
Het is vandaag Safer Internet Day; een dag waarop we mensen eraan herinneren hoe belangrijk het is om veiligheidsmaatregelen te nemen wanneer je op internet zit.
Check Point Software Technologies heeft in de afgelopen maanden veel phishing- en ransomware-activiteiten voorbij zien komen, waarbij criminelen het met name op (persoons)gegevens hadden gemunt. De cybersecurity-aanbieder geeft daarom vier tips om je gegevens te beschermen tijdens het surfen.
1. Safety first: surf alleen naar veilige websites
Dit klinkt misschien als een open deur maar zorg ervoor dat je alleen veilige websites bezoekt. Een flink aantal websites neemt geen veiligheidsmaatregelen of is zelfs gemaakt met slechte intenties. Voordat je dus met goed vertrouwen persoonsgegevens deelt, is het belangrijk om te weten hoe je een betrouwbare website herkent. Controleer daarom in ieder geval of de website in kwestie het https-beveiligingsprotocol volgt. Eindigt de URL met een -s, dan betekent dit dat het een beveiligde website is die aan de beveiligingsnormen voldoet. Let ook op het grijze of groene hangslot aan het begin van de URL; dit is een teken dat het een veilige website is.
2. Klik die zeurende update-melding niet weg
Het kan verleidelijk zijn om die ene update toch nog even uit te stellen. Je denkt misschien dat het direct updaten van software en applicaties niet belangrijk is, maar eigenlijk loop je hierdoor onnodig een groot beveiligingsrisico. Een security patch kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een ontdekte beveiligingsfout wordt opgelost. Als je die update dan niet draait, zijn je gegevens niet optimaal beschermd tegen cyberaanvallen.
3. Wees creatief met je gebruikersnaam en wachtwoord
Gebruik niet voor alle websites en online diensten dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord. Dat lijkt een behoorlijke klus: er zijn steeds meer diensten, websites of applicaties die je vragen om een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Tenzij je een olifantengeheugen hebt, kan het lastig zijn al die gegevens te onthouden. Hoe verleidelijk het ook is, kies niet dat ene wachtwoord van je oude Hyves-account dat je al jaren gebruikt. Stel dat een cybercrimineel op één van je accounts het wachtwoord weet te achterhalen, dan kan hij of zij heel gemakkelijk inbreken op andere accounts waarvoor je hetzelfde wachtwoord gebruikt. Recycle je wachtwoorden dus niet en kies geen gemakkelijk te achterhalen wachtwoord zoals je verjaardag of de naam van je huisdier.
4. Download alleen originele applicaties
Download alleen applicaties via de officiële platformen. Door de wildgroei aan mobiele applicaties kunnen gebruikers steeds meer applicaties installeren, bijvoorbeeld games, social media apps en online betaalapps. Zorg dat je een applicatie altijd bij een erkend platform downloadt en dat het de officiële versie van de app is. Wanneer je het echt goed wilt doen lees je ook de algemene voorwaarden. Daarin kan je lezen welke informatie een app van je mag gebruiken en opslaan.
“Surfen op het web is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en we kunnen steeds meer online doen. Misschien dat we door die alledaagsheid ons ook wel minder bewust zijn van de risico’s die we lopen als we internetten zoals phishing of nepwebsites. Check Point zet zich in voor meer bewustwording van de virtuele bedreiging en het belang van gepaste maatregelen om data te beschermen. Daarom hanteren wij het cybersecurity-credo: preventie is de beste verdediging", aldus Hans van den Boomen, Security Engineer bij Check Point.
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.