Jouw woning slimmer maken met elektrische raamdecoratie

| Somfy | 4 min | 18 maart 2021 10:28
Copyright: Vecislavas Popa via Pexels
Als je woning slimmer wordt, zullen wij als bewoners dan dommer worden? Nee hoor, we houden gewoon meer tijd over voor andere zaken. Er valt behoorlijk veel te automatiseren in huis, er zijn ook steeds meer smart home toepassingen om jouw leven steeds wat meer comfort, luxe of veiligheid te bieden. Je kunt jouw woning ook slimmer maken met elektrische raamdecoratie. Waarom dit voordeel biedt en hoe je dit kunt aanpakken leggen we uit op deze pagina.

Waarom huisautomatisering?

Het wordt verkocht als nieuw en trendy, toch is ‘huisautomatisering’ helemaal niet zo innovatief als technologie bedrijven ons doen geloven. Kijk maar naar de CV-ketel. Je zet de thermostaat op 19 graden en de woning blijft de hele dag op deze temperatuur. De ketel springt aan, verwarmt wat bij en slaat weer eventjes af. Dit gaat geheel automatisch de hele dag door. Een koelkast doet hetzelfde maar dan met verkoeling. Kortom, er zijn al veel apparaten in huis die automatisch hun werk doen, ze worden pas ‘slim’ als ze kunnen samenwerken met andere apparaten die ook automatische taken kunnen uitvoeren.

Licht en donker werken samen

In het voorbeeld van de centrale verwarming kun je zien dat automatisch niet direct ‘slim’ betekent. Er zijn nu wel slimme thermostaat kranen van Somfy te koop zodat je de temperatuur van iedere kamer centraal kunt regelen via een app. Of een Honeywell thermostaat die niet alleen de woning op een comfortabele temperatuur houdt, als jij naar buiten gaat zal de verwarming automatisch omlaag gaan om energie te besparen. Zo wordt je woning slimmer, als je vervolgens slimme functies met elkaar gaat verbinden wordt het pas echt interessant.

Je kent vast wel smart lights die je met een app kunt bedienen, denk aan de Hue serie lampen. Die kun je weer koppelen aan een lichtsensor of bewegingsmelder om de verlichting automatisch in- of uit te laten schakelen. Zo wordt het al een stuk slimmer zonder tussenkomst van de bewoners. Deze functionaliteit kun je weer koppelen aan elektrische raamdecoratie zoals de PoweredBlinds. Als deze gordijnen automatisch sluiten, dan wil je waarschijnlijk ook dat de lampen inschakelen. Dit kun je weer regelen met een smart home scenario, daar zijn apps voor. Om deze functies te coördineren heb je geen studie informatica nodig, een ‘bridge’ zoals de Somfy TaHoma voert het ingewikkelde werk voor je uit.

Een brug te ver

Een huis zonder WiFi is bijna net zo bijzonder als een woning zonder voordeur. In theorie is het mogelijk om er te wonen maar echt praktisch is het niet natuurlijk. Een draadloze router is enorm handig, je hoeft geen kabels door de woning te trekken. En als het signaal niet overal perfect is koppel je er enkele WiFi repeaters of signaalversterkers aan. Ook dit is echt geen hogere wiskunde om te installeren. Het wordt iets ingewikkelder als je enkele smart home apparaten wilt instellen. Een slimme lamp, een IP camera als beveiliging, elektrische raamdecoratie en een smart speaker bijvoorbeeld. Er is geen enkele fabrikant die voor alle toepassingen een oplossing biedt. De TaHoma is een bridge, een apparaat dat aan de WiFi router gekoppeld wordt en met een mobiele app wordt bediend. Je voegt hier apparaten aan toe om deze centraal te beheren. Je kunt standaard scenario’s maken zoals “ik ben niet thuis” of “tijd om te relaxen” en alle gekoppelde apparaten zullen direct reageren. Met sensoren gaat dit zelfs geheel automatisch.

Slimme gordijnen weten wanneer het donker wordt

Als je laat thuiskomt ziet jouw woning er verlaten uit. De gordijnen open, de lampen uit. Dat is niet echt verwelkomend, tenzij je een inbreker bent natuurlijk. Je kunt de gordijnen automatisch laten sluiten en de verlichting laten inschakelen op basis van zonsondergang. Dat is alvast lekker knus. Dit werkt ook in de ochtend, als je opstaat om naar je werk te gaan bijvoorbeeld. Je komt beneden in de woonkamer en de gordijnen zijn geopend. Daar heb je geen omkijken meer naar.

Meer dan gemak

Je staat er waarschijnlijk niet eens bij stil hoe vaak je de gordijnen opent en sluit, dit is een automatisme geworden. Je merkt het wel als je de gordijnen naar de stomerij moet brengen omdat de stof vies is geworden van je vingers, of wanneer de jaloezieën weer scheef trekken. Somfy heeft een no-touch sensor voor elektrische raamdecoratie, zo kun je met een eenvoudige beweging in de buurt van de gordijnen de raambekleding in werking stellen. Als je ooit met een baby in de armen hebt gestaan die een vieze luier heeft begrijp je meteen waarom dit handig is. Als je zelf wat ouder bent of je iemand kent die niet goed ter been is, dan zul je ook direct de voordelen inzien van geautomatiseerde gordijnen.

Slim wonen doe je door slim te automatiseren, begin met elektrische raamdecoratie en ontdek alle voordelen die huisautomatisering te bieden heeft.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Somfy
Somfy is een Franse groep van bedrijven die werd opgericht in 1969 en is een van de grootste fabrikanten en leveranciers van controllers en aandrijvingen voor toegangspoorten, garagedeuren, jaloezieën en luifels.
Meer over Somfy
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.