Financiële cyberdreigingen in 2021

Meer bitcoin-diefstal, web-skimmers verhuizen naar de serverkant en ware afpersingsplaag met ransomware

| Kaspersky | 3 min | 3 december 2020 13:18
Copyright: Kaspersky
Op basis van 2020 heeft Kaspersky een prognose opgesteld van de belangrijkste ontwikkelingen in het financiële dreigingslandschap van 2021. Zo zullen veel financiële cybercriminelen zich in het nieuwe jaar vaker richten op Bitcoin, terwijl andere cybercriminelen overschakelen op doorvoer-cryptocurrencies. Bovendien zullen afpersingspraktijken grootschaliger worden.

Financiële cyberdreigingen behoren tot de gevaarlijkste, omdat ze rechtstreeks van invloed zijn op het financiële welzijn van slachtoffers - of het nu individuen of organisaties zijn. De gebeurtenissen van 2020 hebben onvermijdelijk invloed gehad op de manier waarop financiële aanvallers opereren. Hoewel niet alle tactieken, technieken en procedures zijn beïnvloed door onze veranderde manier van leven en werken, kan hun invloed niet worden onderschat. Om organisaties te helpen zich beter voor te bereiden op het nieuwe jaar, deelt Kaspersky de belangrijkste voorspellingen met betrekking tot verwachte veranderingen in het dreigingslandschap van de financiële sector:
 • Verschuiving naar serverkant
  Kaspersky verwacht dat aanvallen als MageCarting, of het zogenaamde JS-skimming (de methode om betaalkaartgegevens van e-commerceplatforms te stelen), volgend jaar naar de serverkant zullen verschuiven. Er zijn aanwijzingen dat er van dag tot dag minder bedreigingsactoren zijn die afhankelijk zijn van aanvallen aan de clientzijde die JavaScript gebruiken.
 • Meer sprake van overgangsvaluta's
  De speciale, technische mogelijkheden voor het monitoren, de-anonimiseren en in beslag nemen van Bitcoin-accounts gaan leiden tot een verschuiving in de methoden van cybercriminelen om betaling te eisen. Andere valuta's met verbeterde privacy, zoals Monero, zullen waarschijnlijk worden gebruikt als een eerste overgangsvaluta, waarbij het geld later wordt omgezet in andere cryptocurrency, waaronder Bitcoin, om de sporen van criminelen te verbergen.
 • Afpersing neemt toe
  Vanwege hun succesvolle operaties en uitgebreide media-aandacht dit jaar, verhoogden de dreigingsactoren achter gerichte ransomware systematisch de bedragen die slachtoffers moesten betalen, in ruil voor het niet publiceren van gestolen informatie. Kaspersky verwacht een nog grotere toename van afpersingspogingen, als middel om aan geld te komen. Organisaties, die kunnen worden geraakt door het verlies van gegevens en uitputtende herstelprocessen, bevinden zich in de vuurlinie, met een groeiend aantal cybercriminelen die zich op hen richten met ransomware of DDoS-aanvallen of zelfs beide.
 • Zero-day exploits gebruikt door ransomwarebendes
  Ransomwaregroepen, die voldoende financiële middelen hebben verzameld, als gevolg van een aantal succesvolle aanvallen in 2020, zullen gebruik gaan maken van 0-day exploits - kwetsbaarheden die nog niet door ontwikkelaars zijn gevonden. Evenals N-days exploits op schaal, en de effectiviteit van hun aanvallen vergroten. Hoewel het kopen van exploits een dure aangelegenheid is, hebben ze op basis van de bedragen die sommige ransomware-exploitanten van hun slachtoffers konden krijgen, nu voldoende financiële ruimte om erin te investeren.

Bitcoin-diefstal aantrekkelijker

Nu economieën instorten en lokale valuta's dalen, kunnen meer mensen betrokken raken bij cybercriminaliteit. Kaspersky verwacht dat, vanwege de zwakte van lokale valuta's, meer mensen zich concentreren op fraude die Bitcoin vereist, evenals Bitcoin-diefstal, aangezien dit de meest wijdverspreide cryptocurrency is.

Bekijk hier wat de experts van Kaspersky vorig jaar verwachtten te zien in 2020.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Kaspersky
Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.