Zorgpersoneel oefent vaccineren coronavaccin via 3D simulatie game CareUp

| CareUp | 3 min | 13 januari 2021 13:46
Gewaardeerd
Copyright: CareUp
Hoe gebruik je een injectienaald om te vaccineren? Steeds meer verpleegkundigen oefenen deze behandeling nu met de 3D simulatie game CareUp. Dit is een nieuwe app die verpleegtechnische handelingen in de thuiszorg, verpleeghuizen, het ziekenhuis en op scholen nabootst. Ook voor het grootschalig vaccineren tegen het coronavirus biedt CareUp dus de oplossing. Piloten hebben een flightsimulator, verpleegkundigen en andere care-medewerkers gebruiken vanaf nu CareUp.

Het meten van bloedglucosewaarden. Het toedienen van medicijnen via een infuus. Het verwisselen van een stomazakje. En - nu heel actueel - het gebruik van een injectienaald. Het zijn stuk voor stuk verpleegtechnische handelingen die elke verpleegkundige en verzorgende heeft leren doen. Maar het is ook praktijkkennis die je moet bijhouden, die je dus regelmatig moet blijven doen om bekwaam te blijven.

De 3D simulatie game

"Stel dat het al een jaar geleden is dat je een katheter hebt moeten inbrengen. Dan is de kans groot dat je het protocol niet meer helemaal kent en je deze handeling graag weer even wilt oefenen. Dat kan nu met CareUp, de 3D simulatie game waarmee zorgprofessionals de meest voorkomende verpleegtechnische handelingen zelf kunnen nabootsen." Dat zegt Jos van Leeuwen, directeur en innovator van Medical Groep, het bedrijf dat CareUp heeft laten ontwikkelen.

Hij hoorde eerder van de problematiek rond het bevoegd en bekwaam houden van zorgprofessionals. Zo werd CareUp als innovatieproject opgezet waarbij de kennis van Van Leeuwen als voormalig verpleegkundige goed van pas kwam.

Handelingen virtueel uitvoeren

De app is als een flightsimulator en bootst de echte praktijk na. Gebruikers kijken dus niet enkel naar een instructiefilmpje, ze gaan zelf virtueel met de handeling aan de slag. "Met je vinger beweeg je je karakter op het scherm en voer je de handelingen in het protocol één voor één uit. Tussendoor zijn er pop-ups met theorie. Die combinatie maakt dat een zorgprofessional na ongeveer 10 tot 15 minuten oefenen weer precies weet hoe de handeling moet worden uitgevoerd", aldus Van Leeuwen. CareUp telt inmiddels 23 veelvoorkomende handelingen in het ziekenhuis, de thuiszorg en de intramurale zorg. Daar komen er snel meer bij. Al deze handelingen zijn gebaseerd op de Vilans KICK-protocollen, de landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg. Ook zijn ze geaccrediteerd door het V&VN. Ze sluiten dus naadloos aan op de alledaagse praktijk van zorgprofessionals.

Virtuele game vervangt skillslab

Honderden verpleegkundigen moeten de komende weken en maanden met een injectienaald aan de slag. Iets wat veel van hen niet dagelijks doen. Door deze handeling eerst na te bootsen in een 3D-simulatie game, spijkeren ze hun kennis snel en eenvoudig bij. "Tot voor kort waren verpleegkundigen en verzorgenden hiervoor aangewezen op fysieke skillslabs, waarbij ze in een klasje moesten oefenen op een pop. CareUp maakt dit veel eenvoudiger door de oefeningen na te bootsen in een serious game", zegt Van Leeuwen.

Accreditatiepunten in het BIG-register

Op deze manier werken zorgprofessionals voortdurend aan hun bekwaamheid. En hebben zij een handeling succesvol afgerond, dan ontvangen ze een certificaat. De accreditatiepunten die ze hiermee verdienen worden elke week bijgeschreven in het BIG-register, zodat een verpleegkundige of verzorgende bevoegd blijft. CareUp is nog maar enkele maanden live en telt nu al ruim 8.000 gebruikers. Veelal zorgprofessionals, maar ook studenten die de app gebruiken als voorbereiding op praktijklessen.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (15 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over CareUp
CareUp is ontwikkeld vanuit de behoefte om zorgprofessionals op een leuke manier online voorbehouden handelingen te leren en te laten bijhouden op een praktische manier. Het online leerprorgramma maakt gebruik van verschillende leermethoden en is samen met verpleegkundigen, verzorgenden en kennis- en zorgorganisaties ontwikkeld.

Via een 3D simulatie game kunnen de meest voorkomende voorbehouden handelingen geoefend én getoetst worden. Alle handelingen zijn gebaseerd op Vilans KICK-protocollen en sluiten zo perfect aan op de alledaagse praktijk. Dit maakt dat CareUp dé e-learning game is voor zowel verpleegkundigen, verzorgenden als voor zorgstudenten.
Meer over CareUp
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.