale best practices verzameld, en die vertaald naar wereldwijde best practices. En dan heb je natuurlijk ook nog de technologie nodig voor het beheren van de globale hr-processen.”

Onestopshop voor medewerkers

De keuze van Stahl viel op SAP SuccessFactors. Om meerdere redenen. Zo maakt het bedrijf ook voor enterprise resource planning gebruik van SAP. Met een keuze voor SAP SuccessFactors voorkomt Stahl dubbele data-invoer. Security speelde eveneens een belangrijke rol in de keuze, en dan met name de mogelijkheid om de toegangsrechten op verschillende niveaus toe te kennen. Het systeem moet ook toegankelijk zijn voor niet-hr-medewerkers, maar dan wel met de juiste rechten.

“We gaan van ‘hr-software voor hr’ naar software voor het hele bedrijf”, zegt Taraschi. “Vanuit hr hebben we een intranet ingericht waar medewerkers alle benodigde informatie kunnen vinden, zowel corporate informatie als informatie specifiek voor een land. En vanuit deze ‘employee corner’ hebben ze bijvoorbeeld ook toegang tot de Learning-module van SAP-SuccessFactors. Het is echt een onestopshop.”

Snelle implementatie

SAP SuccessFactors Learning werd met de hulp van SAP-partner SOA People al in 2019 geïmplementeerd. Taraschi: “We zijn onderdeel van de Franse langetermijninvesteerder Wendel en moesten zo snel mogelijk honderd procent compliant zijn met de Franse anticorruptiewet Sapin II. Via e-learning konden onze medewerkers de trainingen volgen die daarvoor nodig zijn.”

De succesvolle samenwerking met SOA People smaakte naar meer. Deze partner werd een jaar later ook betrokken bij de implementatie van de overige SAP SuccessFactors-modules die Stahl op de planning had staan: SAP SuccessFactors Employee Central, Compensation en Performance & Goals. De implementatie van deze modules werd in slechts enkele maanden tijd gerealiseerd. “Als de processen op orde zijn, je als hr-team één gezamenlijk doel hebt en er is een brede betrokkenheid, dan heb je vijftig procent van het project al gerealiseerd”, aldus Taraschi.

Employee Engagement Platform

“We hebben nu één centrale plaats waar we al onze hr-processen kunnen beheren”, stelt Taraschi tevreden vast. “En bijvoorbeeld managers kunnen nu zonder tussenkomst van de hr-afdeling zaken als salarisinformatie en gevolgde cursussen inzien. Dat ontlast ons hr-team van administratieve taken. Voorwaarde is dan wel dat iedereen gebruik gaat maken van het nieuwe platform. Om de populariteit te vergroten, noemen we SAP SuccessFactors intern het Employee Engagement Platform.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SAP
SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
SAP and other SAP products and services as well as their respective logos are trademarks or registered trademarks of SAP SE in Germany and other countries.
Meer over SAP
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.