Mobiele malware voor eerst in drie jaar in top meest actieve cyberdreigingen

Trojan XHelper staat overall op nummer 8 en is grootste bedreiging voor smartphones

| Check Point | 2 min | 14 december 2019 9:29
Check Point Research, het Threat Intelligence-team van Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP), waarschuwt in zijn recentste Global Threat Index (november 2019) voor de snelle opmars van de mobiele trojan Xhelper. Het is de eerste keer in meer dan drie jaar tijd dat een mobiele variant in de top tien van meest bedreigende malware opduikt.
 
De mobiele trojan XHelper werd in maart voor het eerst opgemerkt. XHelper is een trojan die zich richt op Android-gebruikers. Hij kan zowel andere kwaadaardige applicaties downloaden alsook kwaadaardige advertenties weergeven. Het is een hardnekkige applicatie die zichzelf opnieuw kan installeren, zelfs als deze door het slachtoffer wordt verwijderd. Bovendien is de broncode van de malware de afgelopen maanden voortdurend bijgewerkt, waardoor Xhelper de mobiele antivirusoplossingen kan ontwijken en telkens nieuwe slachtoffers kan blijven infecteren. Als gevolg hiervan staat Xhelper in de overall top 10-malwarelijst op plaats 8. De eerste plaats is nog steeds voor de Emotet-botnet, die 9% van de organisaties wereldwijd trof (vorige maand was dat nog 14%).
 
“Emotet en XHelper vertonen gelijkenissen. Het zijn beiden veelzijdige malware-varianten die aangepast kunnen worden aan de behoeften van criminelen. Criminelen proberen zo meerdere tactieken uit om geld te verdienen met hun illegale activiteiten, in plaats van alleen in te zetten op bijvoorbeeld cryptomining zoals in 2018”, aldus Maya Horowitz, hoofd Threat Intelligence & Research, Products bij Check Point. “Daarom is het essentieel dat organisaties investeren in de nieuwste generatie antimalware-oplossingen. Ook moeten ze de awareness bij werknemers verhogen over de gevaren van het openen van bijlagen, en het downloaden of het klikken op links die niet afkomstig zijn van een vertrouwde afzender." 

De ‘populairste’ malware

In november wordt de lijst opnieuw aangevoerd door Emotet. De cryptominer XMRig behoudt zijn tweede positie. Op de derde plaats van malware voor computers staat de trojan Trickbot, gericht op bankieren. Deze trof wereldwijd 6% van de organisaties.
 
Bij de malware voor mobiele toestellen staat Xhelper uiteraard op 1, gevolgd door Guerilla en Lotoor. Guerrilla zit als trojan ingebed in meerdere legitieme apps maar is in staat om frauduleuze advertentie-inkomsten te genereren voor de app-ontwikkelaars. Met Lotoor misbruiken hackers kwetsbaarheden in het Android-besturingssysteem om rootrechten op gecompromitteerde apparaten te verkrijgen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Check Point
Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.