HPE brengt eerste edge computing-systeem naar International Space Station (ISS)

HPE Spaceborne Computer-2 biedt onderzoekers en astronauten in International Space Station realtime dataverwerking

| HPE | 3 min | 16 februari 2021 12:26
Copyright: HPE
Hewlett Packard Enterprise (HPE) maakt vandaag bekend het eerste edge computing-systeem naar de ruimte te brengen. Met de HPE Spaceborne Computer-2 verwerken onderzoekers en astronauten hun data in het International Space Station (ISS) realtime wat resulteert in snellere onderzoeksresultaten en experimenten. Bovendien zorgt de technologie dat astronauten meer mogelijkheden hebben om zelfvoorzienend te zijn.

Spaceborne Computer-2 wordt op 20 februari in een baan om de aarde gebracht tijdens de 15e Northrop Grumman Resupply Missie naar het ruimtestation (NG-15). De computer is de komende twee tot drie jaar beschikbaar voor gebruik op het internationale ruimtestation. Het NG-ruimteschip draagt de naam ‘SS Katherina Johnson’ naar de beroemde zwarte vrouwelijke wiskundige die bekend werd vanwege haar rol bij onder meer de berekening van de Apollo 11-lancering in 1969.

Betrouwbaar computergebruik in de ruimte

De lancering van de Spaceborne Computer-2 bouwt voort op de eerste Spaceborne Computer die HPE in 2017 in samenwerking met NASA de ruimte in schoot. Daarbij werden de kant-en-klare servers getest of ze bestand zijn tegen een turbulente raketlancering en of ze kunnen opereren in de bijzondere ruimteomstandigheden zonder zwaartekracht en met hoge stralingsniveaus.

Deze testen komen voort uit de behoefte aan betrouwbare computing-mogelijkheden op het ISS of een Low Earth orbit (LEO) die nodig zijn voor toekomstige bemande ruimtevaarten naar de maan, Mars en verder. Na deze eerste Spaceborne Computer wordt nu een nog geavanceerder systeem de ruimte ingestuurd, mogelijk gemaakt door sponsoring van het ISS U.S. National Laboratory.

Snellere ruimteverkenning dankzij edge computing en AI-mogelijkheden

De Spaceborne Computer-2 biedt het ISS twee keer zoveel rekencapaciteit. Het HPE Edgeline Converged Edge-systeem en de HPE ProLiant-server verwerken data realtime vanaf verschillende apparaten zoals satellieten en camera’s.

De Spaceborne Computer-2 bevat GPU’s om intensieve data met een hoge beeldresolutie efficiënt te verwerken, zoals de opnames van de poolkappen op aarde of medische röntgenfoto’s. Daarnaast ondersteunen de GPU’s specifieke zwaardere projecten in kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning.

Het edge computing-systeem zorgt bovendien dat astronauten niet meer te maken hebben met de lange latency- en wachttijden die normaal gesproken ontstaan bij het versturen van data van en naar de aarde. Opgehaalde data is direct beschikbaar voor de onderzoekers in de ruimte waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om de lichamelijke toestand van astronauten realtime te monitoren via röntgenfoto’s, sonogrammen en andere medische data.

Astronauten hebben met het systeem ook de sensordata van satellieten en het ISS direct ter beschikking. Daarmee hebben ze bijvoorbeeld direct inzicht in belangrijke verkeersdata of meten ze realtime de luchtkwaliteit met behulp van data over emissies en andere verontreinigende stoffen in de atmosfeer.

“Het grootste voordeel van Spaceborne Computer-2 zijn de realtime inzichten die astronauten hebben op basis van direct beschikbare data”, aldus dr. Mark Fernandez, solution architect Converged Edge Systems bij HPE en hoofdonderzoeker voor Spaceborne Computer-2. "We zijn vereerd dat we edge computing in de ruimte mogelijk kunnen maken dankzij onze langdurige samenwerking met NASA en het International Space Station U.S. National Laboratory en dat we daarmee bij kunnen dragen aan meer onderzoeksmogelijkheden voor wetenschappelijke doorbraken."

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over HPE

Hewlett Packard Enterprise (HPE) (NYSE: HPE) is een wereldwijde marktleider op het gebied van technologische oplossingen waarmee klanten data uit de ‘edge’, de ‘core’ en de cloud kunnen verwerken, analyseren, gebruiken en toepassen. Zo stelt HPE klanten in staat om sneller nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, klant- of werknemerservaringen te verbeteren en de operationele efficiëntie te verhogen - nu en in de toekomst.
Meer over HPE

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.