Zes op de tien Nederlandse vrouwen houdt telefoon bij de hand in het donker op straat

Camera’s in het openbaar worden niet gezien als inbreuk op privacy

| Axis Communications | 2 min | 15 maart 2021 16:25
Copyright: Pawe? Czerwi?ski op Unsplash
Een onveilig gevoel als je alleen op pad bent, dat is helaas voor veel vrouwen de realiteit. Dat blijkt ook maar weer uit alle berichten op social media naar aanleiding van het horrorverhaal van Sarah Everard. Ook in Nederland lijken vrouwen zich onveiliger te voelen dan mannen. Uit recent onderzoek* van Axis Communications blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse vrouwen (57%) haar telefoon bewust bij de hand houdt als zij alleen in het donker over straat gaat. Bij de mannen ligt dit percentage opvallend lager, op slechts 21 procent. Daarnaast geeft zes op de tien Nederlanders aan zich veiliger te voelen op straat door openbare camera’s.

Geen inbreuk op privacy

Ondanks dat de privacyaspecten van openbare camera’s de afgelopen jaren veel aandacht hebben gekregen, vindt meer dan de helft (57%) van de Nederlanders camera’s in het openbaar geen inbreuk op zijn of haar privacy. 85 procent vindt zelfs dat het dragen van bodycams – een kleine draagbare camera – politieagenten en handhavers kan ondersteunen bij een betere handhaving.

Zorgwekkende cijfers

Epko van Nisselrooij, Key Account Manager, End Customers en specialist op het gebied van ‘smart cities’ bij Axis Communications: “De cijfers over vrouwen die hun telefoon bij de hand houden als ze in het donker over straat lopen en de berichten die nu op social media verschijnen van vrouwen over de hele wereld, zijn natuurlijk erg zorgwekkend. Het onderzoek wijst erop dat vrouwen zich een stuk onveiliger voelen dan mannen en daarom een hulpmiddel als een mobieltje zo dicht mogelijk bij zich willen houden. Iets wat natuurlijk niet nodig zou moeten zijn en we heel erg serieus moeten nemen.”

Volgens Epko is het een goed teken dat een groot deel van de Nederlanders juist de voordelen ziet van beveiligingscamera’s: “Het inzetten van slimme camera’s en audio-oplossingen kunnen steden helpen bij een betere handhaving op plekken waar burgers zich onveilig voelen. De uitgebreide opties maken het mogelijk dat het licht bijvoorbeeld automatisch aan gaat als er een verdachte situatie wordt gedetecteerd of iets kan worden omgeroepen zodat overtreders worden afgeschrikt. Iets wat vooral vrouwen (hopelijk) een veiliger gevoel zou moeten geven.”

*)Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders door onderzoeksbureau Multiscope.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Axis Communications
Axis maakt een slimmere en veiligere wereld mogelijk, door netwerkoplossingen te ontwikkelen die inzicht bieden in het verbeteren van de veiligheid en nieuwe manieren van zakendoen. Als technologieleider in netwerkvideo biedt Axis producten en diensten voor videobewaking en beeldanalyse, toegangscontrole en audiosystemen.
Meer over Axis Communications
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.