Wat is een draadloos alarmsysteem en waarom je die nodig hebt

| Somfy | 4 min | 16 maart 2021 17:03
Gewaardeerd
Copyright: LEEROY Agency via Pixabay
Wat een alarmsysteem is hoeven we niet uit leggen. Dit is een apparaat dat gaat loeien op hoog volume als er iets gebeurt wat niet pluis is. Draadloos is ook niet zo ingewikkeld, zo werkt de afstandsbediening van je televisie ook. Maar wat is precies een draadloos alarmsysteem en waarom zou je die thuis installeren? En als je eenmaal een dergelijk alarm in huis hebt, wat kun je daar verder nog mee? Dat en meer kun je op deze pagina lezen.

Wat is een draadloos alarmsysteem?

Alarmsystemen werken standaard met een zekere vorm van detectie, bijvoorbeeld beweging. Als er iets gedetecteerd wordt, dan wordt er signaal verzonden naar een ontvanger die een reactie in werking stelt. Vaak is dit een hard geluid om mogelijke dieven af te schrikken, denk aan een auto alarm. In winkels, kantoorpanden en musea zijn vaak bedrade systemen die op maat worden gemaakt.

Een draadloos alarmsysteem heeft geen kabels nodig, de detectie kan draadloos worden verzonden naar een ontvanger. Dit kan door de lucht zijn op korte afstand, of veel verder via internet. Er zijn ook alarmsystemen zoals Somfy die maakt die all-in-one zijn. Die hebben detectie ingebouwd, geluid en zelfs lichtflitsen. Je kunt dit systeem wel weer koppelen aan een smart home bridge zoals het TaHoma systeem, maar daarover later meer. Deze draadloze oplossingen zie je vaak bij particuliere woonhuizen.

Niet echt draadloos?

Je mag de bewering dat deze systemen geheel ‘draadloos’ werken gerust met een korreltje zout nemen. Er wordt voornamelijk de data overdacht mee bedoeld, voor stroom moet je vaak gewoon een stekker in het stopcontact steken. Het alles-in-één Somfy systeem heeft dan wel weer een backup accu voor het geval de stroom uitvalt. Ook is er interne opslag mogelijk voor wanneer de internetverbinding plat zou liggen. Draadloos is namelijk meer gevoelig voor storing, zeker als de losse elementen niet goed op elkaar zijn afgestemd.

Waarom heb je die nodig?

Je kunt in huis kabels trekken, UTP netwerkkabels leggen, aansluitingen maken en een bewaker op de zolder zetten die 24 uur per dag, 7 dagen per week jouw voortuin in de gaten houdt. Het is vrij duidelijk dat je hier niet voor gaat kiezen, een draadloos alarmsysteem is vooral een keuze voor gemak. Je wilt een balans vinden tussen een oplossing die een betrouwbare detectie biedt, maar niet te ingewikkeld en duur is. Dan zal een bedraad systeem afvallen. Gelukkig zijn er tegenwoordig volop mogelijkheden om (bijna) draadloos jouw woning te beveiligen. En deze beveiliging reikt verder dan alleen je eigen huis.

Alarmering waar je ook bent

Jouw smartphone is ook draadloos en werkt via dezelfde protocollen als een modern draadloos alarmsysteem. Die signalering kan via het thuisnetwerk verzonden worden maar ook via de cloud. Dan is het bereik eigenlijk wereldwijd. Je kunt instellen dat je wordt geïnformeerd over detectie op je telefoon met mobiele data, of deel notificaties met vertrouwde vrienden of familie. Ook kun je instellen op welke wijze het alarm in werking treedt. Met geluid of licht ter plekke, of bijvoorbeeld een stil alarm met berichtgeving op je mobieltje. Zo kun je inbrekers betrappen zonder ze direct af te schrikken, je kunt ook voorkomen dat een kat in de tuin je de hele nacht wakker houdt.

Slim uitbreiden van je alarm

Een smartphone is een eenvoudig voorbeeld van de vele uitbreidingsmogelijkheden die een draadloos alarmsysteem te bieden heeft. Zo kun je draadloze IP camera’s bij de voordeur en achterdeur plaatsen die draadloos worden gekoppeld. Dat digitale plekje in de cloud is dan het centrale middelpunt. Of houd het beheer in eigen huis door een TaHoma bridge systeem te installeren, dan kun je meerdere smart home apparaten aan elkaar koppelen. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld smart lights van Philips of Velux raambekleding. Die kun je laten reageren, net zoals je een alarmsignaal kunt laten horen. Dat is het actie / reactie principe van een slim alarmsysteem.

Actie en reactie kan ook omgedraaid worden. Zo zijn er slimme rookmelders die op zichzelf werken maar ook gekoppeld kunnen worden aan andere apparaten. Wordt er rook geconstateerd? Dan kun je een slim voordeurslot laten ontgrendelen zodat kinderen zonder sleutel toch veilig naar buiten kunnen komen. Alarmering is namelijk niet alleen nuttig voor gevaren van buitenaf. Door koppelingen te maken wordt er een soort ketting of beter gezegd netwerk gemaakt van apparaten en software applicaties die niet alleen de woning en bezittingen beschermen maar natuurlijk ook de bewoners. En daar gaat het uiteindelijk om.

Je hoeft niet direct alle slimme alarmsysteem apparaten aan te schaffen, het is wel verstandig om producten te kiezen die uitbreidbaar zijn met oplossingen van andere merken.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Matig (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Somfy
Somfy is een Franse groep van bedrijven die werd opgericht in 1969 en is een van de grootste fabrikanten en leveranciers van controllers en aandrijvingen voor toegangspoorten, garagedeuren, jaloezieën en luifels.
Meer over Somfy
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.