Vijf manieren waarop PGO’s de zorg vooruithelpen

| InterSystems | 3 min | 15 december 2020 15:12
Copyright: National Cancer Institute op Unsplash
De uitvinding en implementatie van Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s) in de zorg is een veelbelovende innovatie die voor méér efficiëntie zorgt en tot betere gezondheidszorg leidt. Veel gebruikers van de PGO’s of zorginstanties zijn nog niet bekend wat deze online dossiers uiteindelijk kunnen betekenen voor de gezondheidszorg. Want hoe helpen PGO’s de zorg eigenlijk vooruit? Robert Eggermont, Sales Manager bij InterSystems, geeft vijf inzichten.

Regie bij de gebruiker

Anders dan bij het elektronische patiëntendossier (EPD), ligt bij PGO’s de beslissende autoriteit op het gebied van privacy bij de gebruiker. Zorgverleners zijn voor het EPD-initiatief verplicht data beschikbaar te stellen, maar dat liep (vooral in het begin) tegen veel praktische bezwaren op met betrekking tot persoonsgegevens. Hoe kun je voorkomen dat mensen met toegang tot EPD’s die macht misbruiken? PGO’s tackelen het privacy probleemstuk door de regie bij de gebruiker te leggen: je beslist als eigenaar van de PGO zelf welke instanties jouw gegevens in kunnen zien en je data kunnen gebruiken.

Altijd inzage

Patiënten en cliënten van zorginstellingen kunnen hun EPD niet inzien, waardoor zij zelf geen overzicht hebben hoe en waar hun data geregistreerd staat. Bij de PGO is dat anders: gebruikers zijn eigenaars van het digitale dossier en kunnen altijd opvragen wat er in de omgeving staat vastgelegd. Zorginstanties kunnen vervolgens – indien nodig – data opvragen bij de patiënt zelf.

Gegarandeerde veiligheid

PGO’s zijn op verschillende manieren digitaal beveiligd, bijvoorbeeld met verplichte identificatie met DigiD en een tijdslot. Als aanbieders van een PGO aan bepaalde standaarden willen voldoen, zijn ze verplicht tests te doorstaan. Deze tests tonen aan dat een gebruiker alleen zijn of haar eigen PGO kan inzien, tenzij zij daar expliciet toestemming is voor gegeven door de gebruiker.

Bruikbaarheid van data

Zorgaanbieders die data willen leveren aan een PGO moeten ervoor zorgen dat de data gecodeerd is in een gangbare vorm, zodat andere aanbieders de data zonder al te veel poespas kunnen gebruiken binnen hun eigen systemen. Dit zorgt ervoor dat zorgaanbieders de data altijd kunnen gebruiken, zonder dat er handmatig overzetten van data bij komt kijken. Dit scheelt enorm veel tijd en garandeert dat analyses altijd met ‘gezonde’, bruikbare data worden uitgevoegd.

Steeds meer gebruikers

De bruikbaarheid van de PGO voor méér dan persoonlijk nut neemt in de toekomst alleen maar toe. Hoe groter de gebruikersgroep van de PGO wordt, des te meer data kunnen zorgaanbieders gebruiken om te analyseren, of er voorspellingen mee te doen. Stel je voor dat één gebruiker van de PGO na klachten A en B, diagnose C krijgt. Als negen andere gebruikers ook C blijken te hebben, na klachten A en B, ontstaat er een patroon. In de toekomst kunnen medici conditie C veel eerder constateren, als algoritmes het verband met klachten A en B ontdekt hebben. Allemaal dankzij de bruikbaarheid van data binnen de PGO.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over InterSystems
InterSystems is de drijvende kracht achter de belangrijkste IT-toepassingen voor de gezondheidszorg, bedrijven en overheden. De oplossingen van InterSystems zorgen ervoor dat klanten realtime en op een veilige manier toegang hebben tot belangrijke data die ze nodig hebben om hun taken uit te voeren. Data waarmee ze verbinding kunnen maken, die ze kunnen delen en waar ze inzichten uit kunnen halen.
Meer over InterSystems
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.