Tips voor gegevensbeheer in het Internet of Things

| InterSystems | 3 min | 12 januari 2021 10:51
Steeds meer apparaten zijn via het Internet of Things (IoT) met internet verbonden. Deze apparaten generen gigantische bergen data – en dat wordt alleen maar méér. Hoe ga je om met een steeds harder stromende rivier van data?

IoT-data vormt een belangrijke basis voor het analyseren van bedrijfsprocessen en voor de creatie en verbetering van moderne technieken zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en voorspellend onderhoud. Zonder efficiënt gegevensbeheer haal je echter nooit het maximale uit je beschikbare data. InterSystems deelt vier tips voor een beter beheer van datastromen:

1. Zorg voor interoperabiliteit

Juist de enorme hoeveelheid beschikbare data zorgt voor een nieuw uitdaging: hoe bepaal je welke gegevens uit die bodemloze put bruikbaar zijn? Welke data gebruik je en hoe filter je die uit de systemen? Daarvoor moeten datastromen uit verschillende bronnen als machines, voertuigen en andere apparaten goed beheerd worden. De data is vaak enorm heterogeen, dat wil zeggen: heel verschillend. Gestructureerde data wordt afgewisseld met data uit ongestructureerde bronnen, welke niet zomaar samen kunnen worden gevoegd.

Je hebt daarom een datamanagementtool nodig die geavanceerde interoperabiliteit mogelijk maakt. Die heb je in de vorm van dataplatforms die verschillende datatypen en formaten kunnen opnemen, samenvoegen, verwerken, opslaan, en bruikbaar en beschikbaar maken. Zo kunnen gebruikers snel de nuttige data samenvoegen en gebruiken, om zo waardevolle analyses te draaien die de organisatie vooruit kunnen helpen.

2. Beheers (optimale!) snelheid

Om goed gebruik te maken van IoT is een hoge verwerkingssnelheid een vereiste. In een ideale wereld genereert, analyseert en verwerkt een IoT-applicatie zeer grote hoeveelheden data in realtime. Een snelle mobiele standaard als 5G vormt de basis voor snelle, stabiele datauitwisseling. Zelfs data die afkomstig is uit apparaten aan de grenzen van het netwerk, waar de ontvangst misschien niet optimaal is, kan dan onmiddellijk worden verzonden. Zorg dus dat je, als je nieuwe IoT-toepassingen implementeert, zeker weet dat datatransmissie en analyse snel mogelijk is. Ongeacht de omvang van het datavolume.

3. Plan voor onbeperkte schaalbaarheid

Veel besluitvormers vinden dat IoT-oplossingen onbeperkt schaalbaar moeten zijn. Dat wil zeggen: de apparatuur, en vooral ook het platform, moet elke denkbare hoeveelheid data kunnen verwerken. Met de verwachte exponentiële groei van IoT in gedachten is flexibele schaalbaarheid dus een doorslaggevende factor, in het kiezen voor apparaten en software van de toekomst.

4. Kijk naar gebruiksgemak

IoT bevindt zich in een spannende, interessante periode waarin er elke dag nieuwe user cases, nieuwe functies en innovatieve services ontstaan. Dat zorgt er ook voor dat IoT-toepassingen pas duurzaam zijn, als ze aanpasbaar zijn aan het veranderende karakter van het internet der dingen. Het moet mee evolueren.

Een open source programmeeromgeving garandeert daarin een hoge mate van flexibiliteit. Als een toepassing met zoveel mogelijk andere programma’s uit de voeten kan, maar ook aanpasbaar is door je eigen software engineers, creëer je een bedrijfsomgeving waarin nieuwe ontwikkelingen zo snel mogelijk worden ingevoerd, waar nodig aangepast, en zodra het kan succesvol geïmplementeerd.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over InterSystems
InterSystems is de drijvende kracht achter de belangrijkste IT-toepassingen voor de gezondheidszorg, bedrijven en overheden. De oplossingen van InterSystems zorgen ervoor dat klanten realtime en op een veilige manier toegang hebben tot belangrijke data die ze nodig hebben om hun taken uit te voeren. Data waarmee ze verbinding kunnen maken, die ze kunnen delen en waar ze inzichten uit kunnen halen.
Meer over InterSystems
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.