Eenvoud en flexibiliteit zijn de sleutelbegrippen in 2020

| NetApp | 4 min | 09 januari 2020 20:42
Copyright: NetApp
2019 was een jaar van innovatie en disruptie. Dat gold niet alleen voor de IT-branche, maar ook voor bedrijven in het algemeen. Nu de hybrid multicloud zich heeft bewezen als de norm voor IT-architecturen van grote bedrijven, staan organisaties wereldwijd onder druk om hun infrastructuur te moderniseren. Modernisering is de manier om tastbare resultaten te boeken met behulp van data-intensieve applicaties en workloads.
 
Meer en meer vervangen bedrijven hun on-premise-omgeving voor public-cloudservices, bouwen ze private clouds en stappen ze in hun datacenter over van disk naar flash. Deze veranderingen bieden een enorm potentieel, maar zorgen onbedoeld ook voor meer IT-complexiteit.
 
Daarom verwacht NetApp dat de roep om eenvoud en flexibiliteit in 2020 sterk zal toenemen. Eenvoud en flexibiliteit zullen centraal staan bij de aanschaf van nieuwe technologie. Dat betekent dat leveranciers flexibele technologieën moeten bieden, waarbij een klant zelf kan kiezen hoe hij oplossingen wil inzetten. Dat is vooral belangrijk nu IT-afdelingen af willen van onderhoud en hardware, en de voorkeur geven aan pay-as-you-go-modellen. 
 
Tegen deze achtergrond voorzien we voor 2020 de volgende technologietrends.

1. De opkomst van 5G zorgt voor nieuwe mogelijkheden op het gebied van door artificial intelligence (AI) aangedreven internet of things-initiatieven (IoT). Edge computing kan nog disruptiever worden dan de cloud.

De opkomst van 5G stimuleert het gebruik van laaggeprijsde sensors en AI-applicaties. Hiermee wordt een basis gelegd voor IoT-omgevingen met een hoge bandbreedte en intensief gebruik van AI. Deze omgevingen gaan naar verwachting voor een enorme innovatiegolf zorgen.
 
5G is precies wat IoT in combinatie met AI nodig heeft. Het zal nog wel even duren voordat 5G in Nederland breed beschikbaar is. Niettemin zullen er in 2020 al veel bedrijven investeren in de ontwikkeling van edge computing, waardoor IoT en AI een realiteit worden. Dat zal leiden tot nieuwe gebruiksmogelijkheden op basis van intelligente, directe en autonome besluitvormingstrajecten, en supersnelle verbindingen.
 
Deze innovatiegolf hangt wel af van het feit of bedrijven inderdaad een hoge prioriteit geven aan edge computing. Dat betekent automatisch minder aandacht voor infrastructuur en datamanagement. Edge devices zijn nu nog met name home devices, zoals een thermostaat of een draadloze speaker. Maar we zien nu ook andere varianten ontstaan, zoals zonnepanelenvelden die via IoT worden verbonden. Dat betekent dat datacenters meer naar de edge zullen verschuiven. En dat platformen, zoals Artificial Intelligence for IT operations (AIOps), nodig zullen zijn om complexe omgevingen binnen edge, core en cloud te monitoren.

2. De impact van blockchain neemt toe nu het gebruik van niet te wijzigen ledgers verder gaat dan alleen bij cryptovaluta

Blockchain is inmiddels veel meer dan de bitcoin. Het benutten van niet te wijzigen ledgers kan een transformatie teweegbrengen, die veel dieper gaat dan de huidige impact van cryptomunten op blockchain in de finance-industrie.
 
Hoewel de hype rond cryptovaluta nog steeds niet over is, zien we ook dat bedrijven al verder kijken en de mogelijkheden van blockchain op waarde schatten. In 2020 zal er een omslag plaatsvinden en gaan bedrijven ledgers op basis van Hyperledger in gebruik nemen. Blockchain wordt steeds volwassener en gaat ‘mainstream’. Bijvoorbeeld in de zorgsector om elektronische patiëntendossiers aan te leggen.
 
Blockchain en niet te wijzigen ledgers gaan naar verwachting leiden tot een flinke transformatie. Die zal niet – zoals nu door cryptovaluta – beperkt blijven tot de financiële sector. Nieuwe datamanagement- en compute-mogelijkheden gaan zorgen voor investeringen op dit gebied in nieuwe applicaties en samenwerking.

3. De op hardware gebaseerde, configureerbare architectuur gaat het afleggen tegen commodity-hardware en op software gebaseerde infrastructuurvirtualisatie

Continue verbeteringen in de prestaties van commodity-hardware, op software gebaseerde virtualisatie en microservice-softwarearchitecturen zorgen ervoor dat de voordelen van configureerbare architecturen veelal wegvallen. Deze laatste zullen met name nog terug te vinden zijn in zeer gespecialiseerde datacenters.
 
Op hardware gebaseerde, configureerbare architectuur wordt momenteel gehypet als de volgende stap op het gebied van Hyperconverged Infrastructure (HCI). Deze architectuur maakt het mogelijk om CPU’s, netwerkkaarten, workload accelerators en storage-resources te distribueren over een rackarchitectuur en te verbinden met PCIe-switches met een lage latency. De configureerbare architectuur heeft weliswaar potentieel, maar standaardisatie en adoptie ervan gaan langzaam. In de tussentijd bieden op software gebaseerde virtualisatie van storage en op software gebaseerde (maar met hardware geaccelereerde) compute-oplossingen en oplossingen voor netwerkvirtualisatie dezelfde flexibiliteit als configureerbare architecturen, maar tegen lagere kosten en met steeds betere prestaties.
 
In 2020 zullen er zeker pogingen worden gedaan om een volwaardig, op hardware gebaseerd compute-model te bouwen. Maar de meeste organisaties kunnen toch het beste kiezen voor een combinatie van een moderne HCI-architectuur en op software gebaseerde virtualisatie en containerisa

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over NetApp

NetApp is toonaangevend op het gebied van de hybrid cloud. We bieden een volledig scala van dataservices voor de hybrid cloud; deze vereenvoudigen het beheer van applicaties en data, zowel in de cloud als in lokale omgevingen, om uw digitale transformatie te versnellen. Samen met onze partners stellen we wereldwijd opererende organisaties in staat om het volledige potentieel van hun data te benutten, zodat contactmomenten voor klanten kunnen worden uitgebreid, meer innovatie mogelijk is en hun operationele activiteiten worden geoptimaliseerd.
Meer over NetApp

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.