Babyboomers & digitale vaardigheid: van pionieren naar bijblijven

Onderzoek laat zien hoe het pionieren van vroeger heeft plaatsgemaakt voor het volgen van de ontwikkelingen

| Leef je Pensioen | 2 min | 14 april 2021 13:33
Copyright: Leef je Pensioen
Senioren niet digitaal vaardig? Veel babyboomers (1940-1955) hebben meer dan 30 jaar computerervaring. Onderzoek van Leef Je Pensioen en SeniorWeb laat zien hoe het pionieren van vroeger heeft plaatsgemaakt voor het volgen van de ontwikkelingen. En dat brengt nieuwe vraagstukken met zich mee.

“Anders dan vaak gedacht ontdekken babyboomers graag nieuwe digitale mogelijkheden,” stelt generatie-expert Ieteke de Vries van Leef Je Pensioen. “Dat begon vaak al in de jaren ‘80 met de Commodore 64. Maar ook vandaag is de wens om digitaal vaardig te zijn onveranderd groot.”

Toch blijkt het volgen van de ontwikkelingen soms lastig. Twijfel over gebruik en veiligheid zien we veel terug in de resultaten. “Berichten over hackers en phishing maken onzeker.” aldus De Vries. “Babyboomers willen graag het gevoel van controle behouden. Zoals in de tijd dat een computer niets deed voordat je zelf een commando ingaf.“

Gerichte hulp in plaats van uit handen nemen

Het gevoel de touwtjes in handen te hebben is belangrijk, ook bij computerproblemen. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de babyboomers zelf online op zoek gaat naar oplossingen. “We zien dat senioren elkaar actief opzoeken om kennis te delen. Ook de hulp van de vrijwilligers van SeniorWeb, veelal zelf ook babyboomer, wordt graag ingeroepen. Men spreekt dezelfde taal en herkent de vraagstukken,” beaamt Saskia Hamminga - Roest van SeniorWeb. Hulplijnen als kinderen of computerwinkels worden veel minder gebruikt bij problemen met de pc. Voor problemen met de smartphone zijn kinderen daarentegen wel een favoriete bron voor hulp.

Digitaal fit

Dat babyboomers niet openstaan voor digitale vernieuwing is duidelijk een onjuiste aanname. “De wens om digitaal fit te blijven is heel groot, zo blijkt uit de reacties. Iedere babyboomer wil zelf z’n zaken regelen, bij de tijd blijven en contact met familie en kennissen onderhouden.” aldus De Vries. De tijd van pionieren mag voorbij zijn. De wens om up to date te blijven allerminst.

Alle resultaten uit het onderzoek lees je op leefjepensioen.nl/onderzoek.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.