Aanvallen op clouddiensten kosten gezondheidszorg miljoenen

Aanvallen op Europese instellingen minder succesvol, maar resulteert toch in miljoenen aan schade

| Infoblox | 3 min | 06 april 2021 11:41
Infoblox Inc., leider in Secure Cloud-Managed Network Services, publiceert vandaag nieuw onderzoek over de uitdagingen omtrent cybersecurity en netwerkinfrastructuur in de gezondheidszorg. Uit dit onderzoek blijkt dat de gezondheidszorg kampt met grote uitdagingen om patiëntgegevens te beveiligen en de infrastructuur te beschermen in de complexe situatie die is ontstaan door de coronacrisis.
Het onderzoek is gebaseerd op reacties van bijna 800 IT-leiders in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Asia-Pacific. De belangrijkste bevindingen zijn:
  • Databreuken en netwerkverstoringen kosten Europese gezondheidszorg veel geld - maar het kost de VS meer: 49% van Europese respondenten schat de jaarlijkse kosten van databreuken tussen de een en twee miljoen dollar. Slechts 28% gaf aan meer dan $2 miljoen aan schade te hebben opgelopen. In de VS schatte daarentegen 43% hun kosten op méér dan $2 miljoen. Daarnaast zijn ook netwerkverstoringen een vergelijkbare kostenpost: 28% van Europese respondenten rapporteerde een schade boven de $2 miljoen, vergeleken met 42% in de VS.
  • Europese gezondheidszorg minder vaak succesvol aangevallen: een significant deel van respondenten maakte het afgelopen jaar een aanval mee. Toch hadden Europese instellingen beduidend minder last van vrijwel ieder type aanval, vergeleken met andere regio’s. Zo maakte 38% (vergeleken met 52% in de VS) een databreuk mee en had 35% (vergeleken met 47% in de VS) last van cloud malware.
  • De cloud is een bron van zorgen: ruim de helft van Europese respondenten verwachten dat de grootste bedreigingen worden gevormd door kwetsbaarheden in clouddiensten (18%), IoT-aanvallen (16%) en datamanipulaties (22%).
  • Europa omarmt Zero Trust: 32% van Europese respondenten ziet Zero Trust als een van de effectiefste hulpmiddelen, vergeleken met 22% van alle respondenten.
  • Netwerkmonitoring effectiefste wapen: Europese respondenten zagen netwerkmonitoring (75%) en threat intelligence (51%) als effectiefste middelen om aanvallen tegen te gaan.

Figuur 1: Verandering in IT Security budget of uitgaven in 2021 tov 2020.


Figuur 2: Top IT Security bedreigingen.

Over het algemeen kampt de gezondheidszorg met een verscheidenheid aan uitdagingen om organisaties te beschermen bedreigingen en inbreuken. In Europa hebben IT-leiders de meeste moeite met het opleiden van medewerkers om bedreigingen te identificeren en de beveiliging van cloudapplicaties en -data.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat Europa het best scoort in elke categorie met betrekking tot cloudnetwerkbescherming. Wellicht is dit het gevolg van de plannen van de EU om de (reeds forse) boetes te verhogen voor dataverlies dat in strijd is met de AVG.

"We hebben in Nederland de afgelopen jaren gezien dat de gezondheidszorg steeds vaker een doelwit wordt. De coronacrisis heeft die trend helaas alleen maar versneld: het aantal bedreigingen én het aantal aanvallen groeit," zegt Raymond Achterberg, Senior Account Executive bij Infoblox. "Patiëntgegevens zijn ontzettend waardevol voor cybercriminelen, maar worden ook strikt gereguleerd door overheden. Wanneer de branche meer gebruik maakt van cloud-first technologieën, zoals tijdens de coronacrisis gebeurde, is het dan ook dubbel zo belangrijk om de cybersecurity optimaal in te richten.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Infoblox
Infoblox levert een next-level netwerkervaring met zijn Secure Cloud Managed Network services. Als voorloper op het gebied van betrouwbare, beveiligde en geautomatiseerde netwerken streeft Infoblox naar een zo eenvoudig mogelijk next-level netwerk.
Meer over Infoblox
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.