SPARC - aanjager van de toekomst in ICT

| Fontys Hogeschool ICT | 3 min | 02 februari 2021 16:44
Copyright: Fontys Hogeschool ICT
Begin januari heeft Fontys Hogeschool ICT een belangrijke stap voorwaarts gezet in de lopende samenwerking met haar Partners in Innovation, verenigd in de coöperatie Sharing Platform for Applied Research Cooperation (SPARC). SPARC-voorzitter Martin Hundepool ondertekende de eerste ‘letter of intent’ namens de coöperatie als supporter en investeerder van langlopend onderzoek in en met ICT. Onderzoek dat plaatsvindt in de unieke onderwijsomgeving van het Fontys ICT InnovationLab op Strijp TQ, waar SPARC ook een belangrijke rol vervult in de uitvoering van innovatief en praktijkgericht onderzoek.

SPARC – co-creatie en coöperatie

SPARC is een netwerk van leidende organisaties uit diverse branches, die bredere kenniscreatie en -deling binnen het ICT-domein in de Brainport regio hoog op de agenda hebben staan. Daarom werken zij al geruime tijd als investeerders en partners samen met Fontys Hogeschool ICT. Dit gebeurt binnen het Fontys ICT InnovationLab, waar onderwijs en het werkveld samenkomen om te leren, onderzoeken en werken aan ICT-innovaties. In deze hybride leeromgeving spelen SPARC-leden, als Partners in Innovation, een grote rol door praktijkgerichte onderzoeksvragen uit hun business in het onderwijs onder te brengen. Daarmee wordt het Fontys ICT InnovationLab een kennisinstantie waar ervaringen, informatie en technologie uitgewisseld worden om nieuwe mogelijkheden te verkennen. De resultaten van deze onderzoeksvorm zijn bovendien direct toepasbaar in het werkveld. Zo geven SPARC en Fontys Hogeschool ICT gezamenlijk vorm aan de ICT-ontwikkelingen van morgen.

Shirtsponsor voor ICT-innovatie

Naast een centrale rol in deze unieke onderwijsvorm van Fontys Hogeschool ICT, investeert SPARC in langlopend onderzoek vanuit de Fontys lectoraten. Door de krachten te bundelen als leden, kan SPARC meer slagkracht bieden voor de werving van onderzoeksmiddelen. Met een basisbijdrage van 250.000 euro op jaarbasis maakt SPARC een onderzoeksbudget van bijna 1 miljoen euro mogelijk. In de woorden van SPARC-penningmeester Ben Veld: “SPARC is de shirtsponsor van een uitgebreid team dat toegepast ICT-onderzoek verricht. De bijdrage van SPARC werkt als een vliegwiel bij het aanboren van andere subsidiebronnen. De leden van SPARC versterken met dit initiatief de regionale innovatiekracht.”

De SPARC-leden en ‘shirtsponsors’ van ICT-onderzoek van 2021 zijn: Sligro Food Group, Atos, PSV, HLB Van Daal, Simac IT NL, CTOUCH, Additive Industries, PharmaPartners, GAC Business Solutions, Vion Food Group, HERE Technologies, IT-Workz, Ecodorp Boekel, Bierens Incasso Advocaten, Ministerie van Defensie en de Sociale Verzekeringsbank.

De eerste ‘letter of intent’ ondersteunt de NWO-aanvraag voor het onderzoeksvoorstel Data-Driven Biodiversity. De penvoerder namens Fontys Hogeschool ICT is Professor Gerard Schouten. Het onderzoek richt zich op het verkennen en implementeren van mogelijkhededen om biodiversiteit in steden middels data en ICT-tools meetbaar en inzichtelijk te maken voor toepassingen als stadsinrichting en slim groenbeheer.

Kennisdeling in beweging

De samenwerking tussen SPARC en Fontys Hogeschool ICT is volop in ontwikkeling. Ook dit jaar mocht de coöperatie nieuwe partners verwelkomen. Doorlopend onderzoek helpt de samenwerking en onderlinge kruisbestuiving in kennisdeling tussen de partners te verbeteren en nieuwe kansen te verkennen. Ook in 2021 verwacht de coöperatie nieuwe leden te verwelkomen, het netwerk te laten groeien en verder ontwikkelen.

Benieuwd naar de praktijkgerichte onderzoeksprojecten die door SPARC en Fontys Hogeschool ICT uitgevoerd worden? Tijdens het symposium ICT In Practice op 4 februari 2021 worden de resultaten gepresenteerd. Deelname is gratis na registratie via: ictinpractice.com

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Fontys Hogeschool ICT
Fontys is de grootste kwaliteitshogeschool van Zuid-Nederland. Onze opdracht: inspirerend, uitdagend en hoogwaardig hoger beroepsonderwijs bieden en praktijkgericht onderzoek doen dat écht iets betekent voor de samenleving. Ons onderwijs en het onderzoek dat wij uitvoeren, sluiten direct aan bij actuele en toekomstige vragen en behoeften van onze studenten, het werkveld en de (regionale) samenleving. Samen met onze partners willen wij de vragen van de toekomst formuleren, agenderen, onderzoeken en waar dat kan oplossen.
Meer over Fontys Hogeschool ICT
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.