Diabetes2 de wereld uit door aanpassingen leefstijl

Samenwerking ‘Je Leefstijl Als Medicijn’ en Ancora Health

| Ancora | 3 min | 09 februari 2021 9:10
Gewaardeerd
Copyright: Ancora
Tijdens de werkconferentie ‘Preventie in het zorgstelsel’ dat maandag 8 februari werd gehouden, is de samenwerking tussen ‘Je Leefstijl Als Medicijn’ en Ancora Health bekendgemaakt. De huidige coronapandemie laat steeds meer het belang van preventieve zorg zien. Zeker nu veel bezoeken aan de huisarts of het ziekenhuis worden afgeschaald of zelfs uitgesteld. Dit geldt ook voor mensen binnen risicogroepen, zoals type 2 diabetes. ‘Je Leefstijl Als Medicijn’, een stichting gericht op het doorbreken van diabetes2 door middel van leefstijl, en Ancora Health, een tech start-up in de preventieve zorg, slaan de handen ineen. Beide organisaties zetten preventieve zorg in voor diabetes2 remissie. Een belangrijk element hierbij is het nemen van de regie over de eigen gezondheid. Bijna 1 miljoen Nederlanders kampen met diabetes type 2.

Het Nederlandse zorgsysteem is niet ingericht op structurele leefstijlinterventies. Bepaalde ziektes of gezondheidsklachten zijn echter relatief eenvoudig te doorbreken zonder medicatie. Leefstijlgeneeskunde kan worden gezien als een methode om leefstijl gerelateerde oorzaken van een aandoening te achterhalen. “Door deze samenwerking en bijbehorend leefstijlprogramma, is het doorbreken van diabetes2 dichterbij dan ooit en we gaan ervoor om deze ziekte de wereld uit helpen”, aldus Sridhar Kumaraswamy, CEO en mede-oprichter van Ancora Health. TNO-onderzoek bevestigt dat het aanpassen van de leefstijl een substantiële bijdrage levert aan het terugdringen van diabetes2.

De samenwerking

Het doel is om de huidige online community te laten groeien en Nederlandse patiënten te ondersteunen bij het proactief terugdringen van hun type 2 diabetes. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van het digitale platform van Ancora Health. Deelnemers van het programma zullen een gepersonaliseerd plan ontvangen, dat gaat helpen om op een gerichte en laagdrempelige manier aan de eigen gezondheid te werken. Dit zal samen komen in een gepersonaliseerd dashboard, dat via een eenvoudige app in te zien zal zijn. Het dashboard zal dagelijkse adviezen geven met betrekking tot onder andere voeding en beweging en gaat direct contact met artsen en coaches gespecialiseerd in preventieve zorg en leefstijl mogelijk maken.

Professor Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en initiatiefnemer van het Nederlands Innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde LifeStyle4Health juicht de samenwerking toe: “Op dit moment wordt nog te veel onderschat wat de impact van leefstijl op de gezondheid kan zijn. Want juist hier is veel te halen en wel op een manier die voor veel mensen behapbaar is. Bij leefstijlgeneeskunde is een andere kijk op de zorg nodig. We zullen op een meer holistische wijze naar de mens moeten kijken en de patiënt centraal moeten stellen. E-Health gaat hier een steeds grotere rol in spelen. Dat maakt deze samenwerking tussen ‘Je Leefstijl Als Medicijn’ en Ancora Health bijzonder. Zij maken een belangrijke stap in deze nieuwe visie op de gezondheidszorg.”

Wim Tilburgs, voorzitter van ‘Je Leefstijl Als Medicijn’, vult aan: “Leefstijlinterventies zouden een groter gemeengoed moeten worden en daarom ook een plek moeten krijgen binnen de Wet publieke gezondheid. We moeten veel meer doen aan leefstijl en preventie en niet alleen kijken naar zorg als het kwaad al geschied is. We hopen dan ook dat meer van deze preventieprogramma’s volgen en dergelijke programma’s ook onder de Zorgverzekeringswet gaan vallen.”

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Ancora

Ancora Health is een Nederlandse startup in preventieve gezondheid. Ancora helpt mensen om regie te nemen over hun gezondheid, welzijn en prestaties door hen toegang te geven tot inzichten uit een wetenschappelijke gezondheidscheck. Hierbij worden door metingen, testen en holistische analyses op o.a. dna, urine, bloed, longcapaciteit en hartfunctie meer dan 1.000 datapunten verkregen. Op basis hiervan worden gezonde voedings- en levensstijladviezen aangereikt en kan meer aandacht aan gezondheidsrisico’s worden besteed.
Meer over Ancora

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.