Meeste hobby-drones alleen nog met EU-dronebewijs te besturen

Strengere EU-regelgeving voor drones vanaf 31 december 2020 van kracht

| Drone Flight Academy | 2 min | 21 december 2020 10:20
Gewaardeerd
Copyright: Drone Flight Academy
Vanaf 31 december 2020 is de EU-regelgeving voor drones van kracht. Belangrijkste verandering is dat iedere dronevlieger voortaan moet beschikken over een EU-dronebewijs en deze verplicht bij het RDW moet registreren. De verplichting geldt voor toestellen die zwaarder zijn dan 250 gram. Met het dronebewijs is vliegen in de laagste risicocategorie, de zogenaamde ‘Open categorie’, toegestaan. Van de modellen die veel verkocht worden geldt de nieuwe wetgeving al voor zo’n 70% van de toestellen. Dit overzicht is te vinden op www.droneflightacademy.eu. Het halen van een bewijs begint vanaf € 99,- en kan alleen worden gevolgd bij een door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen organisatie. In Nederland zijn naar schatting 100.000 drone-bezitters die met terugwerkende kracht met de nieuwe regelgeving worden geconfronteerd.

Voor veel hobby-dronebezitters zal het nieuws als een verrassing komen. “De nieuwe EU-regelgeving hangt al een tijdje in de lucht, maar het bekrachtigen hiervan heeft even geduurd. Inmiddels is deze wetgeving vandaag aangeboden en zal daarmee per 31 december van kracht worden,” aldus Roel van der Wal van Drone Flight Academy. “Hierdoor zal komende weken een flinke run ontstaan op de cursussen die online worden aangeboden. Tegelijk is het leuk om je tijdens de feestdagen te verdiepen in de theorie en kun je het EU-dronebewijs behalen. Het bewijs blijft 5 jaar geldig en is voor alle EU-lidstaten te gebruiken.”

Verantwoordelijkheid

Het steeds drukker worden in de lucht zorgt ervoor dat de basiskennis van dronebezitters op niveau moet zijn en blijven. “Wij zien veel hobbyisten die doorgroeien naar professionals en ook steeds meer nieuwe toepassingen en bedrijfjes ontstaan. Het is dan ook goed dat de sector volwassen wordt en de vrijblijvendheid wordt omgezet in verantwoordelijkheid,” aldus Roel van der Wal. “De verwachting is dat ook verkopers het makkelijker maken om met de drone ook direct het bewijs te halen zodat de keten zich sluit.”

Examen

Voor de meeste dronegebruikers en voor de meest verkochte drones geldt dat een basis-examen verplicht is. Dit examen bestaat uit 40 multiple-choice vragen en kan online worden afgelegd. Voor dronebezitters met een toestel tussen de 500 en 2000 gram is het verplicht om een aanvullende opleiding te volgen. Deze opleiding wordt afgesloten met een aanvullend online examen. Vervolgens is het mogelijk je Europees Dronebewijs aan te vragen bij het RDW.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (2 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Drone Flight Academy
Drone Flight Academy ontwikkelt en verzorgt theoretische opleidingen en praktische trainingen gericht op het veilig en verantwoord vliegen met drones. Onze instructeurs hebben uitgebreide ervaring in zowel bemande al onbemande luchtvaart. Vanuit verschillende achtergronden leren ze jou de theoretische kennis te begrijpen en toe te passen tijdens het vliegen met een drone. Tijdens de praktijktraining leren ze je allerlei praktische vaardigheden om de drone zo veilig mogelijk te besturen.
Meer over Drone Flight Academy
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.