Gedetecteerde cyberdreigingen stijgen met 20% tot meer dan 62,6 miljard in 2020

Trend Micro’s jaarlijkse roundup report kan strategische security planning voor het komende jaar ondersteunen

| Trend Micro | 3 min | 26 februari 2021 17:26
Afbeelding: De top 10 van meest door ransomware aangevallen industrieën in 2020 | Copyright: Trend Micro
Trend Micro, de leider in cloud security, detecteerde in het afgelopen jaar 119,000 cyberdreigingen per minuut. Dit is vooral toe te schrijven aan het grote aantal aanvallen op thuiswerkers en remote infrastructuur.

Trend Micro’s jaarlijkse roundup report laat zien dat thuisnetwerken een centrale rol speelden in de verdere infectie van bedrijfssystemen of het compromitteren van IoT-apparaten voor botnets. Zo nam onder andere het aantal aanvallen op thuisnetwerken in 2020 wereldwijd toe met 210% tot bijna 2,9 miljard. Daarbij ging het bij het overgrote deel (74%) om brute force-logins via een router of slim apparaat.

E-mail-gebaseerde dreigingen waren goed voor ruim 91% van de 62,6 miljard dreigingen die Trend Micro het afgelopen jaar blokkeerde, wat aantoont dat phishing-aanvallen ongekend populair blijven. Er zijn in 2020 wereldwijd meer dan 14 miljoen unieke phishing URL’s gedetecteerd, waarvan de meeste gericht waren op thuiswerkers.

Ook in Nederland is er een toename in het aantal e-mail-gebaseerde dreigingen waargenomen. Trend Micro blokkeerde in 2020 bijna 695 miljoen pogingen tot phishing, wat een toename is van 2,3% ten opzichte van 2019. Daarnaast was er een toename van 4,8% in het aantal kwaadaardige URL’s dat Trend Micro in Nederland blokkeerde. Dit is, na de Verenigde Staten, de grootste landelijke toename ter wereld, wat suggereert dat Nederland een aantrekkelijk land blijft voor cybercriminele activiteiten.

“In 2020 werden organisaties geconfronteerd met enorm veel dreigingen die probeerden de bestaande infrastructuur binnen te dringen, al dan niet via het netwerk van thuiswerkers”, zegt Jon Clay, Director of Global Threat Communications bij Trend Micro. “Bekende tactieken zoals phishing, brute forcing en exploitatie van kwetsbaarheden zijn nog steeds ongekend populair als compromittatie-middel. Deze kennis kan organisaties helpen bij het ontwikkelen van hun verdediging. Daarnaast hebben organisaties nu de tijd gehad om de impact te begrijpen van operationele en cyberrisico’s als gevolg van de pandemie. Het nieuwe jaar is een kans om ons aan te passen en te verbeteren met uitgebreide cloudgebaseerde security om onze werknemers en systemen veilig te houden.”

Andere belangrijke trends uit het onderzoek zijn:
  • Er is een toename van 34% in nieuwe ransomware-families waargenomen. Vooral double extortion-aanvallen - waarbij aanvallers data stelen en deze vervolgens versleutelen om betaling af te dwingen door te dreigen de gestolen informatie vrij te geven - en gerichte dreigingen worden steeds populairder. Overheden, de zorg en productiebedrijven behoren tot de meest getroffen sectoren.
  • Het aantal kwetsbaarheden dat gepubliceerd werd door het Zero Day Initiative is toegenomen met 40% jaar-op-jaar, maar Trend Micro ziet ook dat kwetsbaarheden uit 2005 nog steeds worden misbruikt.
  • Veel aanvallers richtten zich op kwetsbaarheden in VPN’s die vaak gebruikt worden door thuiswerkers. Zo blijkt uit klantdata van Trend Micro dat CVE-2019-11510, een kritieke willekeurige file disclosure-fout in Pulse Connect Secure, al meer dan 800.000 is gebruikt.
  • Cloud service-misconfiguraties hadden meer gevolgen in 2020. Trend Micro observeerde uitbuiting van onbeveiligde API’s in verschillende cryptocurrency mining-aanvallen.
  • Het Zero Day Initiative publiceerde 1.453 kwetsbaarheidsadviezen waarvan bijna 80% het niveau ‘kritiek’ of ‘ernstig’ kreeg.
  • Er is ook positief nieuws: er is een afname van 17% waargenomen in gedetecteerde BEC-aanvallen. Er is geen indicatie hoeveel aanvallen succesvol waren.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Trend Micro
Trend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, zet zich in voor een wereld waarin we digitale informatie veilig kunnen uitwisselen – zowel vandaag als in de toekomst. Door slimme toepassing van onze XGen security-strategie, leveren wij onze innovatieve oplossingen aan consumenten, bedrijven en overheden: connected security voor hun datacenters, cloud-omgevingen, netwerken en endpoints. Onze connected threat defense maakt het eenvoudig om threat intelligence te delen. Ook biedt het centraal inzicht en onderzoek om organisaties zo veerkrachtig mogelijk te maken.
Meer over Trend Micro
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.