Een op vijf Nederlanders weet niet wat kind online uitspookt

38 procent besteedt bij opvoeding te weinig aandacht aan internet(veiligheid)

| VPNdiensten | 3 min | 24 maart 2021 9:05
Copyright: VPNdiensten
Maar liefst twintig procent van de Nederlandse ouders heeft geen flauw idee wat hun kind allemaal uitspookt online. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.004 ouders met kinderen jonger dan achttien jaar, uitgevoerd door Panelinzicht. De reden hiervoor ligt voornamelijk bij de ouders zelf. Zo blijkt uit het onderzoek dat ruim een derde van hen bij de opvoeding van hun kind onvoldoende aandacht besteedt aan de risico’s van het internet.

Vooral ouders met kinderen vanaf twaalf jaar (28 procent) weten niet wat hun zoon en/of dochter uitspookt online. Bij ouders met jongere kinderen bedraagt dit percentage slechts vijftien procent.

“Kinderen hebben steeds vaker toegang tot het internet”, zegt Abel Baas van VPNdiensten.nl. “Vroeger stond er nog vaak een gezamenlijke computer in de woonkamer. Tegenwoordig kan bijna iedereen via zijn mobiel, tablet of spelcomputer het internet op. Wij zien dat jongeren online meestal een stuk handiger zijn dan hun ouders, wat verklaart waarom ouders langzamerhand de controle verliezen. Probeer toch het gesprek aan te gaan en maak duidelijke afspraken met je kind, want het internet is een gevaarlijke plek.”

Controle

Ondanks dat internet(veiligheid) onvoldoende aandacht krijgt in de opvoeding, geven vier op de tien Nederlandse ouders hun kind dagelijks een maximum aantal minuten ‘online tijd’. Dit geldt met name als de kinderen tussen de zes en elf jaar (zestig procent) oud zijn. Voor oudere kinderen (35 procent) is dit aanzienlijk minder aan de orde. Daadwerkelijk controleren wát hun kind doet op het internet, gaat voor een vijfde van de ouders te ver. Vooral ouders van pubers (24 procent) checken diens internetgedrag liever niet. Baas: “Ook zonder daadwerkelijk in de internetgeschiedenis van je kind te duiken, kun je achterhalen welke websites hij of zij graag bezoekt. Door alleen al interesse te tonen, ga je op een laagdrempelige manier de dialoog aan. Afhankelijk van wat je kind vertelt, kun je hem of haar wijzen op de bijkomende risico’s. Hierbij is het belangrijk dat je als ouder ook op de hoogte bent van de gevaren van het internet.”

Kennisgebrek

Of Nederlandse ouders hun kinderen goed kunnen waarschuwen voor digitale risico’s, valt nog te bezien. Maar liefst 31 procent van hen zegt namelijk onvoldoende kennis te hebben over de gevaren van het internet. Tegelijkertijd zien zij zichzelf niet als de enige partij die hun nageslacht digitaal wegwijs moet maken. Maar liefst tachtig procent van alle ondervraagden vindt namelijk dat scholen meer aandacht moeten besteden aan veilig internetten. Baas: “Het is opvallend dat zoveel ouders niet bekend zijn met alle gevaren van het internet. Als je jouw kind leert niet met vreemden te praten en goed uit te kijken bij het oversteken, kun je hem of haar ook lessen meegeven over verdachte links, nepaccounts en internetoplichting. Daarnaast sluit ik me aan bij dat basis- en middelbare scholen een actievere rol mogen innemen rondom internetgebruik. Zeker omdat thema’s als cyberpesten en fake news in een schoolomgeving meer aan de orde zijn dan thuis.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over VPNdiensten
Op VPNdiensten.nl kunnen consumenten informatie opdoen over VPN-verbindingen en het gebruik ervan. De website biedt informatie over de inzet van VPN-diensten voor specifieke doeleinden, tests en beoordelingen van verschillende VPN providers. Ook vind je op VPNdiensten algemene informatie over (online) privacy gerelateerde onderwerpen.
Meer over VPNdiensten
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.