Valentijnsdag 2021: niet over rozen, wel over phishing

Vijf tips om je niet te laten verleiden door een phishingcampagne

| Check Point | 2 min | 12 februari 2021 13:08
Gewaardeerd
Copyright: Laura Ockel op Unsplash
Check Point Research (CPR), onderdeel van Check Point Software, heeft in januari een stijging geconstateerd in phishing mails rondom Valentijnsdag. In januari werden wekelijks meer dan 400 individuele kwaadaardige phishingmailcampagnes gespot voor Valentijnscadeaus. Het gaat om een stijging van 29 procent ten opzichte van vorig jaar. Van de 23.000 gebruikte domeinen, werden er uiteindelijk 523 kwaadaardig of verdacht bevonden.

Precisie-aanvallen

De phishing-aanvallen van tegenwoordig zijn erg gericht, goed voorbereid, strak gepland en ondersteund door een enorme hoeveelheid onderzoek. Aanvallers bestuderen hun prooi eerst aandachtig, voordat zij tot actie overgaan. Met name sms en e-mail worden vaak gebruikt in phishing-aanvallen om inloggegevens te stelen en accounts over te nemen. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je gegevens kwijtraakt of dat er geld vanaf je rekening wordt overgemaakt. De aanvallers spelen vaak slim in op de menselijke aard en proberen je zo te verleiden op een link te klikken, wat maakt dat zelfs cybervaardige mensen erin kunnen trappen.

Online Valentijnsdrukte

“De Valentijnsdrukte bij de webshops is voor cybercriminelen een goede reden om met phishingcampagnes slachtoffers in de val te lokken. Zeker tijdens de pandemie, waarin online shoppen een vlucht nam. CPR heeft hierdoor in de tweede helft van januari een toename van kwaadaardige phishing-e-mailcampagnes waargenomen. Dat gaat van knap nagebootste Pandora campagnes die je naar een phishing website leiden tot allerlei ‘special offer’-mails waar mensen zich makkelijk aan mispakken”, aldus een woordvoerder van Check Point Software.

Check Point noemt vijf vuistregels om een kwaadaardig Valentijncadeau te herkennen en te vermijden:
  1. Controleer altijd of je online bestelt bij een authentieke bron. Klik niet op promotielinks in e-mails, maar google in plaats daarvan de verkoper en klik zo door.
  2. Deel nooit zomaar je gegevens met derde partijen en hergebruik niet dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts.
  3. Wees altijd wantrouwig ten aanzien van e-mails waarin wordt gevraagd je wachtwoord te resetten. Als je een ongevraagde e-mail ontvangt om je wachtwoord opnieuw in te stellen, ga dan altijd rechtstreeks naar de website (klik niet op ingesloten links) en wijzig je wachtwoord op die site zelf.
  4. Let op taalgebruik in e-mails. Social engineering-technieken zijn ontworpen om in te spelen op mensen hun gevoelens en vermoedens tot phishing te counteren. Dit houdt onder meer in dat je eerder fouten zal maken omdat je bijvoorbeeld haast hebt of geneigd bent de bevelen op te volgen van mensen in een gezaghebbende positie.
  5. Pas op voor ‘speciale’ aanbiedingen. Een korting van 80% op een nieuwe iPhone of een sieraad is meestal geen betrouwbare aankoopmogelijkheid.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Check Point
Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.