Helft van bedrijven verbiedt het delen van informatie met professionele IT-gemeenschap

| Kaspersky | 2 min | 11 maart 2021 10:27
Copyright: Kaspersky
Toegang hebben tot de meest up-to-date informatie over bedreigingen is cruciaal voor een beveiligingsafdeling. Meer dan de helft (66%) van de Threat Intelligence analisten neemt dan ook deel aan professionele gemeenschappen. Echter, als het gaat om het delen van inzichten blijkt dat 52% van degenen die in IT en Cyberveiligheid werken, geen toestemming heeft om dreigingsinformatie te delen met externe gemeenschappen. Dat blijkt uit een nieuw Kaspersky-rapport, 'Aansturen van uw IT-beveiligingsteam'.

Kaspersky pleit al langere tijd voor internationale samenwerking in cyberspace en draagt bij aan initiatieven binnen de IT-beveiligingsgemeenschap. Het bedrijf ziet dit als de beste manier om bescherming te bieden tegen steeds veranderende cyberdreigingen. In dit kader ondervroeg Kaspersky meer dan 5.200 IT- en cyberbeveiligingswerkers wereldwijd om te zien in hoeverre andere bedrijven bereid waren samen te werken en TI te delen.

Uit het onderzoek bleek dat respondenten met verantwoordelijkheden op het gebied van TI-analyse deelnemen aan gespecialiseerde fora en blogs (45%), darkweb-fora (29%) of sociale-mediagroepen (22%). Echter, als het gaat om het delen van hun eigen bevindingen, heeft slechts 44% van de respondenten hun ontdekkingen daadwerkelijk openbaar gemaakt. Bij bedrijven waar extern delen wel is toegestaan deed 77% van de beveiligingsanalisten dat. In 8% van de gevallen deelden beveiligingsanalisten TI-bevindingen, ondanks dat dit verboden was door de organisatie waar ze werken.

Kaspersky-experts merkten op dat dergelijke beperkingen gedeeltelijk worden ingegeven door de bezorgdheid dat als sommige objecten openbaar bekend zijn voordat een bedrijf op een aanval kan reageren, cybercriminelen zich kunnen realiseren dat ze zijn gedetecteerd en hun tactieken kunnen wijzigen. Om IT-beveiligingsteams te helpen bij het analyseren van verdachte objecten zonder het risico te lopen het onderzoek bloot te stellen, biedt Kaspersky een optie voor privé-indieningsmodus via gratis toegang tot Kaspersky Threat Intelligence Portal. Hierdoor weet een cybercrimineel niet dat iemand samples heeft gedeeld en kan een analist toch de benodigde gegevens ontvangen.

“Alle informatie - of het nu gaat om nieuwe malware of inzichten in gebruikte technieken - is waardevol bij het beschermen tegen geavanceerde bedreigingen. Daarom stellen we onze bevindingen van ons dreigingsonderzoek voortdurend beschikbaar via onze informatiebronnen en via onze TI-services. We moedigen beveiligingsanalisten aan om op dezelfde manier ook anderen een helpende hand te bieden”, zegt Anatoly Simonenko, Group Manager, Technology Solutions Product Management bij Kaspersky.

Het volledige rapport is beschikbaar via de link.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
Kaspersky
Over Kaspersky
Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.