Digitale transformatie neemt toe, maar beveiliging blijft vaak achter

86% van de Nederlandse organisaties cloud-migratie heeft versneld, maar slechts 25% extra security tools toepast om hun data te beschermen

| Trend Micro | 3 min | 16 december 2020 12:26
Copyright: Trend Micro
Trend Micro, wereldleider in cybersecurity-oplossingen, presenteert onderzoeksresultaten die bevestigen dat de pandemie digitale transformatie voor 86% van de Nederlandse organisaties heeft versneld. Deze toename in cloud-adoptie kan bedrijfsdata echter onveilig achterlaten. Het onderzoek is in opdracht van Trend Micro uitgevoerd door Sapio Research dat 2.565 besluitvormers uit 28 landen interviewde, waaronder 100 uit Nederland. De respondenten zijn werkzaam in verschillende industrieën en bij organisaties van elk formaat, met een focus op grote enterprises.

“Het is een positief teken dat de meerderheid van de organisaties wereldwijd digitale transformatie en cloud-adoptie omarmen”, zegt Mark Nunnikhoven, Vice President of Cloud Research bij Trend Micro. “De onderzoeksresultaten onderstrepen echter ook de uitdagingen die nog altijd bestaan over de beveiliging in de cloud. Cloud-adoptie is niet een ‘set it and forget it’-proces. Het heeft continu beheer en strategische configuratie nodig om de beste security-beslissingen te maken voor uw organisatie.”

Het onderzoek bevestigt een simpele misvatting die kan leiden tot serieuze veiligheidsconsequenties. Ondanks dat cloud-infrastructuur zelf in basis veilig is, zijn klanten zelf verantwoordelijk voor het beveiligen van hun eigen data. Dit is de basis van het Shared Responsibility Model voor cloud. Bijna 85% van de Nederlandse respondenten zegt dat zij vertrouwen hebben in hun cloud security-verantwoordelijkheid, maar 96% gelooft ook dat hun cloud service provider (CSP) voldoende databeveiliging biedt.

Van de ondervraagde organisaties gebruikt slechts 25% tools van een derde partij om hun cloudomgevingen te beveiligen. Dit suggereert dat er significante hiaten in de databeveiliging kunnen zijn en bevestigt dat de gedeelde verantwoordelijkheid niet altijd goed begrepen lijkt te worden. Trend Micro Research geeft tevens aan dat misconfiguraties het grootste risico zijn voor cloudomgevingen. Dit kan voorkomen wanneer organisaties hun aandeel in het Shared Responsibility Model niet (er)kennen.

Verder lijken de ondervraagde Nederlandse organisaties vertrouwen te hebben in hun cybersecurity-posture in de cloud:
  • 39% claimt dat versnelde cloudmigratie hun focus op security-best practices heeft vergroot;
  • 79% gelooft dat zij volledig of meestal controle hebben over het beveiligen van de externe werkomgeving;
  • 89% gelooft dat zij volledig of meestal controle hebben over hun toekomstige hybride werkomgeving.
Ondanks dit vertrouwen geven ook veel Nederlandse respondenten toe dat zij security-uitdagingen ervaren:
  • 33% zegt dat security een ‘erg significante’ of ‘significante’ barrière vormt voor cloud-adoptie;
  • Het invoeren van consistent beleid (36%), patching (32%), het beveiligen van traffic flows (36%) en gebrek aan integratie met on-premises security-technologieën (32%) worden genoemd als de belangrijkste operationele hoofdpijndossiers van het beveiligen van cloud workloads;
  • Compliance (37%), data privacy (36%) en budget (34%) worden gerapporteerd als significante barrières om over te stappen op cloudgebaseerde security-tools.
"Het goede nieuws is dat organisaties door het gebruik van slimme, geautomatiseerde security-tools probleemloos naar de cloud kunnen migreren, de privacy en veiligheid van hun gegevens kunnen waarborgen en tekort aan vaardigheden kunnen verhelpen", aldus Nunnikhoven.

Netwerkbeveiliging- (35%), Cloud Security Posture Management- (20%) en Cloud Access Security Broker (17%)-tools worden gezien als de meest belangrijke security-oplossingen voor cloudomgevingen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Trend Micro
Trend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, zet zich in voor een wereld waarin we digitale informatie veilig kunnen uitwisselen – zowel vandaag als in de toekomst. Door slimme toepassing van onze XGen security-strategie, leveren wij onze innovatieve oplossingen aan consumenten, bedrijven en overheden: connected security voor hun datacenters, cloud-omgevingen, netwerken en endpoints. Onze connected threat defense maakt het eenvoudig om threat intelligence te delen. Ook biedt het centraal inzicht en onderzoek om organisaties zo veerkrachtig mogelijk te maken.
Meer over Trend Micro
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.