Wessanen klaar voor de toekomst met moderne analyticsomgeving

Voedingsbedrijf zet analytics nu breed en op een uniforme manier in

| SAP | 3 min | 18 december 2019 9:24
Gewaardeerd
Analytics binnen het voedingsmiddelenconcern Wessanen bestond tot voor kort uit een zeer divers landschap van verschillende tools en werkwijzen. Het bedrijf maakte daar met de inzet van een uniforme analyticsoplossing en standaardprocessen resoluut een einde aan. Niet zonder resultaat.
De geschiedenis van het Nederlandse bedrijf Wessanen begint maar liefst 254 jaar geleden. Tegenwoordig richt het bedrijf zich volledig op biologische en duurzame voedingsproducten. Het is zowel een distributie- als productiebedrijf voor een groot aantal merken, waaronder Zonnatura en Clipper. Wessanen is actief in zes Europese landen, met Frankrijk als grootste afzetmarkt.

Business intelligence (BI) en analytics zijn zeker niet nieuw voor het bedrijf. "We zijn daarin steeds professioneler geworden, maar we merkten dat veel mensen het nog altijd op hun eigen manier deden", schets Hayo de Haan, SAP BI Consultant bij Wessanen. "We wilden een standaard set aan rapporten, waarop iedereen in kan loggen en die iedereen begrijpt. Dat hebben we nu, van de dashboards tot de detailanalyses." SAP BW, dat de organisatie binnenkort migreert naar BWonHANA en later naar BW4HANA, fungeert daarbij als bron.

Minder versnippering

Wessanen zit nu, in samenwerking met SAP-partner Expertum, in de afrondende fase van de implementatie van SAP Analytics Cloud (SAC). "We hadden de processen al ingericht om minder versnippering in onze BI te krijgen. Vervolgens hebben we voor SAC gekozen om ook echt klaar te zijn voor de toekomst."

BI Solution Architect Shiraz Rana legt uit waarom de keuze op SAC viel. "De gebruiksvriendelijkheid was heel belangrijk voor ons, net als de live-connectie en daardoor de mogelijkheid om het ook mobiel te kunnen gebruiken, plus de integraties op het gebied van security. We hebben het vergeleken met andere oplossingen, maar die vielen al snel af."

Minder verspilling

Wessanen gaat heel anders met data om dan voorheen. De Haan: "We zetten analytics door het hele bedrijf top-down in. Het complete kantoorpersoneel en de buitendienst, samen ruim 400 mensen, gebruikt straks SAC. Onze CEO kijkt dagelijks in de dashboards en belt mensen op als hij ziet dat er iets aan de hand is. Heel anders dan vroeger. Toen kreeg de board zijn informatie één keer per kwartaal."

Wessanen ziet veel voordelen van de nieuwe werkwijze, met onder meer SAC. De Haan: "Ons BI-landschap is nu versimpeld, met veel minder tools. Het uiteindelijke doel is om het straks weer met zijn tweeën voor het hele bedrijf te kunnen onderhouden." Uiteindelijk merkt ook de klant de voordelen, zegt hij. "Door betere en beter beschikbare analytics zal de leverbetrouwbaarheid nog verder stijgen. Ook kunnen we door goede analytics beter inspelen op de complexe mechaniek rond houdbaarheidsdata, waardoor er uiteindelijk minder voedsel wordt verspild."

SAP-partner Expertum kijkt terug op een geslaagd project. Directeur Sjoerd van Middelkoop: "Nadat de configuratie stond, is de implementatie behoorlijk snel gegaan. Direct contact met de klant heeft enorm bijgedragen aan het succes van het project. Hierdoor konden we vanaf het begin waarde voor de business leveren."

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (2 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SAP
SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
SAP and other SAP products and services as well as their respective logos are trademarks or registered trademarks of SAP SE in Germany and other countries.
Meer over SAP
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.