Kaspersky’s privacy-voorspellingen voor 2021

Kaspersky’s privacy-voorspellingen voor 2021: Gedragsanalyses, dataverzameling en hardhandig optreden van de overheid tegen encryptie

| Kaspersky | 4 min | 01 februari 2021 11:59
Copyright: Kaspersky
2020 heeft aangetoond dat een verbonden infrastructuur en digitale diensten essentieel zijn voor het dagelijks functioneren van de samenleving. Maar het afgelopen jaar heeft ook de houding ten opzichte van privacy veranderd en de manier waarop burgers, organisaties en overheden daar tegenaan kijken. In dit kader deelt Kaspersky de voorspellingen op het gebied van privacy in 2021. Eén van deze uitdagingen is de grote afstand tussen de verschillende belanghebbenden: verkopers van elke omvang zullen steeds meer diverse gegevens gaan verzamelen; terwijl regeringen reageren met nieuwe regelgeving; en gebruikers beginnen privacy te zien als een waarde-propositie waarvoor ze bereid zijn te betalen.

Deze prognose is ontwikkeld op basis van de verschuivingen en trends waar de privacy-experts van Kaspersky in 2020 getuige van zijn geweest. Volgens Kaspersky is de enorme verdeeldheid in het gesprek over privacy en gegevensverzameling het resultaat van de volgende tendensen:
  1. De privacy van de consument wordt een waarde-propositie en zal in de meeste gevallen geld kosten. De toenemende gegevensverzameling tijdens de pandemie en de groeiende politieke onrust die oversloeg naar digitale platforms, hebben geleid tot een snelle groei van het publieke bewustzijn ten aanzien van dataverzameling. Naarmate meer gebruikers hun privacy willen beschermen, reageren organisaties door privacy-gerichte producten aan te bieden, waarvan het aantal en de diversiteit zal toenemen.
  2. Verkopers van slimme gezondheidsapparatuur gaan steeds meer diverse gegevens verzamelen - en deze op veel meer verschillende manieren gebruiken. De data die door fitnesstrackers, bloeddrukmeters en andere apparaten worden verzameld, levert waardevolle inzichten op. Bijvoorbeeld voor gebruik in rechtszaken, maar ook voor marketeers en verzekeraars. En aangezien gezondheid een publieke zorg is, zal de vraag naar dergelijke gegevens alleen maar toenemen.
  3. Overheden zullen hun pijlen meer gaan richten op het verkrijgen van big-tech data en in dit kader actiever worden met regelgeving. Toegang hebben tot gebruikersgegevens biedt een enorm scala aan mogelijkheden - van het bestrijden van kindermishandeling en het efficiënter maken van het stadsverkeer, tot het tot zwijgen brengen van afwijkende meningen. Nu de meeste particuliere organisaties weigeren deze gegevens te delen, zullen regeringen reageren met meer regels die online privacy belemmeren. Denk aan verhitte debatten over privacybeschermende technologieën, zoals end-to-end encryptie, DNS-over-HTTPS en cryptocurrencies.
  4. Databedrijven zullen steeds creatievere en soms opdringerigere databronnen zoeken om gebruikers te profileren op basis van wat ze leuk vinden en doen - en daardoor hun leven beïnvloeden. Datagestuurde gedragsanalyse is een gevaarlijk spel om te spelen: fouten kunnen schadelijk zijn voor mensen, terwijl de feitelijke kwaliteit van deze systemen vaak een bedrijfsgeheim is.
  5. Berekeningen met meerdere partijen, differentiële privacy en federatief leren zullen op grotere schaal worden toegepast, evenals edge computing. Naarmate bedrijven zich meer bewust worden van de gegevens die ze echt nodig hebben en consumenten zich keren tegen ongecontroleerde gegevensverzameling, komen er meer geavanceerde privacytools op en worden deze breder geaccepteerd. Terwijl grote tech-organisaties de nieuwe en strikte privacynormen van gebruikers garanderen. Er zal geavanceerdere hardware komen, waarmee ontwikkelaars tools kunnen maken voor geavanceerde gegevensverwerking, waardoor de hoeveelheid gegevens die door gebruikers met organisaties wordt gedeeld, zal afnemen.

“Vorig jaar realiseerden veel gebruikers zich voor het eerst hoeveel informatie ze delen en wat ze ervoor terugkrijgen. Met een verhoogd bewustzijn komt een beter begrip van het recht op privacy. Als gevolg hiervan is privacy een hot-button-kwestie geworden op het snijvlak van overheids-, zakelijke en persoonlijke belangen, wat aanleiding gaf tot veel verschillende en zelfs tegenstrijdige trends in de manier waarop gegevens worden verzameld en privacy wordt bewaard - of juist geschonden. Ik hoop dat we dit jaar en de komende jaren een balans kunnen vinden tussen de gegevens die overheden en bedrijven gebruiken en het respecteren van het recht op privacy”, zegt Vladislav Tushkanov, privacy-expert bij Kaspersky.

Lees een meer gedetailleerd verslag van de privacy-voorspellingen van Kaspersky voor 2021 op Securelist.

Kaspersky Security Bulletin

Deze voorspellingen maken deel uit van Kaspersky Security Bulletin (KSB) - een jaarlijkse voorspellingsreeks en analytische artikelen over belangrijke veranderingen in de wereld van cybersecurity. Klik hier om andere KSB-stukken te bekijken.

Voor een diepere duik in online privacy op sociale netwerken raadt Kaspersky het gebruik van Privacy Checker aan, een eenvoudige tool die elke instelling in een gekozen sociaal netwerk beschrijft en advies geeft over hoe je deze kunt instellen voor verschillende niveaus van privacy op verschillende platforms. Privacy Checker is niet beperkt tot sociale netwerken; het kan gebruikers helpen bij het instellen van hun besturingssysteem voor een betere privacy.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Kaspersky

Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.