5 technologietrends die een rol gaan spelen in 2020

| Axis Communications | 3 min | 18 december 2019 17:14
Gewaardeerd
Afbeelding: 5 technologie-trends van invloed op 2020 | Copyright: Axis Communications
In een kristallen bol staren, is riskant te noemen en als het gaat om technologie, misschien zelfs onverstandig. Maar het blijft essentieel dat we oog hebben voor de kansen en risico’s die ons in de toekomst te wachten staan. Daarom benoemt Axis graag een aantal tech trends die we in 2020 kunnen verwachten op het gebied van beveiliging. Lees verder en wees voorbereid!

De wereld ‘on the edge’

Een belangrijke trend voor 2020 is het groeiende momentum in de richting van edge computing. Edge computing verplaatst de dataverwerking, -analyse en uiteindelijke beslissing naar de ‘rand’ van het netwerk, in plaats van naar een datacenter, waardoor slimme apparaten veel sneller beslissingen kunnen nemen. Vertraging in dat proces - bijvoorbeeld bij autonome voertuigen of videobewaking, waar een fractie van een seconde het verschil kan maken - is onaanvaardbaar. De toename van het aantal edge-apparaten en hun steeds grotere rol in veiligheid en beveiliging, heeft dan ook een aantal gevolgen die hieronder verder worden toegelicht.

Meer verwerkingscapaciteit voor verbonden apparaten

Het feit dat miljarden apparaten op een netwerk zijn aangesloten en dat dit aantal snel toeneemt, betekent logischerwijs dat verbonden apparaten ook over steeds meer rekenkracht moeten beschikken. Geïntegreerde kunstmatige intelligentie (AI), met de focus op specifieke toepassingen, is inmiddels een dagelijkse realiteit. Investeren in producten en technologieën die meer verwerkingscapaciteit faciliteren, is dan ook belangrijk. Aandachtspunt voor de toekomst is het creëren van nieuwe deep learning-modellen die ‘lichter’ zijn en minder geheugen en rekencapaciteit vereisen.

Naar de vertrouwde edge

Vertrouwen is essentieel en komt in vele vormen. Vertrouwen dat organisaties data op verantwoorde wijze verzamelen en gebruiken; het vertrouwen dat apparaten en data beveiligd zijn tegen cybercriminelen; het vertrouwen dat data kloppen en de technologie werkt zoals bedoeld. Omdat de dataverwerking en -analyse steeds meer in apparaten zelf plaatsvindt, zal de edge nog meer aan vertrouwen moeten winnen. Daarom is het belangrijk dat organisaties nog beter de cyberveiligheid waarborgen. Bijvoorbeeld met edge-based technologieën, zoals dynamische anonimisering en maskering om de privacy te waarborgen bij videobewaking. Steeds geavanceerdere cyberaanvallen vragen het nodige van bedrijven. Het nemen van de juiste cybersecuritymaatregelen, een combinatie van zowel individueel apparaat- als uitgebreid levenscyclusbeheer, is van cruciaal belang voor het publieke vertrouwen.

Regulering van technologische toepassingen

Regelgeving heeft van nature moeite om gelijke tred te houden met de technologische vooruitgang. Overheden zullen blijven zoeken naar manieren om het gebruik van technologie te reguleren, in het belang van burgers en van zichzelf. Een extra complexiteit vormt het feit dat de regelgeving vaak ook nog verschilt tussen specifieke landen, met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG, internationaal bekend als GDPR) als één van de meest in het oog springende voorbeelden. Het navigeren door dit dynamische landschap van gereguleerde technologische toepassingen in combinatie met een ethische bedrijfsvoering, vormt in 2020 voor meer organisaties een continue uitdaging.

Netwerkdiversiteit

Als direct gevolg van de soms complexe regelgeving, privacy en cybersecurity, is er de afgelopen twee decennia een verschuiving naar een meer gesloten internet waarneembaar. Terwijl internet en openbare cloudservices deel blijven uitmaken van de manier waarop we data overdragen, analyseren en opslaan, nemen hybride en private clouds in gebruik toe door de groeiende bezorgdheid over privacykwesties. Er is een toename van ‘slimme eilanden’, waar systemen voor specifieke toepassingen beperkte en directe verbindingen hebben met andere onderling afhankelijke systemen. En dankzij innovatie kunnen vooraf getrainde netwerkmodellen tegenwoordig worden aangepast voor specifieke toepassingen met een relatief kleine hoeveelheid data. Netwerkdiversiteit blijft dan ook in 2020 hoog op de agenda.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Axis Communications
Axis maakt een slimmere en veiligere wereld mogelijk, door netwerkoplossingen te ontwikkelen die inzicht bieden in het verbeteren van de veiligheid en nieuwe manieren van zakendoen. Als technologieleider in netwerkvideo biedt Axis producten en diensten voor videobewaking en beeldanalyse, toegangscontrole en audiosystemen.
Meer over Axis Communications
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.