Bit Academy brengt Minecraft naar het klaslokaal om te leren coderen

Studenten leren binnen één week de basisprincipes van game design

| Bit Academy | 3 min | 23 maart 2021 14:21
Gewaardeerd
Copyright: Bit Academy
Bit Academy, de vernieuwende peer-to-peer opleiding voor ICT-onderwijs, organiseerden afgelopen week een Deep Dive. Het programma bestond uit codeersessies en een hackathon, waarbij studenten binnen één week de basisprincipes van game design leerden aan de hand van het populaire spel Minecraft.

Minecraft is een populaire game die bestaat uit een virtuele open wereld. Doordat de wereld uit blokken bestaat, kan er oneindig gebouwd worden. De game kent geen regels, waardoor spelers op geheel eigen wijze hun fantasie en creativiteit kunnen loslaten in een virtuele wereld. Gezien spelers meer mogelijkheden kunnen creëren door te coderen, vormt het de ideale basis om de basisprincipes van game design bij te brengen.

Gedurende de week leerden de studenten hoe Minecraft werkt en kregen ze oefeningen en opdrachten om hun codeer skills te verbeteren. Vervolgens werden er groepjes gevormd om een échte Minecraft map te ontwikkelen. Een jury bestaande uit de coaches van de Bit Academy hebben alle Minecraft maps beoordeeld en daarna drie finalisten uitgekozen. De bekende YouTuber Ronald, met 805k volgers, heeft de drie werelden van de finalisten gelivestreamd op zijn Twitch kanaal. De fans van Ronald konden gedurende de livestream aangeven welke map zij het beste vonden. Aan de hand van deze feedback hebben de coaches vervolgens een winnaar gekozen.

De winnaars Niels, Joris en Justin waren erg enthousiast over de Deep Dive. “We zijn heel erg blij dat we de wedstrijd hebben gewonnen!,” aldus Niels namens de winnende groep. “Het was erg leuk om mee te doen en na al dat thuisonderwijs weer samen te werken met een groep. De coding sessies waren bovendien erg interessant waardoor we precies wisten wat ons te doen stond.”

Volgens de Bit Academy is leren programmeren essentieel in de huidige maatschappij. Programmeren gaat over meer dan alleen kans maken op een baan, het gaat in essentie over het leren oplossen van ingewikkelde puzzels. Door logisch na te denken is het mogelijk om met programmeren creatieve oplossingen voor complexe problemen te vinden. Computational thinking zou volgens de opleiding daarom een kernvaardigheid moeten worden die iedere student zou moeten leren. Op deze manier leren studenten beter en creatiever leren denken.

“Bij de Bit Academy geven wij niet op de traditionele manier les, maar proberen wij in te spelen op praktische toekomstgerichte oplossingen. Hierdoor krijgen onze studenten de mogelijkheid om mee te bepalen hoe hun onderwijstraject eruit komt te zien,” aldus Dennis Berkhof, medeoprichter van de Bit Academy. “De traditionele manier van lesgeven is niet altijd de leukste en vaak ook niet de meest efficiënte manier. Studenten raken al snel verveeld en dreigen soms af te haken. Gezien games, als Minecraft, over het algemeen als ‘leuk’ worden ervaren en niet meer zijn weg te denken uit ons leven, zetten wij ook games in als tool om te leren en te instrueren.”

Bekijk deze video voor een impressie van de Minecraft hackathon: https://www.instagram.com/p/CMhY0qSFVkd/.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Bit Academy
Bit Academy is een vernieuwende peer-to-peer opleiding voor ICT-onderwijs, dat is opgezet in samenwerking tussen verschillende ROC’s en onderzoeksorganisatie Bit. Het onderwijsprogramma van de Bit Academy bestaat uit peer-to-peer onderwijs. Hierdoor krijgen studenten de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe hun onderwijstraject eruit ziet. De lessen van de Bit Academy worden verzorgd door bekwame, hybride docenten en coaches uit het bedrijfsleven die aan alle eisen voldoen om les te geven op het mbo. Bovendien krijgen de mbo’ers de kans om zich op te trekken aan de young professionals en topstudenten (uit het hbo en wo) van BIT, die werken aan innovatieve, betaalde projecten voor het bedrijfsleven. Op deze manier kunnen mbo’ers zich optrekken aan een ander niveau.

Om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen wordt de Bit Academy voortdurend gecontroleerd door de ROC’s, waardoor studenten een officiële mbo opleiding op niveau 4 kunnen afronden. Aangezien het een regulier bekostigde opleiding is, betalen studenten evenveel studiegeld als voor een reguliere opleiding en hebben ze de voordelen van studiefinanciering en een ov-studentenkaart. Op deze manier zorgt de opleiding ervoor dat studenten gemakkelijker kunnen doorstromen naar het HBO en sneller kans hebben op een baan in het ICT werkveld.
Meer over Bit Academy
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.