Voorkom dat de Cloud een schaduw werpt op de vele voordelen die het biedt

| Link11 | 3 min | 03 februari 2021 16:57
Exclusief
Gewaardeerd
De aanvankelijke scepsis over de Cloud is veranderd in een golf van euforie. De Cloud is immers flexibel, wendbaar, snel en organisaties kunnen er kosten mee besparen. Zonder virtuele opslag en diensten is digitale transformatie immers nauwelijks denkbaar. De toename van Cloud diensten in het Nederlandse bedrijfsleven was de afgelopen jaren al duidelijk aan het toenemen. Inmiddels maakt maar liefst 95% van de organisaties gebruik van Cloud services volgens brancheorganisatie DHPA. Desondanks gaat de toenemende verschuiving naar de Cloud niet gepaard met alleen maar voordelen.

Veiligheidsrisico's

Het is een misvatting dat alleen Cloudaanbieders verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Bij het gebruik van publieke en private Clouds zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor tal van gegevensbeschermings- en databeveiligingskwesties. Denk hierbij aan toegangsrechten, back-ups of Multi-Cloud omgevingen, waar IT-teams ook administratief toezicht moeten houden. Een ander risico is de onderlinge verbondenheid van virtuele en on-premise IT. De interfaces (API's) kunnen snel een knelpunt worden als aanvallers ze opzettelijk overspoelen met gemanipuleerde datastromen. Bovendien vormen openbare netwerken ook vaak een potentiële toegangspoort voor cybercriminelen.

Eén van de meest voorkomenende dreigingen voor de Cloud zijn DDoS-aanvallen, deze richten zich op alle onderdelen van de hybride IT-infrastructuur. Volgens recente gegevens van Link11 wordt meer dan de helft van de DDoS aanvallen uitgevoerd via Cloudservers. Met name de hoge bandbreedtes wekken de interesse van aanvallers. Storingen in de Cloud kunnen enorme dimensies aannemen. Denk hierbij aan het incident bij Amazon Web Services eind oktober 2019, waarbij de AWS-infrastructuur meer dan acht uur niet beschikbaar was door een menselijke fout. De schade voor alle aangesloten bedrijven ligt naar schatting rond de 100 miljoen dollar.

Afhankelijkheden

Een ander element is dat bedrijven niet alleen afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van hun Cloudmiddelen, maar ook steeds meer van de aanbieder zelf. We hebben het over het zogenaamde lock-in effect, dat met name door twee factoren wordt veroorzaakt. Enerzijds komt het door de hoge kosten van een Cloudmigratie, want de enorme switch-investeringen betalen zich vaak pas na vele jaren terug. Aan de andere kant is de beperkte overdraagbaarheid van grote hoeveelheden data verantwoordelijk voor de lock-in.

Oplopende kosten

De belangrijkste redenen voor bedrijven om te investeren in de Cloud is niet alleen digitalisering, maar ook geld besparen. Dit gebeurt echter zelden omdat veel organisaties de migratiekosten onderschatten en te optimistische planningen ontwikkelen. Vaak ontbreken deadlines waardoor de in-house datacentra en Cloudinfrastructuren langer parallel moeten worden geëxploiteerd dan aangenomen. Dit blijkt ook uit onderzoek van Gartner. Volgens de onderzoekers zijn Cloud services alleen kosteneffectief als organisaties weten hoe ze de services efficiënt moeten beheren.

Wanneer de Cloud schaduw veroorzaakt

Kortom, de Cloud biedt vele voordelen maar het is verstandig om eerst de voor- en nadelen goed af te wegen voor je een IT omgeving definitief bij een externe partij onderbrengt. De keuze voor de Cloud hoeft niet alles of niets te zijn, ook hybride oplossingen zijn mogelijk. Werk je met vertrouwelijke gegevens, houdt dan rekening met de volgende aspecten: veiligheidsrisico's, afhankelijkheden en oplopende kosten. Op deze manier voorkom je dat de Cloud een schaduw werpt op de vele voordelen die het te bieden heeft.
Auteur: Thomas Kramps, Regional Director Benelux bij Link11

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Link11

Link11 is de toonaangevende Europese IT-beveiligingsprovider op het gebied van cyber resilience. De wereldwijde beveiligingsoplossingen van het Cloud-beveiligingsplatform zijn volledig geautomatiseerd, reageren in realtime en weerstaan alle aanvallen binnen 10 seconden. Volgens de unanieme mening van analisten (Gartner, Frost & Sullivan), biedt Link11 de snelste mitigatie (TTM) die op de markt verkrijgbaar is. Dankzij DDoS-beveiliging, Bot-Mitigation, API-beveiliging, Secure-DNS, zero-touch WAF, Secure-CDN , garandeert het bedrijf een holistische en platform overschrijdende bescherming van bedrijfsnetwerken en kritische applicaties. Hierdoor kunnen (internationale) klanten zich concentreren op hun bedrijf en digitale groei. Sinds de oprichting van het bedrijf in 2005 heeft Link11 talloze onderscheidingen ontvangen voor zijn innovatieve oplossingen.
Meer over Link11

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.