FCA lanceert nieuwe editie van Nederland op Glasvezel

| FCA | 3 min | 09 maart 2021 8:50
Copyright: FCA
Vandaag publiceert de Fiber Carrier Association (FCA), de brancheorganisatie voor beheerders en operators van glasvezelnetwerken, de vierde editie van het jaarlijkse rapport “Nederland op glasvezel”, waarin de stand van zaken rondom glasvezel centraal staat. De FCA vervult een verbindende rol tussen eigenaren en beheerders van glasvezelnetwerken in Nederland, waarbij samenwerken en kennisdelen de uitgangspunten zijn.

In het rapport is te lezen dat door de aanwezigheid van een landelijke digitale infrastructuur onze economie tijdens de coronacrisis heeft kunnen doordraaien. De aanwezigheid van een wijdvertakt glasvezelnetwerk heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Vanwege de coronacrisis heeft Nederland het afgelopen jaar massaal vanuit huis gewerkt. Werknemers maakten veelvuldig gebruik van wereldwijde clouddiensten, die via glasvezel met het internet zijn verbonden. Ook voor het mobiele internet zijn we uiteindelijk afhankelijk van glasvezel. Elke zendmast is via een glasvezelverbinding verbonden met de telecomoperator.

Uitdagingen glasvezelsector

Ondanks de coronacrisis is in 2020 de aanleg van glasvezel niet gestopt. De aannemers waren druk en de planningen zaten vol. Bij het aanleggen van glasvezel was het voor de medewerkers wel een uitdaging om anderhalve meter afstand te houden. De concurrentiestrijd tussen glasvezelaanbieders duurt nog steeds voort. Tegelijkertijd zijn er meer onderlinge samenwerkingsverbanden tussen partijen te zien. Marktwerking is een belangrijke voorwaarde om innovaties in de glasvezelsector te stimuleren.

Hoewel Nederland redelijk voorop loopt bij het aanbieden van breedband, moeten veel burgers nog lang wachten op hun beloofde glasvezelaansluiting. Daarnaast zijn er lokale overheden die nog geen harmonisatie hebben gevonden en nog steeds afwijkende procedures hanteren voor zaken als vergunningsaanvragen of breekverboden tijdens glasvezelprojecten. Het ministerie van EZK heeft verschillende activiteiten opgestart om bij de lokale overheden harmonisatie onder de aandacht te brengen. Op dit onderdeel wordt vooruitgang geboekt, maar het blijft wel een aandachtspunt voor de glasvezelsector.

Vraag naar bandbreedte neemt toe

Het aantal homes passed, dat wil zeggen huizen waar glasvezel in de straat ligt, blijft groeien. Nederland heeft bijna 8 miljoen huishoudens, waarvan ongeveer 3,5 miljoen de mogelijkheid hebben om via glasvezel communicatiediensten af te nemen. Niet elke huishouden maakt gebruik van glasvezel als dit in de regio beschikbaar is. Daarnaast speelt ook in Nederland de demografische component een belangrijke rol: het aantal inwoners groeit jaarlijks met circa 100.000. Door de stikstofproblematiek is de nieuwbouw van huizen het afgelopen jaar onder druk komen te staan en dat heeft ook gevolgen voor het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen.

Wereldwijd en in Nederland zal naar verwachting de vraag naar bandbreedte na 2020 flink toenemen. Dat komt bijvoorbeeld omdat partijen als Google games via streamingtechniek aanbieden en een ontwikkeling als augmented reality gaat doorbreken. Ook zien we een toenemende vraag naar video in steeds hogere bitrates bij de streamingdiensten. Volgens sommige schattingen zullen we in 2030 wereldwijd zelfs twee keer zoveel data verbruiken als in 2018. Om aan de toenemende vraag naar bandbreedte tegemoet te komen, zal de komende jaren intensief aan verbetering en uitbreiding van het glasvezelnetwerk moeten worden gewerkt.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over FCA

Brancheorganisatie Fiber Carrier Association (FCA) biedt carriers de helpende hand en adviseert hen op basis van trends uit binnen- en buitenland. FCA is in gesprek met alle onderdelen van de keten. Daarmee fungeren wij als katalysator richting de (lokale) overheid, het bedrijfsleven en alle andere gelieerde partijen. De carrier branche groeit snel en mede daardoor ontstaan vele verschillende initiatieven. Natuurlijk juichen wij dat toe, maar deze groei heeft ook een keerzijde. De markt raakt versnipperd met als gevolg verminderde samenwerking, onduidelijkheid voor stakeholders waaronder de (lokale) overheid en het ontbreken van neutrale informatie voor het bedrijfsleven.
Meer over FCA

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.