Gorillas haalt 240 miljoen euro op en is daarmee de snelst groeiende Europese ‘unicorn’ ooit

Bijna 1 miljoen euro aan bonussen gaat naar hun bezorgers en magazijnpersoneel

| Gorillas | 4 min | 25 maart 2021 20:44
Gewaardeerd
Copyright: Gorillas
  • De Berlijnse startup heeft in de Serie B financieringsronde 240 miljoen euro opgehaald.
  • Gorillas heeft hierdoor de marktwaardering van 1 miljard dollar ruimschoots overschreden en is daarmee in Europa de startup die het snelst de status van ‘unicorn’ heeft bereikt.
  • De financieringsronde wordt geleid door Coatue Management, DST Global en Tencent.
  • Gorillas geeft bijna 1 miljoen euro aan haar bezorgers en het personeel in de micro-fulfilment centra.
De on-demand delivery startup Gorillas heeft maar tien minuten nodig om een bestelling van bestelmoment tot aan de deur te krijgen. Of waar de klant zich ook maar bevindt; thuis, bij vrienden, buiten in het park of elke andere openbare ruimte. Dit is vaak nog sneller dan de tijd die klanten nodig hebben om hun wekelijkse boodschappenlijstje op te stellen. Gebruikers van de Gorillas-app krijgen tegen retailprijzen toegang tot meer dan 2.000 essentiële producten, die in slechts 10 minuten bezorgd worden voor een bezorgtarief van 1,80 euro. Door het ‘disrupten’ van de winkel- en supply chain-ervaring van traditionele en trage, stugge retailbedrijven, geeft Gorillas vorm aan een nieuw soort consumentengedrag als het gaat om boodschappen doen: Need-Order-Get. Hiermee is het de go-to keuze geworden voor de wekelijkse- en dagelijkse boodschappen.

"We hebben een eenvoudig doel: een ander spel spelen binnen de levensmiddelendetailhandel. Deze branche is enorm traag geweest met het implementeren van nieuwe en snellere technologische oplossingen. Wij vereenvoudigen het proces van boodschappen doen door consumenten tegen retailprijzen moeiteloos direct toegang te geven tot verse en gezonde producten," zegt Ka?an Sümer, CEO en oprichter van Gorillas. "Wij richten ons volledig op onze klanten en hun behoeften. Met ons digitale platform en ons team van meer dan 2.000 mensen, het kloppend hart van ons bedrijf, bouwen wij aan de infrastructuur van de snelste bezorgdienst voor de wekelijkse- en dagelijkse boodschappen boodschappen, voor iedereen."

In tegenstelling tot de al bestaande ‘gig economy’-modellen, heeft Gorillas meer dan 1.000 bezorgers in dienst. De bezorgers hebben niet alleen een arbeidscontract, maar kunnen ook gebruikmaken van een uitgebreid carrière-ontwikkelingsprogramma. Trouw blijvend aan hun visie wil Gorillas niet alleen de wereld directe toegang geven tot de meest essentiële boodschappen, maar ook verandering realiseren binnen de branche. Hierdoor kunnen de bezorgers en werknemers van het micro-fulfilment centrum na deze investeringsronde meedelen in een bonus van bijna 1 miljoen euro. Onder leiding van investeerder Coatue Management heeft Gorillas 240 miljoen euro opgehaald. Andere investeerders zijn DST Global en Tencent, Greenoaks en Fifth Wall. De vorige investeerder Atlantic Food Labs nam ook deel aan deze ronde. Na het afsluiten van de Serie A financiering begin december 2020 met een bedrag van 37 miljoen euro, is de startup in de afgelopen drie maanden vertienvoudigd. Met de Serie B financieringsronde is Gorillas nu de startup die in Europa als snelst de status van ‘unicorn’, het overschrijden van een waardering van 1 miljard dollar, heeft bereikt. Dit sluit direct aan bij het motto van Gorillas ‘Faster Than You’.

"Al een paar maanden na hun Serie A financieringsronde waren we erop gebrand om de Serie B ronde voor Gorillas te leiden. Wij zijn geïnspireerd door het team Gorillas. De snelheid van uitvoering en hun buitengewone efficiëntie tijdens het bouwen van de productvisie is uitstekend geweest. We zien het potentieel van deze markt en we geloven dat het team van Gorillas wereldwijd de sector gaat bepalen,” zegt Daniel Senft, Senior Managing Partner bij Coatue.

In iets meer dan tien maanden is Gorillas uitgebreid naar meer dan 12 steden, waaronder Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Londen en München. Verder heeft de startup al meer dan 40 micro-fulfilment centers geopend. Momenteel is de app beschikbaar in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe financiering zal worden gebruikt om verdere groei te stimuleren, en vestigingen te openen in meer dan tien landen en meer dan 50 steden. De volgende haltes zijn onder andere Parijs en voor de lancering van Gorillas in New York City maken ze de oversteek naar de Verenigde Staten.

Daarnaast is de startup van plan zijn technologie en digitale infrastructuur te verbeteren. Zo creëren ze een uniek verticaal geïntegreerd model, maar laten ze ook de community groeien terwijl de klanttevredenheid wordt versterkt naar standaarden die mensen tot nu toe niet gewend zijn binnen deze branche.

"Deze sector heeft zijn klanten veel te lang verwaarloosd: in plaats van zich aan te passen aan de klant, richten traditionele supermarkten zich op lange houdbaarheidsdata en mensenmassa's die in het weekend in de rij staan om hun boodschappen te halen. Bij Gorillas willen we hoe boodschappen doen wordt ervaren rigoureus veranderen: het is geen hels karwei, maar een leuke bezigheid met gezonde en verse productkeuzes als resultaat. Onze klanten lijken ook tevreden, want wanneer we kijken naar de verdeling van alle bestellingen en eerste bestellingen dan hebben we een Net Promoter Score (NPS) score van meer dan 92 procent. Dat betekent dat we goed bezig zijn. En nu gaan we voor de 99 procent!", voegt Ka?an Sümer eraan toe.

Dan Brody, Managing Director van Tencent Investments, voegt hieraan toe: "E-commerce in de levensmiddelenindustrie is een sector waarvan wij de groeivooruitzichten op lange termijn positief inschatten. Wij zijn verheugd om met Gorillas samen te werken in hun doel om een leider in de Europese markt te worden. Onze investering in Gorillas vertegenwoordigt ons vertrouwen in de product-first strategie van het bedrijf, en haar vermogen om snel door te groeien."

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Gorillas
Gorillas, opgericht door CEO Kağan Sümer, bouwt een infrastructuur voor de snelste thuisbezorgdienst van essentiële menselijke behoeften. De on-demand delivery startup kan binnen tien minuten de gewenste producten van de winkelwagen naar de gewenste locatie van de gebruiker brengen. Door het ontwrichten van de winkel- en supply chain-ervaring van traditioneel trage en stugge retailbedrijven, wil Gorillas vorm geven aan nieuw soort consumentengedrag als het gaat om boodschappen doen: Need-Order-Get. 
Meer over Gorillas
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.