Reactie Kaspersky op ontmantelen Emotet malware

| Kaspersky | 2 min | 29 januari 2021 10:24
Gister en vandaag was er veel te lezen over de ontmanteling van de kwaadaardige software Emotet. Hieronder vind je de reactie van Costin Raiu, director of Global Research and Analysis Team bij Kaspersky. Hij gaat in op de vragen waarom deze kwestie zo belangrijk is, waarom Emotet zo gevaarlijk was en waarom dit goed nieuws is.

Costin Raiu, director of Global Research and Analysis Team bij Kaspersky: De groep achter Emotet was een van de meest agressieve cybercriminele "infrastructure as a service" providers. Hun aanpassing van de kwaadaardige e-mails was extreem goed en bestreek vele talen naast het Engels. Ze hergebruikten voortdurend oudere e-mails, onderwerpen en threads om ontvangers te verleiden hun kwaadaardige bijlagen te openen. In zekere zin perfectioneerden ze de initiële infectiefase tot een zeer hoge graad, die, in onze ervaring, zelfs goed geïnformeerde internetgebruikers misleidde. Een infectie met Emotet resulteerde meestal in verdere malware, die vaak ook ransomware omvatte, waarbij mensen hun gegevens, foto's of documenten konden verliezen.

Dit is mogelijk een van de belangrijkste recente botnet takedowns, vooral vanwege de fysieke actie tegen de cybercriminelen die Emotet runnen. Naar mijn mening zal de gecoördineerde actie van meerdere wetshandhavingsinstanties tegen hun netwerkinfrastructuur een aanzienlijke impact hebben op het vermogen van Emotet om de komende maanden nog te opereren. Nu Emotet uit het cybercriminele ecosysteem is verdwenen, valt nog te bezien of hun plaats zal worden ingenomen door een andere groep, of dat ze in staat zullen zijn een comeback te maken, hetzij als Emotet of misschien als een fusie met een andere groep en van daaruit verder te gaan.

Aangezien Emotet hun infrastructuur verhuurde aan andere cybercriminele groepen en malware zoals Trickbot pushte, zou dit ook gevolgen moeten hebben voor het vermogen van andere cybercriminele groepen om hun botnets te onderhouden en te laten groeien. De uitschakeling van Emotet zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor meerdere cybercriminele groepen en hun activiteiten buiten Emotet zelf.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Kaspersky
Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.