Happy Safer Internet Day: 4 tips om veilig online te surfen

| Check Point | 3 min | 9 februari 2021 10:44
Copyright: Safer Internet Day
Het is vandaag Safer Internet Day; een dag waarop we mensen eraan herinneren hoe belangrijk het is om veiligheidsmaatregelen te nemen wanneer je op internet zit. Check Point Software Technologies heeft in de afgelopen maanden veel phishing- en ransomware-activiteiten voorbij zien komen, waarbij criminelen het met name op (persoons)gegevens hadden gemunt. De cybersecurity-aanbieder geeft daarom vier tips om je gegevens te beschermen tijdens het surfen.

1. Safety first: surf alleen naar veilige websites

Dit klinkt misschien als een open deur maar zorg ervoor dat je alleen veilige websites bezoekt. Een flink aantal websites neemt geen veiligheidsmaatregelen of is zelfs gemaakt met slechte intenties. Voordat je dus met goed vertrouwen persoonsgegevens deelt, is het belangrijk om te weten hoe je een betrouwbare website herkent. Controleer daarom in ieder geval of de website in kwestie het https-beveiligingsprotocol volgt. Eindigt de URL met een -s, dan betekent dit dat het een beveiligde website is die aan de beveiligingsnormen voldoet. Let ook op het grijze of groene hangslot aan het begin van de URL; dit is een teken dat het een veilige website is.

2. Klik die zeurende update-melding niet weg

Het kan verleidelijk zijn om die ene update toch nog even uit te stellen. Je denkt misschien dat het direct updaten van software en applicaties niet belangrijk is, maar eigenlijk loop je hierdoor onnodig een groot beveiligingsrisico. Een security patch kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een ontdekte beveiligingsfout wordt opgelost. Als je die update dan niet draait, zijn je gegevens niet optimaal beschermd tegen cyberaanvallen.

3. Wees creatief met je gebruikersnaam en wachtwoord

Gebruik niet voor alle websites en online diensten dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord. Dat lijkt een behoorlijke klus: er zijn steeds meer diensten, websites of applicaties die je vragen om een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Tenzij je een olifantengeheugen hebt, kan het lastig zijn al die gegevens te onthouden. Hoe verleidelijk het ook is, kies niet dat ene wachtwoord van je oude Hyves-account dat je al jaren gebruikt. Stel dat een cybercrimineel op één van je accounts het wachtwoord weet te achterhalen, dan kan hij of zij heel gemakkelijk inbreken op andere accounts waarvoor je hetzelfde wachtwoord gebruikt. Recycle je wachtwoorden dus niet en kies geen gemakkelijk te achterhalen wachtwoord zoals je verjaardag of de naam van je huisdier.

4. Download alleen originele applicaties

Download alleen applicaties via de officiële platformen. Door de wildgroei aan mobiele applicaties kunnen gebruikers steeds meer applicaties installeren, bijvoorbeeld games, social media apps en online betaalapps. Zorg dat je een applicatie altijd bij een erkend platform downloadt en dat het de officiële versie van de app is. Wanneer je het echt goed wilt doen lees je ook de algemene voorwaarden. Daarin kan je lezen welke informatie een app van je mag gebruiken en opslaan.

“Surfen op het web is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en we kunnen steeds meer online doen. Misschien dat we door die alledaagsheid ons ook wel minder bewust zijn van de risico’s die we lopen als we internetten zoals phishing of nepwebsites. Check Point zet zich in voor meer bewustwording van de virtuele bedreiging en het belang van gepaste maatregelen om data te beschermen. Daarom hanteren wij het cybersecurity-credo: preventie is de beste verdediging", aldus Hans van den Boomen, Security Engineer bij Check Point.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Check Point
Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.