Datingfraude: twee keer zoveel schade per slachtoffer

| Fraudehelpdesk | 2 min | 07 december 2020 10:54
Copyright: Fraudehelpdesk
Uit meldingen bij de Fraudehelpdesk blijkt dat slachtoffers van datingfraude gemiddeld 17.000 euro per persoon verliezen. Dat bedrag is twee keer zo hoog als in 2019. Daarom start vanaf 7 december een voorlichtingscampagne: Verliefd op de persoon, of op het profiel?

Bij datingfraude neemt een oplichter de identiteit van een ‘ideale partner’ aan om nietsvermoedende online daters op te lichten. Vroeg of laat heeft deze nieuwe datingpartner geld nodig. Geld dat het slachtoffer nooit meer terugziet.

De impact op datingfraudeslachtoffers is groot. Zij raken niet alleen veel geld kwijt maar verliezen ook een (online) partner, iemand in wie zij lange tijd dachten een soulmate gevonden te hebben. Vanuit de directe omgeving stuiten de slachtoffers vaak op onbegrip. De wanhoop en schaamte zijn dan ook groot. Hoe heb ik dit kunnen laten gebeuren?

Datingfraudeurs zijn uiterst bedreven en manipuleren dagelijks wereldwijd zeer geraffineerd hun slachtoffers. Een van de tactieken is de datingpartner te isoleren van zijn of haar omgeving, om hem/haar makkelijker te kunnen beïnvloeden. Jaarlijks ontvangen wij honderden meldingen van mensen die op deze manier slachtoffer zijn geworden.

In het campagnefilmpje dat vanaf vandaag online staat vertellen twee slachtoffers, Henk en Sylvia, hoe gewiekst hun online datingpartners te werk gingen. Zowel Sylvia als Henk werden voor tienduizenden euro’s opgelicht en liepen daarnaast forse emotionele schade op.

Advies

  • Maak nooit geld over aan personen die u niet persoonlijk heeft ontmoet;
  • Controleer profielfoto’s en toegezonden foto’s via bijvoorbeeld Google Images of Yandex: komen dezelfde foto’s ook ergens anders voor?
  • Praat met vrienden en familie over uw datingpartner.
Deze campagne vloeit voort uit een samenwerking tussen het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Politie, Slachtofferhulp Nederland en de Fraudehelpdesk. Om de campagne te verspreiden onder online daters werd ook de samenwerking gezocht met Match Group, bekend van onder meer de datingsites Lexa en Tinder. Match Group zorgt via verschillende datingplatforms voor zichtbaarheid van de campagne.

Zelf slachtoffer geworden of meer informatie? Kijk op https://www.fraudehelpdesk.nl/dating.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Fraudehelpdesk
De Fraudehelpdesk is al bijna 10 jaar het landelijk meldpunt voor oplichting. Op basis van onze ervaring herkennen wij bedreigingen snel. Wij geven gerichte adviezen aan iedereen die met fraude te maken krijgt. Met onze waarschuwingen en publicaties voorkomen we slachtofferschap.
Meer over Fraudehelpdesk
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.