Van huishoudrobot tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren je

Check Point Software waarschuwt consumenten voor cyberveiligheidsrisico’s van apparaten in huis

| Check Point | 3 min | 08 april 2021 14:21
Afbeelding: Een huishoudrobot aan het werk | Copyright: cottonbro via Pexels
Check Point Software Technologies waarschuwt voor vijf apparaten die cybercriminelen gebruiken om je te bespioneren in je eigen huis. Naar schatting zijn er wereldwijd meer dan 22 miljard apparaten aangesloten op een internetverbinding thuis en uit onderzoek blijkt dat dit aantal kan oplopen tot 38,6 miljard in 2025. Hoewel dit talloze voordelen biedt, vergroot het ook het aantal beschikbare aanvalspunten voor hackers en onzichtbare indringers.

Check Point Software waarschuwt voor de volgende apparaten die cybercriminelen kunnen proberen te hacken om je te bespioneren:
  1. Televisies: Veel televisies beschikken tegenwoordig niet alleen over een internetverbinding, maar ook over een camera en microfoon. Zo kunnen gebruikers eenvoudig de tv bedienen met hun stem of videogesprekken voeren. Klinkt onschuldig, maar dit betekent wel dat deze televisies alles in de kamer kunnen zien en horen, wat het voor een indringer een aantrekkelijk aanvalspunt maakt om het huis binnen te komen. Dek dus de camera af wanneer je de tv niet gebruikt en beperk in de instellingen de machtigingen van de microfoon en camera om jezelf te beschermen.
  2. Computers: Veel computers hebben tegenwoordig microfoon- en camerafuncties. Voorkom dat indringers je via deze weg in de gaten houden en perk de machtigingen van zowel de microfoon als camera in. Dit alleen is niet genoeg: zorg ook dat je uitgerust bent met goede beveiligingssoftware die regelmatig de software, programma’s en documenten analyseert om zo kwaadaardige activiteiten op je computer op te sporen.
  3. Smartphones: De smartphone is ook een gewild doelwit, omdat het apparaat alles over je weet. Denk hierbij aan je naam, locatie en bankgegevens. Download om de risico’s in te perken alleen apps van erkende bronnen en controleer welke machtigingen een bepaalde app heeft. Beveiligingstools speciaal voor bedreigingen op je smartphone, zoals Harmony Mobile, kunnen helpen om je te beschermen tegen geavanceerde mobiele aanvallen.
  4. Kinderspeelgoed: In veel kinderspeelgoed is anno 2021 technologie verwerkt. Denk aan drones, robots, op afstand bestuurbare vliegtuigjes en game consoles. Een andere gemene deler van dit speelgoed: ze zijn allen verbonden met internet. Ook het traditionele speelgoed, zoals knuffels en poppen, blijft niet gespaard en is steeds vaker voorzien van een internetverbinding. Hierdoor loopt de privacy van kinderen gevaar. In sommige Europese landen is bepaald speelgoed zelfs verboden omdat het minderjarigen bespioneert en hun gevoelige gegevens ontfutselt. Wees hier dus alert op bij het aanschaffen van speelgoed en doe research naar de privacy voorwaarden.
  5. Huishoudapparatuur: Ook de huishoudelijke apparatuur houdt een oogje in het zeil. Vorig jaar nog bleek een keukenrobot die in Lidl-supermarkten in 2019 in Frankrijk werd verkocht, een ingebouwde microfoon te hebben waarmee gesprekken van shoppers werden opgenomen. Dit maakt het voor cybercriminelen interessant.

"Rekeninghoudend met de huidige lockdown-beperkingen en de hoeveelheid mensen die thuiswerken, is het geen verrassing dat cybercriminelen hun pijlen richten op mogelijke beveiligingslekken in deze apparaten in huis. Ze kunnen hiermee gemakkelijk gebruikers bespioneren en een grote hoeveelheid gevoelige informatie verzamelen. Het leren beschermen van deze apparaten en het kennen van de risico’s zijn goede eerste stappen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminelen die op deze manier misbruik van je willen maken”, aldus Hans van den Boomen, Manager Security Engineer Team bij Check Point.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Check Point

Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.