i-Med gaat innovatieve chirurgische hoofdloep produceren bij Neways

| Neways | 3 min | 14 december 2020 13:15
Copyright: I-Med
i-Med Technology BV en Neways Electronics International N.V. zijn een samenwerking aangegaan voor de productie van de Head Mounted Digital Loupe (HMDL) en de daarvan afgeleide 3D-viewer. De HMDL biedt een antwoord op de toenemende complexiteit van chirurgische ingrepen.

Het idee voor de hoofdloep komt van Vincent Graham en Jaap Heukelom, de oprichters van i-Med.

Jaap Heukelom: “De HMDL is een zeer lichtgewicht (280gr) op het hoofd gedragen systeem, dat bestaat uit een volledig digitale hoofdloep/microscoop met hoofdlamp en zoomfunctie. Het grote voordeel van de hoofdloep is dat de chirurg op afroep hoge resolutie beelden kan toevoegen, zoals 3D CT- of MRI-scans. Alle relevante informatie is zo in één oogopslag beschikbaar waardoor de chirurg niet telkens naar een computerscherm hoeft te lopen, maar geconcentreerd kan doorwerken. Dit verkleint het risico op fouten en complicaties en bovendien duren operaties korter. Ergonomie is een belangrijk uitgangspunt geweest in de ontwikkeling; de loep is zo ontworpen dat de chirurg het hoofd recht kan houden wat rug- en nekklachten kan voorkomen. Behalve in de OK is de chirurgische hoofdloep zeer goed toepasbaar in het medisch onderwijs omdat beelden live kunnen worden gestreamd waardoor studenten letterlijk door de ogen van de chirurg kunnen meekijken. De 3D-viewer is een VR-bril met zeer hoge beeldkwaliteit (een HMDL zonder camera’s en draagbare PC) en met medische CE-certificering.”

Neways is reeds in een vroeg stadium betrokken bij het ontwerp van de HMDL, de keuze van componenten en ‘design for manufacturing’. CIN-ergy (Leeuwarden) is partner van i-Med voor de ontwikkeling en vervaardigt de prototypes. Jaap Heukelom: “Neways is een professionele partij, ontwikkelaar en producent van hoogwaardige producten voor verschillende sectoren en werkt conform de hoge kwaliteitsstandaarden die gelden in de medische sector.” i-Med draagt tot eind 2020 zelf zorg voor assemblage en tests van de eerste tien 3D-viewers, waarvoor Neways de elektronica aanlevert. In de loop van 2021 neemt Neways (vestiging Leeuwarden) de volledige productie – inkoop, assemblage, testen en verpakken – van zowel de HMDL als de 3D viewer voor zijn rekening. Naar verwachting gaat het op jaarbasis over 50-100 stuks met doorgroei.” Diverse academische en opleidingsziekenhuizen hebben al interesse getoond voor de HMDL. De 3D viewer is vooral toepasbaar bij bouwers van operatierobots, medische VR-toepassingen en endoscopen.

Eric Stodel, CEO Neways: “Onze nauwe samenwerking met i-Med Technology is werkelijk uniek te noemen. I-Med zet Neways bij de marktintroductie van haar zeer innovatieve HDML en de 3D-viewer producten maximaal in onze kracht als system innovator en EMS life cycle partner. I-Med maakt hierbij optimaal gebruik van onze uitgebreide engineering kennis en productie ervaring in de medtech markt. Wij wensen i-Med heel veel succes bij de verdere opschaling en uitrol van haar producten en kijken uit naar een continuering van onze succesvolle samenwerking.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Neways
Neways Electronics International N.V. (Neways) is een internationale onderneming actief op de EMS (Electronic Manufacturing Services)-markt. Neways biedt haar klanten maatwerkoplossingen voor de complete productlevenscyclus (van productontwikkeling tot after-sales service) van zowel elektronische componenten als complete (box-build) elektronische besturingssystemen. Neways opereert in een niche van de EMS-markt en richt zich daarbij met name op kleine tot middelgrote specialistische series waarbij kwaliteit, flexibiliteit en time-to-market een cruciale rol spelen. Producten van Neways worden onder meer toegepast in de sectoren semiconductor, medical, automotive, industrial en defence.
Meer over Neways
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.