HPE vergroot toegankelijkheid van high performance computing door ‘as-a-service’-levering via HPE GreenLake

| HPE | 5 min | 15 december 2020 11:52
Copyright: HPE
 • Nieuwe HPE GreenLake cloud services voor HPC stellen iedere organisatie in staat om de meest extreme workloads uit te voeren
 • Volledig beheerde HPC cloud services voor iedere datacenter- of colocatieomgeving
Hewlett Packard Enterprise (HPE) kondigt vandaag de ‘as-a-service’-levering aan van High Performance Computing (HPC) oplossingen via HPE GreenLake. Daarmee stimuleert het technologiebedrijf de toegankelijkheid van HPC-oplossingen om de meest veeleisende en data-intensieve workloads van organisaties uit te voeren. HPC wordt bijvoorbeeld vaak ingezet voor kunstmatige intelligentie en machine learning, het krijgen van snelle data-inzichten en het ontwikkelen van compleet nieuwe producten en klantervaringen.

Door HPC op deze manier af te nemen, combineren organisaties de flexibiliteit van een ‘pay-per-use’ cloudervaring met de toonaangevende HPC-systemen van het technologiebedrijf. Dit wordt geleverd via een flexibel as-a-service-platform dat on-premise of op een colocatiefaciliteit draait.

Voor organisaties neemt de dienst zowel complexiteit als de kosten weg die gepaard gaan met traditionele HPC-implementaties. Dit is mogelijk door volledig beheerde en vooraf gebundelde diensten te bieden met speciaal gebouwde HPC-systemen, software, opslag- en netwerkoplossingen die in klein, middel of groot formaat worden geleverd. Organisaties bestellen deze diensten via een self-service portaal met eenvoudige point-and-click-functies. Zo kiezen ze voor de juiste configuratie bij hun workloads en ontvangen ze de diensten binnen 14 dagen.

“De enorme datagroei, kunstmatige intelligentie en high performance analytics zorgen voor meer behoefte aan HPC voor alle type organisaties, van Fortune 500’s tot startups”, aldus Peter Ungaro, senior vice president en general manager HPC en Mission Critical Solutions (MCS) bij HPE. “We transformeren de markt door toonaangevende HPC-oplossingen te leveren via eenvoudige, voorgeconfigureerde diensten die de kosten beheersen en de schaalbaarheid en flexibiliteit verbeteren. Deze HPC cloud services zorgen dat iedere IT-organisatie toegang heeft tot de meest krachtige HPC- en AI-mogelijkheden voor nog diepere inzichten. Dit resulteert in mogelijkheden om bijvoorbeeld essentieel onderzoek of sterke klantresultaten te bevorderen.”

Krachtig HPC-portfolio gaat mainstream met on-demand, volledig beheerde pay-per-use services

HPC biedt enorm veel rekenkracht. Gecombineerd met modellering en simulatiemogelijkheden kan complexe data daarmee omgezet worden in digitale modellen die onderzoekers en ingenieurs inzicht geven in hoe iets eruit komt te zien of presteert in de echte wereld. HPC biedt ook de optimale prestaties om kunstmatige intelligentie en analyses uit te voeren en voorspelbaarheid daarmee te vergroten. Deze mogelijkheden worden gebruikt om de meest complexe problemen ter wereld op te lossen, van het ontdekken van vaccins tot weersverwachtingen, maar ook het verbeteren van het ontwerp van een auto, vliegtuig of consumentenproducten zoals shampoo en wasmiddel.

Volgens Intersect360 Research groeit de HPC-markt jaarlijks met 40 procent tot een omzet van 55 miljard dollar in 2024. Dit ter ondersteuning aan de continue datagroei, bijvoorbeeld vanwege opkomende applicaties en endpoints als AI-trainingsmodellen en edge-apparaten.

Traditionele implementatie en beheer van HPC-systemen is kostbaar, complex en resource-intensief. Het gaat vaak gepaard met hoge systeemkosten, operationele kosten voor energie en koeling en een gebrek aan technisch personeel, zo stelt Hyperion Research. Door het HPC-portfolio te leveren via HPE GreenLake cloud services versnelt HPE de implementatie van HPC-projecten tot 75 procent en vermindert de CAPEX tot 40 procent.1 IT-organisaties implementeren deze diensten in elke datacenteromgeving, zowel on-premise als op een colocatie.

HPE GreenLake cloud services voor high performance computing

HPE biedt in eerste instantie een HPC service via HPE Apollo-systemen die, inclusief opslag- en netwerktechnologie, gebouwd zijn voor het uitvoeren van modellering- en simulatieworkloads. De dienst maakt gebruik van belangrijke HPC software voor workloadbeheer, ondersteuning voor HPC specifieke containers en orkestratie en HPC clusterbeheer en -monitoring. HPE verwacht in de toekomst ook de rest van het HPC-portfolio in een as-a-service model te leveren.

Organisaties nemen de dienst af in klein, medium of groot formaat configuraties en ontvangen de bestelling binnen 14 dagen als volledig beheerde dienst.

Daarnaast ontvangen organisaties de volgende functies om kosten voor HPC-diensten eenvoudig te beheren, te implementeren en kosten te besparen.
 • HPE GreenLake Central biedt een geavanceerd softwareplatform waarmee klanten HPC-diensten beheren en optimaliseren.
 • HPE Self-service dashboard biedt gebruikers de mogelijkheid HPC-clusters via een point-and-click-functie uit te voeren en te beheren zonder workloads te verstoren.
 • HPE Consumption Analytics biedt snelle analyses van het gebruik en kosten op basis van metingen via HPE GreenLake.
 • HPE, AI & App Services standaardiseert en verpakt HPC-workloads in containers waardoor datatoegang en -verplaatsing eenvoudiger is. Het proces wordt door experts gebruikt om applicaties waar nodig snel te verplaatsen in een containerplatform.

Verbeteringen in nauwkeurigheid, productontwerp en kwaliteit

Zenseact, een softwareontwikkelaar voor autonoom rijdende voertuigen in Zweden en China, gebruikt de HPC-oplossingen ‘as-a-service’ via HPE GreenLake voor modellering en simulatie. Honderden petabytes aan data uit het wereldwijde netwerk van testvoertuigen en softwareontwikkelingscenters worden geanalyseerd. De oplossingen van HPE helpen Zenseact bij het modeleren en te simuleren van autonome rijervaringen en het ontwikkelen van de volgende generatie software om de veiligheid van bestuurders te verbeteren.

Daarnaast helpt HPC bijvoorbeeld bij:
 • de ontwikkeling van veiligere auto’s
 • het produceren met duurzamere materialen
 • Het genereren van nog snellere en preciezere informatie in financiële markten
 • het sneller ontwikkelen van medicijnen.

Partnerecosysteem optimaliseert HPC-ervaring

HPE heeft een sterk ecosysteem aan HPC-partners dat bedrijven helpt bij het implementeren van oplossingen voor elke workload en in elke datacenteromgeving.
 • Colocatiefaciliteiten: organisaties kunnen ruimte besparen door de implementatie van HPC-systemen in een colocatiefaciliteit. Ze maken dan gebruik van de diensten via HPE GreenLake. HPE colocatiepartners voor HPC-implementaties bieden schaalbare energie-efficiënte datacenters.
 • Independent Software Vendors (ISV): HPE werkt samen met onder andere Activeeon, Core Scientific en Ubercloud oplossingen te bieden voor optimalisatie van softwareapplicatiebehoeften van automatisering, kunstmatige intelligentie, analyse en blockchain tot computer-aided engineering (CAE) en computer-aided design (CAD).
Beschikbaarheid
De eerste producten voor HPE GreenLake cloudiensten voor high-performance computing (HPC) zijn vanaf het voorjaar 2021 beschikbaar.2

HPE verwacht de HPE GreenLake clouddiensten voor HPC uit te breiden naar meerdere technologieën, waaronder compute-, software-, opslag- en netwerkoplossingen van Cray.

Alle HPE GreenLake clouddiensten, inclusief die voor HPC, zijn beschikbaar via HPE’s channel partners.

1) Sourced from a commissioned study conducted by Forrester Consulting, The Total Economic Impact of HPE GreenLake, May 2020
2) For specific country availability, please check with your local HPE GreenLake account team

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over HPE
Hewlett Packard Enterprise (HPE) (NYSE: HPE) is een wereldwijde marktleider op het gebied van technologische oplossingen waarmee klanten data uit de ‘edge’, de ‘core’ en de cloud kunnen verwerken, analyseren, gebruiken en toepassen. Zo stelt HPE klanten in staat om sneller nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, klant- of werknemerservaringen te verbeteren en de operationele efficiëntie te verhogen - nu en in de toekomst.
Meer over HPE
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.