Melkweg Amsterdam gaat medewerkers helpen oriënteren en omscholen naar kansrijke IT-sector

Samenwerking met IT-loopbaanprogramma ‘PathWays’ moet perspectief bieden in donkere tijden

| TekkieWorden | 3 min | 02 maart 2021 11:44
Copyright: TekkieWorden
Nu de cultuursector tijdens de coronacrisis door zwaar weer gaat, wil het Amsterdamse poppodium Melkweg alle kansen benutten om (voormalig) medewerkers te helpen met om- of bijscholing naar kansrijke beroepen in de IT-sector. Nadat eerder een breed (om)scholings- en trainingsprogramma werd opgezet, kondigt het nu een samenwerking aan met IT-loopbaanprogramma ‘PathWays’ van TekkieWorden.nl. De samenwerking neemt Melkweg medewerkers gedurende vier weken mee in de wereld van tech-banen en - carrière en zij creëren in deze korte tijd, vanuit huis, hun eigen studie- en loopbaanpad in tech.

In het vier weken durende IT-loopbaanprogramma doen deelnemers ervaring op in programmeren, cloud computing, data-analyse, UX en digital marketing, vanuit een speciaal daarvoor ingerichte online leeromgeving, waar deelnemers opdrachten maken en participeren in workshops en interactieve presentaties. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan peer-supported zelfstudie waarin deelnemers leren hun eigen leerpaden op te zetten en IT-skills toe te eigenen. Alles is er uiteindelijk op gericht om binnen een maand een 'IT career development planning' te hebben, genaamd 'MyPathWay'. Een omgeving waarin deelnemers hun talenten en vaardigheden matchen aan de gewenste IT-baan, studie en -loopbaanplan.

“Min of meer toevallig rolde ik binnen in PathWays toen de Melkweg haar werknemers het traject aanbood tijdens de lockdown. Sprekers uit alle hoeken van IT en hands-on oefeningen zorgden voor een inkijkje in een nog onbekende wereld die in de loop van het traject voor mij steeds concreter werd. Ook de interactie met mijn klas zorgde voor een hele hoop inspiratie. Ik heb me na PathWays op Python gestort en mijn eerste eigen versie van 'Snake' is inmiddels een feit. Wie had dat gedacht!”, aldus Judith Katz, deelnemer PathWays.

Duurzame carrièreswitch naar IT

Met een stijgende vraag naar digitale diensten, blijft de IT-sector springen om meer en goed opgeleid personeel. Dat biedt kansen voor omscholers. Om die kansen optimaal te benutten en een duurzame carrièreswitch te maken is een persoonlijk loopbaanpad in IT onontbeerlijk. “Het kiezen van het juiste pad blijkt vaak lastig. Want waar en hoe te beginnen? Vanuit de experimenten die we hebben doorlopen bij het ontwikkelen van PathWays merkten we dat om- en bijscholers daarin diverse barrières ervaren. Reguliere loopbaancoaching blijkt vaak niet afdoende. PathWays is een loopbaanoriëntatie programma naar tech, dat de IT-wereld van binnenuit laat zien. Want hoe zit de tech wereld nou écht in elkaar? Welke specifieke skills heb je écht nodig? Om daarachter te komen, moet je samen kennismaken met en basic skills in tech opdoen, en op het juiste pad worden geholpen door mensen uit de tech-wereld”, aldus Floor Vink, Managing Director TekkieWorden.nl.

Ook in crisistijden blijven investeren in mensen

Het programma is een belangrijke investering in de medewerkers, waar de Melkweg graag haar steentje aan bijdraagt. Misschien leidt deelname aan het programma tot een betere uitgangspositie op de arbeidsmarkt. Daarnaast biedt het de deelnemers ook waardevolle skills bij hun werkzaamheden in de Melkweg. “Bij mijn aantreden in de zomer van 2020 heb ik me met mijn collega’s ten doel gesteld om de crisis niet alleen te overleven, maar er ook sterker uit te komen. Dit scholingsprogramma is een van de belangrijke pijlers onder die ambitie.”, aldus interim-directeur Frans Vreeke.

Over PathWays

PathWays is een loopbaanoriëntatie-programma naar IT, dat de IT-wereld van binnenuit laat zien. PathWays is een initiatief van TechConnect vanuit de Amsterdam Economic Board, en actief gekoppeld aan TekkieWorden, Nederlands grootste platform dat leren en werken in tech stimuleert. Het PathWays IT Carriere-planningsprogramma werkt samen met AWS, Salesforce, Linkedin, Techleap, Randstad, Rabobank, AG Connect en House of Skills.

Over Melkweg

De Melkweg staat voor popcultuur in de breedste zin van het woord. Honderden concerten, clubnachten, (muziek)films, theatervoorstellingen, exposities en multidisciplinaire evenementen trekken jaarlijks vele bezoekers. In de Melkweg staan gevestigde namen naast nieuw talent en krijgen opkomende stromingen de kans een breed publiek te bereiken. De diversiteit in programmering en publiek, in combinatie met de verschillende ruimtes en de bijzondere locatie, maken de Melkweg een unieke plek.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over TekkieWorden
TekkieWorden is ‘s Nederlands grootste gids naar werken en studeren in tech. TekkieWorden wil de potentie van tech-banen en IT-studies voor iedereen zichtbaar en toegankelijk te maken en zet zich in om mensen van alle leeftijden, alle achtergronden en alle denk- en werkniveaus te activeren naar IT. TekkieWorden is een initiatief van TechConnect vanuit de Amsterdam Economic Board dat wordt gesteund door Rabobank, Booking.com, TomTom en opleidingsfonds CA-ICT. TekkieWorden werkt actief samen met Gemeente Amsterdam, Gemeente Almere, Gemeente Utrecht, Economic Board Zuid Holland en wordt ondersteund door Rabo Foundation en Doghouse Recruitment.
Meer over TekkieWorden
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.