Linux Foundation lanceert project DENT om bedrijven aan vereenvoudigde software voor edge-netwerken te helpen

Open ecosysteem draagt bij aan betaalbare en gestandaardiseerde netwerkoplossingen voor campusomgevingen en bedrijfslocaties

| Cumulus | 5 min | 16 december 2019 11:49
Afbeelding: DENT: A NOS For Everyone Else
De Linux Foundation, een non-profitorganisatie die bijdraagt aan grootschalige innovatie met open source, lanceert vandaag DENT. Dit project beoogt de ontwikkeling van een network operating system (NOS) voor gedesaggregeerde netwerkswitches voor campusomgevingen en externe bedrijfslocaties. De deelnemers van het project hopen met de steun van de Linux Foundation de gemeenschap van chipfabrikanten, original design manufacturers (ODM’s), systeemintegrators (SI’s), original equipment manufacturers (OEM’s) en eindgebruikers te kunnen verenigen en doen groeien. Dit moet resulteren in een ecosysteem van partijen die bijdragen leveren aan een functierijk network operating system. De eerste use case is gericht op de retailsector. Prominente deelnemers zijn Amazon, Cumulus Networks, Delta Electronics Inc, Marvell, Mellanox en Wistron NeWeb (WNC).
 
De huidige netwerkoplossingen zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen in specifieke markten, van de telecomsector tot de cloud- en datacentermarkt. Ze maken gebruik van niet-open chips (ASIC’s) voor pakketverwerking en gesloten besturingssystemen voor het beheer van workloads en applicaties met een netwerkswitch. Desaggregatie is dé nieuwe aanpak op het gebied van open networking en alom geaccepteerd door beheerders van datacenters en telecominfrastructuren. Maar op het gebied van bedrijfsnetwerken, en in het bijzonder geografisch gespreide netwerken, bestaat er momenteel geen oplossing voor edge-netwerken die buiten de traditionele publieke cloud vallen. Edge-netwerken stellen namelijk speciale eisen aan desaggregatie en netwerktechnologie.
 
Externe campusomgevingen en winkelfilialen vragen om een simpele en betaalbare NOS-stack die op Linux is gebaseerd. DENT is een open source-project dat de gemeenschap in staat stelt om een dergelijke oplossing te ontwikkelen zonder in complexe abstracties te vervallen. Het initiatief maakt gebruik van de Linux-kernel, Switchdev en oplossingen van andere Linux-projecten om ervoor te zorgen dat developers net zo met ASIC’s en chips kunnen omgaan als met andere hardware. DENT zorgt voor vereenvoudiging van abstracties, API’s en drivers en reduceert de overhead rond switches en andere open software.
 
Nieuwe technologieën zoals 5G, Edge, IOT en AI gaan ertoe leiden dat er binnen de netwerken van gebouwen, winkels en andere bedrijfslocaties sprake zal zijn van allerlei innovatieve workloads en services nabij applicaties en eindgebruikers. Het gebruik van een simpele gedesaggregeerde, op Linux/SwitchDev gebaseerde switch in deze omgevingen zal bijdragen aan een vereenvoudigde integratie en standaardisatie van alle componenten die deel uitmaken van dit ecosysteem.
 
“De Linux Foundation zal van meet af aan dienen als neutrale thuisbasis voor DENT. Dit is van cruciaal belang voor de infrastructuur, vergaderingen, evenementen en het overleg van de gemeenschap”, zegt Arpit Joshipura, directeur Networking bij de Linux Foundation. “We willen een gemeenschap voor open source en open samenwerking in het leven roepen die voordelen oplevert voor solution providers en gebruikers die zich bezighouden met branchespecifieke toepassingen rond network operating systems, control planes en management planes.”
 
Aanvullende quotes van deelnemers aan het project:
“Het doet Delta een genoegen om deel te nemen aan DENT. We juichen de aanpak van de Linux Foundation van problemen rond bedrijfs- en campusnetwerken toe”, zegt Honda Wu, vice president Solutions & Open Source bij Delta. “We staan klaar om onze diepgaande kennis en expertise van netwerken in dienst te stellen van dit project.”
 
“We vinden het geweldig om samen met de Linux Foundation de groei van deze gemeenschap te bevorderen en deze revolutie in open source netwerken te bespoedigen”, zegt Amit Katz, vice president Ethernet Switches bij Mellanox Technologies. “Het network operation system van DENT is een native Linux-NOS dat gebruikmaakt van switchdev. Die laatste is een Linux-driver voor de ASIC’s van Ethernet-switches. Mellanox heeft een pioniersrol op dit gebied vervuld. Switchdev ontsluit de unieke hardware-innovaties van de Ethernet-switches uit onze Spectrum-reeks. DENT bevordert desaggregatie van het netwerk. Klanten profiteren daarvan, omdat het een einde maakt aan vendor lock-in en hardwarefabrikanten een gelijk speelveld biedt waar de beste switch-ASIC’s en systemen kunnen winnen door de hoogst mogelijke ROI te bieden.”
 
“Als leverancier van intelligente draadloze en vaste oplossingen voor geografisch verspreide bedrijfsnetwerken omarmt Wistron NeWeb Corporation (WNC) een open software-architectuur”, zegt Larry Lee, executive vice president en directeur van de Networking BG bij WNC. "We vinden het geweldig om met de Linux Foundation en andere brancheleiders samen te werken aan DENT. WNC zal eerst werken aan een oplossing voor gedistribueerde switching ten behoeven van de eerste use case voor de retailsector. We zien enorm potentieel in dit functierijke NOS en zien ernaar uit om binnen dit kader de efficiëntie van netwerken te vergroten en meer gebruiksgemak naar campusomgevingen en andere externe gedistribueerde netwerken te brengen."
 
"Open source maakt deel uit van het DNA van Cumulus. We vinden het fantastisch om de eerste aanbieder van een softwareplatform te zijn die aan DENT bijdraagt. We werken al jarenlang samen met de Linux Foundation. We werkten onder meer mee aan FRRouting, het project voor open source routering met de meeste bijdragen ter wereld, en leverden bijdragen aan ONIE en EVPN”, zegt Partho Mishra, bestuursvoorzitter en chief product officer bij Cumulus Networks. “Cumulus is een logische keuze voor het ondersteunen van DENT gezien onze diepe wortels in netwerkbijdragen aan de Linux-kernel, onze kersverse ondersteuning voor SwitchDev en onze uitgebreide reikwijdte binnen de datacentermarkt met ruim 2.000 klanten. We zien ernaar uit om samen te werken aan het project DENT om open source uit te breiden binnen netwerkoplossingen op basis van de Linux-kernel, van het datacenter tot de rand van het campusnetwerk.”
 
“Als toonaangevende leverancier van chips voor toegangsnetwerken en grote voorstander van keuzevrijheid voor klanten in de vorm van gedesaggregeerde hard- en software doet het Marvell een genoegen om als medeoprichter zijn technologische leiderschap in dienst te stellen van het project DENT van de Linux Foundation”, zegt Gavin Cato, vice president Product Management & Marketing bij Marvell Semiconductor, Inc. “Het innovatieve switchaanbod van Marvell legt de basis voor de transformatie van toegangsnetwerken en de edge. Hiermee dragen we bij aan intelligente netwerken en helpen we klanten aan een forse reductie van de total cost of ownership. Met onze holistische ecosysteemaanpak zijn we goed gepositioneerd om de regels van het spel te veranderen op het gebied van retailnetwerken en de smart edge.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
Cumulus
Over Cumulus
Cumulus Networks levert netwerksoftware voor het ontwerpen, beheren en exploiteren van moderne datacenters en campusnetwerken die simpel, open, flexibel, veerkrachtig en schaalbaar zijn. Cumulus Linux is de enige open netwerksoftware waarmee organisaties op betaalbare en efficiënte wijze een netwerk kunnen ontwikkelen en beheren zoals ’s werelds grootste exploitanten van datacenters en campusnetwerken dat doen. Dit is mogelijk door het ontsluiten van vertical network stacks. In combinatie met Cumulus NetQ, een uiterst schaalbare reeks van tools voor netwerkbeheer, kunnen organisaties de implementatie van open netwerken bespoedigen en de gemiddelde oplossingstijd verkorten.
Meer over Cumulus
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.