Moeten we in 2021 nog vaker onze bank bellen?

Ransomware profiteert van de virusuitbraak

| BlackBerry | 4 min | 18 maart 2021 17:01
Gewaardeerd
Copyright: Jordan op Unsplash
Tegenwoordig is het lastig om voorspellingen te doen. Wie had begin vorig jaar namelijk kunnen voorspellen dat de wereld zou worstelen met een pandemie, en dat ransomware profiteert van de virusuitbraak? De toename van ransomware zag BlackBerry al eerder aankomen, zoals voorspeld in het BlackBerry Threat Report van 2020.

In feite zijn een aantal voorspellingen van vorig jaar uitgekomen. Van de toegenomen dreiging van Netwalker-ransomware tot het feit dat ransomware-aanvallen het hele jaar door in frequentie en ernst zijn toegenomen. Met die gedachtes in het achterhoofd, werpt John van Schaap, Senior Director Benelux & Nordics bij BlackBerry een blik op wat dit jaar mogelijk brengt.

Te beginnen met drie vrij basale voorspellingen: dingen die eenvoudig te voorspellen zijn.
  1. Eén van deze voorspellingen is dat de meerderheid van state-sponsored ransomware (die deel uitmaakte van wat we APT's noemden in rustigere tijden) komt van The Big Four, drijvers achter internationale cybercriminaliteit. The Big Four bestaat momenteel uit Rusland, China, Iran en Noord-Korea.
  2. Ten tweede blijft ransomware de meest voorkomende cyberaanval. Volgens veel analisten is het nu al de gangbare aanvalsmethode voor cybercriminelen, en dat zal de komende tijd waarschijnlijk niet veranderen.
  3. Ten derde blijft phishing de gevaarlijkste en meest effectieve methode om binnen te komen. De meeste cyberaanvallen beginnen met spear-phishing-e-mails. Tenzij gebruikers plotseling veel voorzichtiger worden als het gaat om het openen van verdachte e-mails, zet die trend verder door.

Meer verfijning, nieuwe doelen

De wereld van ransomware staat nooit stil. In het komende jaar zullen we – net als het afgelopen jaar – phishing- en ransomware-aanvallen zien toenemen. Zowel in verfijning als in frequentie, en waarschijnlijk zullen ze gericht zijn op nieuwe doelwitten.

Qua verfijning zijn er twee belangrijke trends te zien. Een daarvan is het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Uit onderzoek blijkt dat 78 procent van de data scientists het erover eens zijn dat AI de komende tien jaar de grootste rol speelt bij databescherming. Grotendeels omdat de bedreigingen waarmee we nu worden geconfronteerd ook door AI gedreven zijn.

Daarnaast is een van de belangrijkste bevindingen van een Dark Basin-rapport eerder dit jaar dat landen externe leveranciers inhuren voor Ransomware-as-a-Service (RaaS)-aanvallen. Deze toestroom van extra financiën kan niet anders dan de verfijning van malware vergroten. We zien ook dat nieuwe organisaties het doelwit worden van ransomware. Ransomware verstoort momenteel al systemen van scholen, universiteiten en ziekenhuizen binnen en buiten Nederland. Ook overheidsorganisaties zien een sterke toename van cyberaanvallen, met recentelijk nog een aanval op de Duitse overheid.

Verhoogde kosten

Een ander punt dat je wellicht al van mijlenver ziet aankomen: prijzen zullen stijgen. De toenemende verfijning en frequentie en de nieuwe doelwitten maken de losgeldeisen van ransomware in 2021 aanzienlijk duurder dan in 2020.

Hoewel we aarzelen om een specifiek cijfer op deze verhoging te zetten, is het duidelijk dat de prijsstijging aanzienlijk zal zijn. Een rapport uit 2017 van Cybersecurity Ventures voorspelde bijvoorbeeld nauwkeurig dat de schade door ransomware in 2019 ruim €8,4 miljard zou bedragen (de werkelijke schade was € 9,7 miljard). Het ziet er in de toekomst niet veel beter uit. Het rapport van Cybersecurity Ventures voor 2020 schatte bijvoorbeeld dat de totale schade door cybercriminaliteit meer dan €4 biljoen bedroeg, waarvan ransomware alleen al €16 miljard kostte.

Het is belangrijk om op te merken dat deze cijfers alleen de kosten omvatten die worden gerapporteerd door bedrijven en andere betrokken organisaties. In werkelijkheid zijn de kosten van ransomware vele malen hoger. Sommige organisaties betalen losgeld zonder te melden dat ze dat hebben gedaan.

Bescherm jezelf

Combineer al deze factoren en het wordt duidelijk dat we voor een ongekende uitdaging staan. 2020 wordt al gekenmerkt door het hoogste aantal cyberaanvallen. Dit komt grotendeels doordat zoveel mensen massaal thuis zijn gaan werken. De komst van deze verschuiving was zo plotseling dat bedrijven hun focus abrupt moesten verleggen om iedereen aan het werk te houden.

Ransomware vormde geen uitzondering op deze verschuiving. Niemand kijkt er raar van op als blijkt dat criminelen achter ransomware een van de weinige winnaars van 2020 zijn. Met meer geld én ondersteuning dan voorheen gaan ransomware-ontwikkelaars een gouden periode tegemoet.

“Gezien al deze feiten, weten we wat ons te doen staat: onszelf zo goed mogelijk beschermen. Want tenzij we allemaal plots een stuk slimmer en sneller worden, zal de ransomwarepandemie alleen maar erger worden in de loop van 2021”, sluit John van Schaap, Senior Director Benelux & Nordics bij BlackBerry af.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (8 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
BlackBerry
Over BlackBerry
BlackBerry (NYSE: BB en TSX: BB) levert betrouwbare beveiligingssoftware en -diensten. Het bedrijf biedt organisaties en overheidsinstellingen de technologie die ze nodig hebben om het Internet of Things te beveiligen. Gevestigd in Waterloo, Ontario, zet het bedrijf zich in voor veiligheid, cybersecurity en dataprivacy. Daarnaast is BlackBerry voorloper op belangrijke gebieden zoals kunstmatige intelligentie, endpointsecurity en -management, encryptie en geïntegreerde systemen.
Meer over BlackBerry
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.