COVID-19 zorgde in Nederland voor toename van meer dan 12% in warmteverbruik

De energierekeningen van huishoudens zijn hoger geworden

| tado° | 2 min | 01 april 2021 14:29
Copyright: tado°
Volgens recent onderzoek van tado°, een van de Europese leiders op het gebied van intelligent klimaatbeheer voor woningen, hebben Nederlandse huishoudens hun verwarming deze winter 12,2% meer aan gehad dan tijdens de vorige winter. Door minder auto te rijden hebben we weliswaar geld bespaard en de impact op het milieu verlaagd, maar de energierekeningen van huishoudens zijn hoger geworden doordat we meer thuis waren en dus meer gebruik maakten van de verwarming.

Voor het onderzoek werd een steekproef van 300.000 Europese huizen gebruikt, waarvan ongeveer 47.000 Nederlandse woningen. Hieruit bleek dat Italiaanse en Spaanse huishoudens de grootste toename in warmteverbruik hadden (respectievelijk 22,4% en 22,2%). Zweedse (5,7%), Deense (5,3%) en Luxemburgse (4,6%) huishoudens hadden de kleinste toename. In heel Europa was er dus een toename in het warmteverbruik overdag. En dat terwijl het deze winter gemiddeld 0,6°C warmer was dan vorige winter.

Verwarmen en koelen zorgen voor helft energieverbruik Europa

Verwarming en koelen van gebouwen en de industrie zijn goed voor de helft van het energieverbruik van Europa. Daarmee is het de grootste eindgebruiker op het gebied van energie en komt dus nog vóór transport en elektriciteit1. Verwarming en warm water zijn goed voor ongeveer driekwart van het energieverbruik van een huishouden. En tweederde van de energie die wordt gebruikt voor verwarming, koelen en warm water in woningen is nog steeds afkomstig van fossiele brandstoffen2.

“Het afgelopen jaar heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden van werken op kantoor naar thuiswerken, wat een aanzienlijke impact heeft gehad op de kosten voor verwarming en warm water”, zegt Christian Deilmann, medeoprichter en Chief Product Officer van tado°. “Het goede nieuws is dat er technologieën zijn die de energie-efficiëntie in huizen verbeteren. Hierdoor kunnen mensen geld besparen én hun huizen comfortabel en warm houden.”

Tot 31% minder verwarmingskosten met slimme thermostaat

Er zijn veel kosteneffectieve manieren om geld te besparen op verwarming en warm water. Door de thermostaat een graad lager te zetten, kan een gemiddeld huishouden ongeveer €69 per jaar besparen3. En door verwarming en warm water alleen te gebruiken wanneer nodig, bespaar je nog veel meer. Een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat alleen huizen en kamers waar mensen zijn worden verwarmd, zodat je niet voor niks stookt. Daarnaast kun je nog meer besparen dankzij features als Aanpassing aan Weersvoorspellingen en Open Raam Detectie.Onderzoeken hebben aangetoond dat dit de verwarmingskosten tot wel 31% kan verlagen, zonder dat de huiseigenaar of huurder in moet leveren op comfort4.

1) European Commission energy data
2) European Commission Renovation Wave
3) Energy Saving Trust
4) Fraunhofer Institute for Building Physics

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over tado°
tado°, opgericht in 2011 in München, is een van de Europese leiders op het gebied van intelligent klimaatbeheer voor woningen. Met zijn slimme thermostaten voor verwarming en koeling werkt tado° als klimaatassistent met Skills zoals Geolocatie, Aanpassing aan Weersvoorspellingen, Open Raam Detectie, Klimaatcomfort en meer. tado° de manier waarop thuis energie wordt verbruikt: tado° staat voor meer comfort, meer besparingen en meer welzijnet mee.
Meer over tado°
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.