GitLab voorziet in 2021 doorbraak van DevSecOps, innovaties nemen culturele barrières voor gebruik DevSecOps weg

| GitLab | 3 min | 8 december 2020 9:40
Afbeelding: DevOps Lifecycle | Copyright: GitLab
GitLab, de applicatie die integrale ondersteuning biedt voor het complete DevOps-ontwikkelproces, voorspelt dat DevSecOps in 2021 een doorbraak gaat maken. Organisaties in EMEA zullen de noodzakelijke culturele verandering in gang zetten om security duurzaam te verschuiven naar de softwareontwikkelingscycli. De nieuwe mogelijkheden van DecSecOps zullen een sleutelrol spelen in deze verandering. GitLab zegt ook dat ontwikkelaars binnen teams steeds meer verantwoordelijkheid zullen nemen voor de security. De drijfveren hierachter zijn de zogenaamde "shift left"-benadering van IT-beveiliging en de verschuiving van activiteiten naar de cloud.

Johnathan Hunt, Vice President Security bij GitLab: “Toen de overstap naar de cloud net begon was security vaak een sluitpost. Maar nu steeds meer bedrijven aan het gebruik van cloud-omgevingen gewend zijn en IT zelf een applicatie wordt, is een security-oplossing voor IT nodig welke niet kan worden bereikt zonder een nieuwe benadering te hanteren. Hoewel de respectievelijke lagen van de cloud-omgeving nagenoeg gelijk blijven, zal de besluitvorming ten aanzien van die lagen en de verantwoordelijkheid voor de security veranderen”.

Diverse onderzoeken tonen aan dat interne bedrijfsculturele obstakels veel development-teams ervan weerhouden om het volledige potentieel van DevOps te benutten. IDC voorziet dat 80% van alle Europese organisaties in 2021 gebruik zal maken van DevOps, maar dat slechts 10% zal profiteren van snellere prestaties en kortere ontwikkelingscycli. In mei jl. publiceerde GitLab een eigen onderzoek onder 3.600 developers. Hieruit blijkt dat er binnen bedrijven sprake is van onvoldoende duidelijkheid over wie er verantwoordelijk is voor de security activiteiten. 25% van alle developers zegt het gevoel te hebben dat zij als enige verantwoordelijk voor security zijn; 23% van de testers en 21% van de operationele professionals denkt verantwoordelijk te zijn.

Een nieuwe reden voor development-teams om DevSecOps-praktijken te omarmen houdt verband met innovaties die taken zoals security-tests automatiseren en vereenvoudigen. GitLab biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om binnen zijn CI/CD-pipeline securityscans uit te voeren. Op die manier wordt de security in de ontwikkeling ingebouwd in plaats van achteraf te worden aangebracht, zoals zo vaak het geval is bij andere oplossingen. Deze integratie en automatisering stroomlijnen het development proces, dragen bij aan effectievere samenwerking tussen developers en securityteams en stellen organisaties in staat om sneller te innoveren.

Cindy Blake, security evangelist bij GitLab: “Veel organisaties koesterden altijd al de ambitie om security eerder in ontwikkelingsproces plaats te laten vinden. Ik voorzie dat bedrijven nu praktische en culturele veranderingen gaan doorvoeren om dit te bewerkstelligen. Meer in het bijzonder zullen ze steeds meer afstappen van een systeem voor developers dat afhankelijk is van security checkpoints. Ik denk dat developers in 2021, om de cloud te beschermen en de efficiency te verhogen, steeds meer verantwoordelijkheid op zich zullen nemen en zelf op zoek zullen gaan naar kwetsbaarheden. In dit kader zullen zij tijdens het hele development proces aanpassingen aanbrengen die bijdragen aan een meer op samenwerking gebaseerde, top-down security-aanpak.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over GitLab
GitLab is een software applicatie voor de gehele DevOps-cyclus. GitLab helpt product-, ontwikkelings-, QA-, beveiligings- en operatorteams om in alle fasen van de DevOps-cyclus gelijktijdig aan hetzelfde project te werken. GitLab biedt teams één gegevensopslag, één gebruikersinterface en één toestemmingsmodel voor de gehele DevOps-levenscyclus, zodat teams kunnen samenwerken en aan een project kunnen werken vanuit één tool, wat de cyclustijd aanzienlijk verkort. GitLab is gebaseerd op open source en maakt gebruik van de bijdragen van duizenden ontwikkelaars en miljoenen gebruikers om voortdurend nieuwe DevOps-innovaties te leveren.
Meer over GitLab
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.