Financiële dienstverleners hebben een cultuur van continu leren en innovatie nodig voor app modernisatie

| VMware Tanzu | 6 min | 21 januari 2021 16:50
Exclusief
Gewaardeerd
Copyright: VMware Tanzu
Traditionele financiële dienstverleners krijgen steeds meer concurrentie van nieuwe opkomende bedrijven zoals fintechs. Vaak spelen deze bedrijven in op de jonge, technisch onderlegde consument van vandaag. Toch lopen traditionele financiële dienstverleners vaak voorop als het gaat om het toepassen van nieuwe technologieën.

De uitdaging waar veel gevestigde financiële dienstverleners tegenaan lopen is niet zozeer de technologie, maar meer de snelheid waarmee ze nieuwe diensten kunnen creëren. Dit komt met name omdat de financiële sector een sterk gereguleerde sector is, waardoor processen vaak minder snel verlopen. Bovendien hebben ze gigantische hoeveelheden data en zijn ze vaak afhankelijk van kernsystemen en legacy applicaties die zich niet zo snel aanpassen aan nieuwe technologie. Door kernsystemen te omringen met microservices en API’s kunnen deze uitdagingen worden opgelost en krijgen ontwikkelaars de schaalbaarheid en toegankelijkheid die nodig is om nieuwe digitale applicaties te bouwen. Om modernisering te realiseren is het belangrijk dat traditionele dienstverleners rekening houden met de volgende vijf stappen:
  1. Beoordeel waar je risico’s kunt nemen;
  2. Begrijp de regelgeving;
  3. Focus op security en stabiliteit;
  4. Houd rekening met de menselijke kant;
  5. Plan succes.

Beoordeel waar je risico’s kunt nemen

De moderne benadering van software is een opzichzelfstaand, continu en iteratief proces. Productteams moeten de vrijheid hebben om te innoveren, dus ook de vrijheid om te falen. Daarom zou ik aanbevelen teams te laten werken aan het identificeren van de gebieden waarin zij zich een bepaald risico kunnen veroorloven. Dit betekent dat men moet wegkijken van het ‘core banking systeem’ en zich moeten richten op minder kritische applicaties. Een productteam van een bank kan bijvoorbeeld onderzoek doen naar end user engagement systemen, om na te gaan op welke gebieden zij modernisering kunnen inzetten.

Het gaat hierbij niet alleen om het gebruik van nieuwe technologieën maar ook om het moderniseren van de manier waarop productteams werken, zodat het aansluit bij het iteratieve karakter van moderne softwareontwikkeling. Op deze manier kan de gebruikerservaring voortdurend worden verbeterd en verfijnd. Het bevorderen van een cultuur van ‘continuous learning’ is hierbij cruciaal. Technologie verandert zo snel dat als een productteam niet leert hoe te blijven leren en nieuwe zaken te omarmen, het risico bestaat dat ze zich specialiseren in 1 technologie die over een paar jaar overbodig kan zijn. Uiteindelijk is het doel van app-modernisering om klantervaringen te realiseren die zich vertalen in omzet, zoals bijvoorbeeld een nieuwe mobiele app.

Begrijp de regelgeving

De financiële sector is niet alleen rijk aan regelgeving, maar wordt ook continu in de gaten gehouden door allerlei instanties. Naast de bestaande regelgeving rondom zaken als kredietverlening, verzekeringen en criminaliteit, moeten organisaties ook rekening houden met wetgeving omtrent privacy, zoals de AVG. Bij het moderniseren van applicaties is het belangrijk om alle beschikbare opties voor de bescherming van consumentengegevens in overweging te nemen. Alle persoonlijk identificeerbare informatie (PII) die wordt verzameld, of het nu gaat om online formulieren of sensoren in voertuigen, moeten worden geanonimiseerd tenzij identificatie absoluut noodzakelijk is. End-to-end encryptie is daarom sterk aanbevolen.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de onderliggende infrastructuur transparant is en dat deze overal kan worden gebruikt. Moderne oplossingen, zoals service meshes, stellen organisaties in staat om PII direct in het systeem vast te leggen en vervolgens gebruik te maken van hyperscale platforms om de dataverwerking ter plaatse te anonimiseren. Een hybride Cloud benadering kan enorm gunstig zijn voor dit proces.

Focus op security en stabiliteit

Bij het moderniseren van applicaties is het belangrijk om vanaf het begin security een integraal onderdeel te laten zijn. Als dit niet op orde is dan lopen organisaties het risico om klanten te verliezen of beboet te worden door een toezichthouder. Dit kan een enorme impact hebben op de organisatie.

Met zoveel verschillende technologieën die beschikbaar zijn, is het belangrijk om technologieën te kiezen die een bewezen staat van dienst hebben. Stabiliteit en veiligheid staan immers garant voor een lange levensduur van de applicatie. Daarom is de aanbeveling om waar mogelijk gebruik te maken van open-sourcetechnologie. Open-sourceproducten hebben vaak enorme communities die heel goed naar de code kijken, waardoor bugs en beveiligingsproblemen over het algemeen snel uit de weg worden geruimd. In de afgelopen twee decennia zijn de meeste systemen in financiële organisaties geschreven in Java, wat robuust is maar niet gemakkelijk te veranderen. In plaats daarvan kunnen teams die applicaties willen moderniseren gebruik maken van een framework zoals Spring. Dit framework kent een enorme community die kwetsbaarheden nauwlettend in de gaten houdt en patches uitvoert, zodat die producten standaard veilig zijn.

Houd rekening met de menselijke kant

De belangrijkste factoren voor app-modernisering zijn mensen, processen en technologie. In de meeste gevallen is technologie het eenvoudigst te realiseren. Organisaties in de financiële dienstverlening werken van oudsher met een projectgerichte mentaliteit, waardoor medewerkers in de loop der jaren gewend zijn geraakt aan een start-stop-aanpak. Maar zo'n benadering is niet bevorderlijk bij het moderniseren van apps, waarbij teams producten niet als een reeks projecten moeten zien maar als één product waar ze voortdurend aan werken.

De structuur en capaciteit van het productteam is ook belangrijk. Executives moeten inzien dat het bijna onmogelijk is om een full-stack team samen te stellen. Het is daarom belangrijk om een sterke product owner te hebben, die de behoeften van klanten begrijpt, de eisen en verwachtingen duidelijk kan verwoorden en doorslaggevend antwoord kan geven op de vragen van engineers. Financiële dienstverleners kunnen hun DevOps-teams opsplitsen naar verantwoordelijkheidsgebied. Applicatie DevOps teams kunnen zich bijvoorbeeld richten op het moderniseren van online of mobiele bankproducten, terwijl platform DevOps teams hun energie steken in het verbeteren van het bankplatform.

Plan succes

Als een bedrijf écht succesvol wil worden in het Cloud-tijdperk zal het een softwarebedrijf moeten worden. Dit houdt in dat ‘fast moving’ bedrijven de ‘grote’ bedrijven voor zullen blijven. Om dit te realiseren hebben ze een routekaart nodig. Bij VMware Tanzu gebruiken we een Build to Adapt Benchmark. Dit is kwantitatief framework van indicatoren die meten hoe goed een organisatie software bouwt die bedrijfswaarde levert. We kijken hierbij bijvoorbeeld naar zaken als ‘developer time allocation’, wat de verhouding weergeeft tussen de tijd die een ontwikkelaar besteedt aan het schrijven van nieuwe code en de tijd die nodig is voor het onderhouden van oude code. Dit zijn specifieke en meetbare indicatoren die voortdurend kunnen worden verbeterd door productteams. Organisaties in de financiële dienstverlening moeten daarom rekening houden met de belangrijkste indicatoren die de waarde voor hun bedrijf bepalen.

Een moderne benadering is cruciaal

Kortom, financiële dienstverleners hebben een schat aan gegevens tot hun beschikking die hen kan helpen aan het realiseren van geweldige klantervaringen, waardoor ze concurrentievoordeel kunnen opbouwen ten opzichte van startende fintechs. Maar om deze gegevens op een constructieve en duurzame manier te gebruiken, is een moderne benadering van softwareontwikkeling nodig die een cultuur van continu leren en innovatie ondersteunt.
Auteur: Rouven Besters, Regional Director Benelux & Nordics bij VMware Tanzu

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (8 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over VMware Tanzu
Om vandaag op de markt te winnen, moet u investeren in zowel uw mensen als uw technologie. Maak uw teams vrij om complexere uitdagingen aan te gaan. Gebruik flexibele, cloud-native ontwikkelingsmethoden en -tools. Upgrade uw oude systemen naar nieuwe native runtimes in de cloud. Dit soort transformatie op bedrijfsschaal is niet eenvoudig. Maar met VMware Tanzu kunt u het tempo van verandering versnellen. We helpen de manier waarop uw bedrijf werkt te heroverwegen en er een onderneming van de volgende generatie van te maken. We doen dit met een portfolio van oplossingen om uw applicatie en infrastructuur te moderniseren.
Meer over VMware Tanzu
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.