Overheid werkt met 2 keer zoveel applicaties dan andere sectoren

Ambtenaren zijn positief gestemd over thuiswerkvoorzieningen

| Ictivity | 2 min | 11 februari 2021 14:46
Afbeelding: De digitale werkbeleving in de overheid - Waar mensen werken | Copyright: Ictivity
Werkenden in de overheidssector gebruiken gemiddeld maar liefst negen applicaties in hun werk. Dat zijn meer dan twee keer zoveel applicaties dan dat andere sectoren zoals zorg en industrie gebruiken. Zij gebruiken gemiddeld slechts vier applicaties. Dit blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Ictivity, uitgevoerd onder 1.730 werkende Nederlanders, waarvan er 440 in de overheidssector werkzaam zijn.

Ambtenaren zijn thuiswerkers

Al voor de coronacrisis werkten ambtenaren relatief het vaakst thuis. Bijna de helft (47%) deed dit al minimaal een aantal keer per maand. In andere sectoren ligt dit percentage rond de dertig procent. De overheidssector is dan ook de sector waar veruit de meeste werknemers verwachten na de coronacrisis nog meer vanuit huis te gaan werken dan voorheen. Maar liefst 68 procent verwacht dit, terwijl dit percentage bij andere sectoren schommelt tussen de 24 en 41 procent.

Twee derde (66%) van de ambtenaren geeft daarbij aan dat zij hun werk vanaf de thuiswerkplek volledig kunnen uitvoeren. Wat gemiddeld ruim twintig procent meer is dan in andere sectoren. De overheidssector is tevens veruit het meest positief over de IT-voorzieningen om thuis te werken. Voor de coronacrisis gaven ze de voorzieningen al een 7,2, nu ligt dit cijfer op een 7,8. Bij andere sectoren is dit respectievelijk een 6,6 en een 7,0.

Wilbert van Beek, algemeen directeur bij Ictivity: “Binnen de overheid wordt het vaakst van alle sectoren gebruik maakt van een digitale werkplek, maar liefst 83 procent van de ambtenaren gebruikt dit. Dit hoge percentage heeft zeker invloed op hoe positief werknemers in de overheidssector het thuiswerken ervaren. Een digitale werkplek maakt het mogelijk om vanaf iedere plek toegang te hebben tot de benodigde gegevens en applicaties. Tegelijkertijd is binnen gemeentes sprake van een zeer complex applicatielandschap. Werknemers ervaren hier hinder van omdat applicaties nu vaak niet of onvoldoende gekoppeld zijn. Daardoor moeten zij regelmatig wisselen tussen verschillende applicaties om alle benodigde informatie te verzamelen. De koppeling tussen verschillende applicaties is niet iets wat gemeentes zelf in de hand hebben. Het zou daarom mooi zijn wanneer applicatieleveranciers de stap nemen om de gegevensuitwisseling tussen applicaties te vereenvoudigen, om zo de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Ictivity
Ictivity heeft al 21 jaar ervaring met het automatiseren van werkplekken en het in beheer nemen van IT omgevingen. Ictivity begrijpt de onderliggende technologie als geen ander. Maar het grootste onderscheid ten opzichte van andere ICT-dienstverleners is dat Ictivity tevens oog heeft voor de medewerker: hoe kunnen we hem of haar optimaal faciliteren? Hoe kunnen we de rompslomp wegnemen en werk efficiënt maken? Dit vraagt om diepgaande kennis van de verticale markten. Immers, een gemeente kent heel andere persona’s dan een zakelijke dienstverlener of een logistiek bedrijf, maar ook heel andere werkprocessen. Doordat Ictivity zich verdiept in de werkprocessen zien zij ook waar het efficiënter kan. Ictivity hanteert altijd User Based Computing als uitgangspunt. Daaronder verstaan zij een IT-omgeving die zich plooit naar de behoeften van gebruikers. Het bedrijf ontwerpt IT-omgevingen niet vanuit een puur technische visie, maar zet de processen van een organisatie en taken van een medewerker centraal.
Meer over Ictivity
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.