Basisschoolleerlingen ontwerpen Stad van de Toekomst

DesignWeek@School en SAP stimuleren jong talent met Design Challenge

| SAP | 3 min | 12 april 2021 11:21
Afbeelding: Stad van de Toekomst | Copyright: SAP
Steeds meer mensen komen in de stad wonen. Hoe zorgen we er dan voor dat ook toekomstige generaties genoeg ruimte hebben om veilig en gezond te leven, wonen en werken? Tijdens een gratis Design Challenge van DesignWeek@School bogen circa 350 basisschoolleerlingen van twaalf groepen 7 en 8 zich over deze vraag. Groep 8a van de Theresiaschool uit Berlicum gaf het winnende antwoord.

De wedstrijd is een initiatief van DesignWeek@School. Deze stichting organiseert activiteiten op scholen, om zowel leerlingen als leraren op een uitdagende en leuke manier kennis te laten maken met onder andere technologie, design thinking en duurzaamheid. Ze ervaren hoe je hiermee een positieve bijdrage kunt leveren aan een duurzame samenleving. Al meer dan negenduizend leerlingen hebben meegedaan aan de programma’s van DesignWeek@School.

De activiteiten van de stichting worden mede mogelijk gemaakt door SAP dat DesignWeek@School ondersteunt. Financieel, maar ook begeleiden consultants van het technologiebedrijf workshops en lesprogramma’s op scholen. “De missie en visie van DesignWeek@School sluiten perfect aan op die van SAP”, zegt Rinse Tamsma, MD SAP Nederland. “We vinden het belangrijk dat leerlingen zich de modernste vaardigheden eigen maken en daardoor beter zijn voorbereid op de toekomst.”

Design Challenges

Tijdens de Design Challenges van DesignWeek@School zoeken leerlingen naar innovatieve oplossingen voor duurzame uitdagingen. Zij gebruiken hiervoor de educatieve Design Game van DesignWeek@School. In deze game vinden de leerlingen alle opdrachten, ondersteund door duidelijke instructievideo’s en werkbladen. Ook resultaten en ervaringen worden op een speelse manier vastgelegd in de game. Werknemers van SAP begeleiden de deelnemende klassen als ‘innovatiecoaches’.

Dit jaar namen twaalf groepen 7 en 8 van zes basisscholen uit ’s-Hertogenbosch en omstreken deel aan de Design Challenge om met elkaar de ‘Stad van de Toekomst’ te ontwerpen. Zeven klassen leverden een eindpresentatie in en dongen mee naar de Sustainable Design School Award-wisselbeker. Daarnaast mag de winnende klas met de trein naar Amsterdam voor een bezoek aan het NEMO Science Museum.

De beker werd op vrijdag 9 april uitgereikt aan groep 8a van de Theresiaschool in Berlicum. Tijdens een interactieve online presentatie lieten de leerlingen zien hoe in overvolle steden op een creatieve manier ruimte kan worden bespaard. Zo toonden ze hoe in een gebouw wonen en werken efficiënt kan worden gecombineerd, en hoe in de toekomst reizen per ‘SkyTrain’ eruitziet. Ook bedachten ze een oplossing voor de energietransitie: beweging in bijvoorbeeld de sportschool kan via een app worden omgezet in energie voor de smartphone of tablet.

Gemeente ’s-Hertogenbosch met thema Smart Cities

“Wij vinden het ontzettend belangrijk dat we data en technologie toepassen bij het vormgeven van de stad van de toekomst”, zegt Ufuk Kâhya, in ’s-Hertogenbosch wethouder Duurzame mobiliteit, Talentontwikkeling en Welzijn. “Hoe mooi is het dat SAP in het kader van smart cities ervoor zorgt dat DesignWeek@School kan plaatsvinden? Het zorgt ervoor dat onze jongste inwoners hun leefwereld kunnen gebruiken en hun innovaties en ideeën naar voren kunnen brengen zodat wij daar rekening mee kunnen houden. Het inspireert ons om het goede voor de toekomst en onze inwoners te doen.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Tags

SAP

Over SAP

SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
SAP and other SAP products and services as well as their respective logos are trademarks or registered trademarks of SAP SE in Germany and other countries.
Meer over SAP

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.