IDLab implementeert de krachtigste server van Supermicro

Ter ondersteuning van focusgebieden AI Robotics, AIoT en datamining

| Supermicro | 4 min | 22 maart 2021 20:47
Exclusief
Afbeelding: Het IDLab Universiteit Gent en Antwerpen | Copyright: Supermicro
IDLab is een imec onderzoekslaboratorium op de Universiteit Gent en de Universiteit van Antwerpen. De financiering voor de GPU-server werd verkregen door de Universiteit Gent van FWO (Stichting voor Onderzoek - Vlaanderen). De Universiteit Gent is een openbare researchuniversiteit die is gevestigd in Gent, België. De universiteit werd opgericht in 1817 en is een van de grootste Vlaamse universiteiten met 44.000 studenten en 15.000 personeelsleden. De Universiteit Gent staat consistent in de top 100 van universiteiten over de hele wereld en is welbekend op biotechnologisch, medisch en landbouwkundig academisch gebied.

De uitdaging

Om een leidende positie te behouden met betrekking tot onderzoek en onderwijs, breidt IDLab de bestaande iLab.t testbed-infrastructuur uit om onderzoek op drie nieuwe focusgebieden te ondersteunen: AI Robotics, AIoT en datamining.

IDLab heeft al verschillende Supermicro GPU-servers en opslagsystemen in het datacenter in Gent met traditionele oplossingen op basis van PCIe. "Onze onderzoekers verleggen continu de grenzen van onze hardware-infrastructuur", aldus Brecht Vermeulen, Universiteit Gent, PhD, hoofd van de researchinfrastructuur iLab.t bij IDLab. "Als een leider in AI-research, is het van cruciaal belang dat we een oplossing hebben die voldoet aan de toenemende eisen van ons team."

De onderzoekers bij IDLab bepaalden dat zij een GPU-server met extreem hoge snelheid nodig hadden die ten minste 6 verschillende taken op hetzelfde moment kon uitvoeren en de meeste van deze taken binnen 40 minuten kon afronden. "We voeren verschillende taken tegelijkertijd uit en het is noodzakelijk dat we tijdige resultaten krijgen", zegt Vermeulen. "Onze analyse heeft aangetoond dat we de prestaties met een factor 10 moesten verhogen, alleen al om onze huidige eisen bij te kunnen houden."

De oplossing

Gelet op deze vereisten was IDLab bijzonder geïnteresseerd om de krachtigste GPU-server op de markt te evalueren. De nieuwe GPU-server van Supermicro is ontworpen voor AI-toepassingen voor de volgende generatie en bevat twee NVIDIA HGX-2 boards die elk zijn uitgerust met 8 NVIDIA V100 GPU's om de uitzonderlijk snelle training van gecompliceerde AI-modellen mogelijk te maken. Met de convergentie van big data analytics en machine learning, en verbeterde algoritmes voor machine learning, vereisen de deep learning-toepassingen de verwerkingskracht van meerdere GPU's die efficiënt en effectief moeten communiceren om steeds grotere AI-modellen te trainen.

"Supermicro heeft ons de specificaties geleverd van hun nieuwe GPU-server en de prestaties waren indrukwekkend. We hebben een unit geplaatst in ons laboratorium en waren bijzonder tevreden over de rekenkracht. Het was voor ons niet meer dan logisch dat we verder zouden gaan met de oplossing van Supermicro", zegt Vermeulen.

Naast het ontwerp van de hardware, was een andere kritieke reden dat IDLab heeft gekozen voor het Supermicro-platform de hoge mate van flexibiliteit die Supermicro biedt om het geschikte geheugen, I/O en CPU te kiezen en gebruikers toestaat hun eigen software te gebruiken. Daarnaast heeft IDLab zich gewend tot Supermicro-partner Server Storage Solutions voor services op maat en wordt ongeëvenaard technisch advies en snelle en correcte ondersteuning op locatie geboden.

"Het leverde een groot voordeel op dat we de flexibiliteit hadden om onze eigen software te gebruiken bij het beheren van interne taken", zegt Vermeulen. "We hebben onze eigen software ontwikkeld waardoor onze onderzoekers deep learning-taken eenvoudig kunnen indienen in het systeem. Het Supermicro-platform past zich eenvoudig aan onze behoeften aan."

De voordelen

IDLab heeft de nieuwe GPU-server van Supermicro nu al bijna een jaar in gebruik en er zijn een groot aantal AI-taken afgerond op een aanzienlijk hogere snelheid dan voorheen. "Het is opmerkelijk hoeveel sneller we onze taken nu kunnen uitvoeren: we hebben de experimenten in tijd verlaagd van bijna zeven uur tot 40 minuten. De verbeteringen ten aanzien van de snelheid stellen onze datawetenschappers in staat om sneller onderzoek te verrichten door meerdere iteraties in korte tijd uit te voeren en snel de beste oplossing te convergeren", aldus Vermeulen.

IDLab heeft een groot aantal onderzoeksopdrachten met succes uitgevoerd. “We hebben onlangs deelgenomen aan de 2019 DARPA Spectrum Collaboration Challenge. Met de hulp van Supermicro en onze intern ontwikkelde GPULab-software voor het plannen van taken, hebben we geleerd hoe we optimaal gebruik kunnen maken van GPU's voor het optimaliseren van draadloze spectrum samenwerking met door software gedefinieerde radio's en AI, en ons team heeft hiermee de finale gehaald."

"Supermicro heeft ons de specificaties geleverd van hun nieuwe GPU-server en de prestaties waren indrukwekkend. We hebben een unit geplaatst in ons laboratorium en waren bijzonder tevreden over de rekenkracht." Brecht Vermeulen, PhD, iLab.t bij IDLab, Universiteit Gent

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Supermicro
Super Micro Computer, Inc. (Nasdaq: SMCI), de toonaangevende innovator op het gebied van hoogwaardige, zeer efficiënte servertechnologie, is wereldwijd een toonaangevende leverancier van geavanceerde server Building Block Solutions® voor Enterprise Data Center, Cloud Computing, Kunstmatige intelligentie en Edge Computing Systems. Supermicro zet zich in voor de bescherming van het milieu door middel van zijn "We Keep IT Green®"-initiatief en biedt klanten de meest energiezuinige, milieuvriendelijke oplossingen op de markt.
Supermicro, Server Building Block Solutions en We Keep IT Green zijn handelsmerken en/of gedeponeerde handelsmerken van Super Micro Computer, Inc. AMD, het AMD Arrow-logo, EPYC en combinaties zijn daarom handelsmerken van Advanced Micro Devices, Inc. Alle andere merken, namen en handelsmerken zijn eigendom van de respectieve eigenaren ervan.
Meer over Supermicro
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.