Wees alert op datingfraude rondom Valentijnsdag

Ook bedrijven lopen risico: 1 op 5 werknemers gebruikt zakelijk apparaat voor online dating

| Mimecast | 4 min | 08 februari 2021 10:57
Gewaardeerd
Copyright: Jesse Goll op Unsplash
Vanwege de coronapandemie speelt het liefdesleven van veel singles zich nu grotendeels online af. Met Valentijnsdag in aantocht zien internetoplichters hun kans schoon. Via datingsites en -apps leggen zij contact met vrijgezellen om geld los te peuteren. Mimecast waarschuwt mensen om extra alert te zijn op deze vorm van oplichting, ook wel bekend als datingfraude of romantische fraude.

Datingfraude is een serieus probleem in Nederland. De daders maken overtuigende nepprofielen aan met foto’s van aantrekkelijke mannen en vrouwen. Vervolgens gaan ze op zoek naar potentiële slachtoffers en proberen ze hun vertrouwen te winnen. Als dat is gelukt, vragen de oplichters om geld. Volgens de Fraudehelpdesk worden jaarlijks duizenden mensen slachtoffer van datingfraude. Alleen al in de eerste helft van 2020 werd bij deze instantie voor ruim 2,3 miljoen aan schade gemeld.

Inspelen op eenzaamheid

Mimecast verwacht dat criminelen dit jaar extra inzetten op datingfraude. “Door de coronamaatregelen zoals de sluiting van de horeca is het voor vrijgezellen moeilijker om een partner te vinden”, zegt Carl Wearn, het hoofd van de online-misdaadafdeling van Mimecast. “Onlinedating is vaak de enige manier om romantische contacten op te doen. Cybercriminelen weten dit ook en spelen in op gevoelens van eenzaamheid. Valentijnsdag is daarvoor een perfect moment.”

Wearn geeft singles een aantal tips om veilig online te daten:

Stuur nooit geld naar mensen die u alleen online kent

“Maak onder geen enkel beding geld over naar iemand die u via internet heeft leren kennen en nog nooit in het echt hebt ontmoet. Soms nemen fraudeurs maanden of zelfs jaren de tijd om het vertrouwen van hun doelwit te winnen. Het begint vaak met een klein bedrag, maar daar blijft het zelden bij. Vanwege de hechte band vinden veel slachtoffers het erg moeilijk om nee te zeggen.”

Volg niet alleen uw hart, maar ook uw verstand

“Interacties via internet kunnen heel snel voor een vals gevoel van intimiteit zorgen. Maar in werkelijkheid weet u bij online communicatie nooit zeker met wie u te maken heeft. Voor kwaadwillenden is het erg eenvoudig om zich voor te doen als iemand anders. Wees dus extra voorzichtig en scherm uw privacy af.”

Kijk goed naar de foto’s op het datingprofiel

“Datingfraudeurs gebruiken vaak foto’s van modellen, die ze van internet hebben geplukt. Ook foto’s van mensen in pak of uniform zijn populair, omdat dit vertrouwen wekt. Zien de foto’s er zeer gelikt of professioneel uit? Dan moeten de alarmbellen afgaan. Bij twijfel is het altijd handig om een foto ‘omgekeerd’ op te zoeken, bijvoorbeeld via Google Image Search. Dit kan fraude aan het licht brengen, al biedt het geen uitsluitsel.”

Gebruik geen apparaat van de zaak voor onlinedating

“Uit een recent onderzoek van Mimecast blijkt dat bijna een op de vijf Nederlanders zakelijke apparaten gebruikt voor onlinedating. Dat brengt risico’s met zich mee voor de werkgever. Zo kan een datingwebsite of -applicatie slecht beveiligd zijn, waardoor er kans is op een datalek. Of de website is besmet met malware die zich zo kan verspreiden over het bedrijfsnetwerk. Ik adviseer bedrijven dan ook om werknemers hiervoor te waarschuwen.”

Communiceer altijd via de datingwebsite of -app

“Maakt u gebruik van een datingsite? Communiceer dan alleen via de website of de app, en niet buiten het platform om. De website en app worden vaak gemonitord op eventuele overtredingen van de algemene voorwaarden. Een verzoek om geld over te maken is doorgaans niet toegestaan, dus dan kan de datingsite ingrijpen.”

Slachtoffers: laat het er niet bij zitten!

Wearn heeft ook een advies voor mensen die vermoeden dat ze slachtoffer zijn geworden van datingfraude. “Praat er alstublieft over met vrienden of familie, meld het incident bij de Fraudehelpdesk en doe aangifte bij de politie. Licht ook uw werkgever in als de fraude via een apparaat van de zaak is gepleegd. We hebben hier te maken met gewetenloze criminelen. Zij maken misbruik van de goedheid van hun slachtoffers. De schade loopt soms in de duizenden euro’s, nog los van de emotionele impact.”

“Sommige mensen doen geen aangifte uit schaamte of omdat ze vinden dat het hun eigen schuld is, maar dat is absoluut niet terecht”, vervolgt de securityexpert. “Deze criminelen gaan zeer gewiekst te werk. Vaak zijn deze frauduleuze praktijken voor hen een fulltime baan. De kans is dus levensgroot dat u niet het enige slachtoffer bent. Ook daarom mag u het er niet bij laten zitten.”

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Mimecast
Mimecast is een cybersecurityleverancier die duizenden organisaties wereldwijd ondersteunt op het gebied van e-mailbeveiliging, vertrouwelijkheid en continuïteit. De uitgebreide cloudsuite van Mimecast stelt organisaties in staat een complete strategie voor cyberresilience te implementeren. Van e-mail, websecurity, archivering en gegevensbeveiliging tot awarenesstrainingen, het optimaliseren van uptime en meer: Mimecast maakt organisaties weerbaar tegen cyberaanvallen, menselijke fouten en technische storingen.
Meer over Mimecast
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.